• Κοινωνία

    Ουτρέχτη: Επικρατεί το σενάριο της τρομοκρατίας – Χωρίς τέλος το εγκληματικό παρελθόν του δράστη

    ουτρεχτη


    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Τούρκου στην Ουτρέχτη, που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά πέντε ακόμη, εκ των οποίων οι τρεις παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

    Υπενθυμίζεται ότι εχθές, η αστυνομία εντόπισε μέσα στο αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγε ο δράστης, ένα σημείωμα, το οποίο στάλθηκε αμέσως για εξέταση. Στο σημείωμα, όπως αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Telegraaf, αναγραφόταν η φράση «Τα έκανα όλα στο όνομα του Αλλάχ και των μουσουλμάνων αδελφών μου», ενισχύοντας, με αυτό τον τρόπο, το σενάριο της αστυνομίας για υπόθεση τρομοκρατικής επίθεσης.

    «Λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρά το κίνητρο της τρομοκρατίας. Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, ένα γράμμα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο διαφυγής και ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε η επίθεση συνηγορούν σε αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση της εισαγγελίας.

    ουτρεχτη
    Το κόκκινο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης και μέσα στο οποίο βρέθηκε το επίμαχο σημείωμα

    Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνέδεαν τον δράστη με τα θύματά του, υπονοώντας προσωπικό κίνητρο στην υπόθεση. Επίσης, συγγενείς του στην Τουρκία υποστήριξαν ότι ο 37χρονος άνοιξε πυρ κατά συγγενικού του προσώπου για «οικογενειακή υπόθεση» και στη συνέχεια πυροβόλησε εναντίον άλλων, που επενέβησαν. Οι αρχές της Ολλανδίας, ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμιά προηγούμενη σχέση» ανάμεσα στον Τανίς και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ. Το σενάριο της τρομοκρατίας, επομένως, γίνεται κυρίαρχο μέρα με τη μέρα.

    Οι αρχές συνέλαβαν ακόμη έναν ύποπτο σήμερα για συμμετοχή στην επίθεση – υπό εξέταση ο ρόλος του

    Σήμερα, επιπλέον, μέλη της αντιτρομοκρατικής προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμη ύποπτο άνδρα, 40 ετών, «ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς», όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, προσθέτοντας ότι «ο ρόλος του ερευνάται».

    Ταυτόχρονα, έχουν απελευθερωθεί οι δύο άνδρες, ηλικίας 23 και 27 ετών, που κρατούνταν από τη Δευτέρα, ως ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση, μιας και δεν βρέθηκαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους.

    Ατελείωτο το εγκληματικό παρελθόν του δράστη

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι, μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες που αφορούν στο πρόσωπο και τον πρότερο βίο του, δίνοντας στις αρμόδιες αρχές μια καλύτερη εικόνα του προβληματικού, όπως αποδεικνύεται, δράστη. Πρώτη ήρθε η μαρτυρία ενός Τούρκου επιχειρηματία, που ζει στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον Τανίς. Ο άνδρας κατέθεσε στο BBC Τurk, ότι ο 37χρονος, πριν από λίγα χρόνια, είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

    Γείτονες του δράστη κατέθεσαν ότι είχε πολλά μπλεξίματα με το Νόμο, ενώ, όπως είπε κάποιος, ο φάκελός του στην αστυνομία «φθάνει από εδώ μέχρι το Τόκυο». Ένας εξ’ αυτών υποστήριξε, δε, ότι ο Τανίς έχει χάσει τα λογικά του από την υπερβολική χρήση ηρωίνης κι ότι «έχει IQ ραδικιού».

    ουτρεχτη
    Η στιγμή της σύλληψης του 37χρονου

    Έγινε γνωστό ότι, πριν από δύο εβδομάδες, ο δράστης είχε αποφυλακιστεί προσωρινά για μια υπόθεση βιασμού του 2017. Συγκεκριμένα, ο Τάνις είχε συλληφθεί το 2017, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση εις βάρος μιας 47χρονης. Αφέθηκε ελεύθερος αργότερα, εν αναμονή της δίκης του, αλλά παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης και συνελήφθη και πάλι, για να αφεθεί ξανά ελεύθερος στις αρχές Μαρτίου, εν αναμονή ψυχιατρικής εξέτασης.

    Το 2014 είχε καταδικαστεί για παράνομη οπλοκατοχή και απόπειρα κλοπής, αλλά αθωώθηκε για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Τους τελευταίους μήνες είχε προσθέσει άλλες δύο καταδίκες στο ποινικό του μητρώο για κλοπή από κατάστημα και διάρρηξη, αλλά είχε ασκήσει έφεση. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι κάποιοι συγγενείς του είχαν σχέσεις με φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά κι ότι ο Τάνις ήταν γνωστό ότι είχε πάρει την κάτω βόλτα μετά το διαζύγιό του προ διετίας.

    Τα θύματα του 37χρονου

    Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί τα τρία θύματα, που βρήκαν τραγικό θάνατο από το πυρ που άνοιξε ο 37χρονος. Πρόκειται για μια μια 19χρονη σερβιτόρα, έναν 49χρονο πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενο σε εταιρεία σιδηροδρόμων κι έναν 28χρονο, από τη γειτονιά του δράστη. Τα τρία άτομα, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από τον τραυματισμό που τους προκάλεσε ο δράστης είναι δύο νεαρές γυναίκες, 20 και 21 ετών κι ένας 74χρονος.

    Ο 37χρονος συνελήφθη μετά την επίθεση και έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε οκτώ ώρες. Ένα πυροβόλο όπλο κατασχέθηκε όταν ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

    «Μία ημέρα μετά εξακολουθώ να νιώθω φρίκη», δήλωσε χθες το απόγευμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης για να καταθέσει λουλούδια. «Πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα (του δράστη) παραμένουν αναπάντητα και οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλή δουλειά», πρόσθεσε.

    ουτρέχτη
    Η κατάθεση λουλουδιών στην 24η Οκτωβρίου, πλατεία της Ουτρέχτης

    O Τανίς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή μέχρι την Πέμπτη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

    Χθες, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια της Ολλανδίας, ενώ λουλούδια αφήνονταν στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στη μνήμη των θυμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ουτρέχτη: Νέο στοιχείο ενισχύει τα σενάρια για τρομοκρατική επίθεση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη στην Ουτρέχτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση στην Ουτρέχτη: «Να τιμωρηθεί ο γιος μου» λέει ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη



    ΣΧΟΛΙΑ