Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγοί γεωργικών προϊόντων, όμως οι σοδειές στην Ουκρανία πλέον κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.
«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».
«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ο Φρικ.
Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, εισάγει το περισσότερο σιτάρι που έχει ανάγκη είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία.
Οι άνθρωποι και στις δύο αυτές χώρες βασίζουν μεγάλο μέρος της διατροφής τους στο ψωμί, καθώς αυτό υπόκειται σε κρατικές επιδοτήσεις και κατά συνέπεια είναι ευρέως διαθέσιμο.
Ειδικοί στην Τυνησία τώρα προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αναζητούν άλλες πηγές εισαγωγής σιταριού, όπως η Ρουμανία και η Αργεντινή.
Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι εναλλακτικές πηγές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δωρεά €1 εκατ. από την UEFA για τα παιδιά
Ουκρανία: Περισσότεροι από 450.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Πολωνία
Καιρός: Τσουχτερό κρύο και τοπικές βροχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή – Στα 100 δολάρια το βαρέλι
- Πόλεμος στο Ιράν: Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Βυρητό – Χτυπήθηκε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Μπουσέχρ στο Ιράν
- Eletson: Όλη η αλήθεια για τις δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ
- Απίστευτο: H CAF ανέτρεψε το αποτέλεσμα του τελικού στο Κόπα Άφρικα – Νικητής το Μαρόκο, τιμωρήθηκε η Σενεγάλη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.