• Κοινωνία

    Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Τι ορίζει η υπουργική απόφαση για το μέλλον των εμπλεκόμενων στην υπόθεση διαφθοράς

    • NewsRoom
    ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΕΣΑΛΟΝΙΚΙΣ


    Σε διαθεσιμότητα με αυτεπάγγελτη διαδικασία βρίσκεται πλέον, με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα με τις μίζες που δρούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Στον λιμενάρχη, συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση άρθρων του ποινικού κώδικα και του νόμου 4557/2018, που σχετίζονται με την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

    Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί από τις Αρχές άλλα 17 άτομα, ενώ ένας ακόμη αγνοείται και αναζητείται. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται πλοηγοί, αλλά ακόμη και ιδιοκτήτες εταιρειών ρυμουλκών.

    Βασική κατηγορία της υπόθεσης ήταν ότι εξυπηρετούνταν κατά προτεραιότητα πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών απ’ όσα χρειάζονταν για τον ελλιμενισμό τους, κατόπιν χρηματισμού.

    Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είχε λάβει αρκετές καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, την οποία ερευνούσε καιρό, έως ότου έφτασε στην εξεύρεση στοιχείων και προχώρησε στη σύλληψη των 17 κατηγορούμενων για εμπλοκή ανθρώπων.

    Πέρα από την απόφαση για τον λιμενάρχη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας τίθενται και έξι πλοηγοί της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. Οι πλοηγοί αντιμετωπίζουν την άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία αφορά στις κακουργηματικές πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι, με υπουργική απόφαση, έχει ανασταλεί και η άσκηση των καθηκόντων του αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, αφού σε βάρος του έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη, για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά που αφορά την κατηγορία της απείθειας.

    Οι 18 κατηγορούμενοι αναμένεται να βρεθούν το Σάββατο, 5 και την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου ενώπιον της ειδικής ανακτρίτριας, όπου θα απολογηθούν για την υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.



    ΣΧΟΛΙΑ