• Κοινωνία

    Ουτρέχτη: Νέο στοιχείο ενισχύει τα σενάρια για τρομοκρατική επίθεση

    ουτρεχτη

    Ο δράστης στο δυστύχημα στην Ουτρέχτη


    Νέο στοιχείο ήρθε σήμερα στα χέρια των αρμόδιων αρχών, σχετικά με το χθεσινό δυστύχημα, στην Ουτρέχτη, όπου ένας Τούρκος μπήκε σε ένα τραμ και άρχισε να πυροβολεί ανεξέλεγκτα, τραυματίζοντας θανάσιμα τρεις ανθρώπους και προκαλώντας σοβαρά τραύματα σε πολλούς ακόμη.

    Το στοιχείο που ήρθε στο φως σχετίζεται με μια επιστολή, που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του 37χρονου Γκιοκμέν Τανίς και, όπως όλα δείχνουν, αποκαλύπτει τις προθέσεις πίσω από την επίθεση του δράστη.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες της εισαγγελίας, δεν έχει διαπιστωθεί έως τώρα «καμιά προηγούμενη σχέση» ανάμεσα στον Τανίς και τα θύματα της επίθεσης.

    Για το λόγο αυτό, καθώς και με βάση τα όσα παρατίθενται στην επιστολή, οι αρχές στρέφονται πλέον στο σενάριο της επίθεσης τρομοκρατικού χαρακτήρα. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, στην κατεύθυνση αυτή τους οδηγεί το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία βρέθηκε στο όχημα του Τανίς.

    «Μέχρι στιγμής το τρομοκρατικό κίνητρο το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Αυτό βασίζεται σε μια επιστολή, που βρέθηκε στο όχημα, με το οποίο διέφυγε (σ.σ. ο Τανίς), ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα και στη φύση των γεγονότων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η εισαγγελία και η αστυνομία της Ουτρέχτης διευκρίνισαν πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμιά προηγούμενη σχέση» ανάμεσα στον Τανίς και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ.

    Επιπροσθέτως, υπήρξαν μάρτυρες που τον άκουσαν να φωνάζει «Allah Akbar» (ο θεός είναι μεγάλος), φράση που ενδεχομένως δείχνει ότι, πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος.

    Υπενθυμίζεται ότι από τα πυρά του 37χρονου Τούρκου έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα ενώ άλλα επτά τραυματίστηκαν, τα τρία πιο σοβαρά και τα τέσσερα ελαφρύτερα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε, τέλος, ότι έχουν συλλάβει συνολικά τρία άτομα για την υπόθεση: τον 37χρονο Τούρκο και άλλα δύο, για τα οποία υπάρχει η υπόνοια ότι εμπλέκονται στην επίθεση στο τραμ.

    Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πατέρα του δράστη, Μεχμέτ Τανίς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέσεις με το γιο του και επιθυμεί την τιμωρία του, αν αποδειχθεί ότι είναι υπαίτιος για την επίθεση. «Mε τον γιο μου έχουμε να μιλήσουμε από τότε που ήταν 11 ετών. Αν το έκανε, θέλω να τιμωρηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι αρχές της Ολλανδίας με τη συνδρομή και άλλων χωρών κάνουν φύλλο και φτερό το παρελθόν του 37χρονου, για να οδηγηθούν στα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της επίθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη Τούρκου επιχειρηματία, ο οποίος ζει στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον δράστη.

    Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, είπε ότι ο Τανίς, που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, είχε πολεμήσει στην Τσετσενία. Υποστήριξε επίσης ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη στην Ουτρέχτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση στην Ουτρέχτη: «Να τιμωρηθεί ο γιος μου» λέει ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ουτρέχτη: Συνελήφθη ο Τούρκος δράστης της επίθεσης με τους 3 νεκρούς



    ΣΧΟΛΙΑ