• Κοινωνία

    Καμία κλοπή στο Μουσείο Ακρόπολης. Ανεπιτυχής προσπάθεια αφαίρεσης κερμάτων από το προαύλιο

    Κέρματα από τουρίστες στην βυζαντινή δεξαμενή που βρίσκεται στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης

    Κέρματα από τουρίστες στην βυζαντινή δεξαμενή που βρίσκεται στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης


    Άνθρακες ο θησαυρός. Με συνέπειες μάλιστα, κι αυτό γιατί οι νεαρές γυναίκες, που προσπάθησαν την Τρίτη το βράδυ, κι ενώ το Μουσείο Ακρόπολης είχε κλείσει, να αφαιρέσουν σύγχρονα κέρματα, που ρίχνουν οι επισκέπτες σε υποτιθέμενο πηγάδι του προαυλίου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομία.

    Συγκεκριμένα έξι γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες και δύο ανήλικες 17 χρονών επιχείρησαν, μπαίνοντας στο προαύλιο να φθάσουν ως το ορατό σημείο της ανασκαφής, εκεί όπου οι επισκέπτες θεωρούν καλό να ρίχνουν κέρματα, ίσως κάνοντας μια ευχή. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας του καλοκαιριού τα νομίσματα που συγκεντρώνονται εκεί είναι πολλά, κάθε τόσο μάλιστα, υπάλληλοι του μουσείου κάνουν μια μικρή επιχείρηση για να τα μαζέψουν.

    Την απόπειρα όμως της παραβίασης του χώρου αντιλήφθηκε το προσωπικό ασφαλείας του Μουσείου και ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία, οπότε και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες.

    Να σημειωθεί, ότι ο συγκεκριμένος χώρος – η ανασκαφή – αποτελεί ένα παλίμψηστο κατοίκησης πολλών εποχών, αφού σ΄αυτήν την περιοχή στους πρόποδες της Ακρόπολης είχς αναπτυχθεί επάλληλη κατοίκηση στην αρχαιότητα, με δραστηριότητες που έφθασαν ως τον 12ο μ.Χ. αιώνα.

    Η ανασκαφή στο προαύλιο του Μουσείο Ακρόπολης με τον κυκλικό πύργο, δεξαμενή και πηγάδι
    Η ανασκαφή στο προαύλιο του Μουσείο Ακρόπολης με τον κυκλικό πύργο, δεξαμενή και πηγάδι

    Το κτιριακό συγκρότημα

    Τα συγκεκριμένα ερείπια, που είναι ορατά από το προαύλιο προέρχονται από ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στο βορειοδυτικό άκρο του υπήρχε μία μεγάλη κυκλική αίθουσα-πύργος, αρχιτεκτονικό στοιχείο αρκετά διαδεδομένο στις επαύλεις της ύστερης αρχαιότητας, όχι απαραίτητα αμυντικού χαρακτήρα.

    Εκεί οι επισκέπτες ρίχνουν τα νομίσματα, θεωρώντας λανθασμένα, ότι μια μικρή, κυκλική επίσης κατασκευή, που βρίσκεται στο κέντρο της είναι κάτι σαν πηγάδι «ευχών» .

    Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μικρή δεξαμενή της Βυζαντινής εποχής, μεταγενέστερη δηλαδή, όταν στην περιοχή αυτή είχε εγκατασταθεί εργαστήριο κεραμικής. Το πηγάδι του κτιριακού συγκροτήματος, όπου επίσης ρίχνονται κέρματα, βρίσκεται λίγο μακρύτερα.

    Σε κάθε περίπτωση το Μουσείο Ακρόπολης είναι άριστα φυλασσόμενο, απόδειξη ο άμεσος εντοπισμός των ατόμων, που μπήκαν στον προαύλιο χώρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Αρχηγός της Πυροσβεστικής για τις φωτιές: Στα 32 χρόνια υπηρεσίας δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες

    Σταϊκούρας: Επωφελείς συνεργασίες στις αερομεταφορές με την Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας – Μογγολίας

    ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διαδικασία ακινητοποίησης οχημάτων με ξένες πινακίδες για κατοίκους εξωτερικού



    ΣΧΟΛΙΑ