• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Χάος στην Κίνα με νέο ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο – Αργεί πολύ το εμβόλιο

    • NewsRoom


    Εκατοντάδες νέοι νεκροί – Το εμβόλιο θα αργήσει πολύ να διατεθεί στην αγορά

    Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό κορονοϊό, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο το τελευταίο 24ωρο, στην «μαύρη» λίστα των νεκρών προστέθηκαν 242 ακόμη άνθρωποι, διαμένοντες στην Κίνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 1.355 συνολικά σε όλον τον κόσμο.

    Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο 

    Με τους νεκρούς, αλλά και τους ασθενείς του κορονοϊού να αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα, μελετητές και φαρμακευτικές εταιρείες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συνθέσουν τελικά το εμβόλιο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το φονικό μικρόβιο που απειλεί την παγκόσμια κοινότητα. Δυστυχώς, η πρόοδος στο κομμάτι αυτό είναι ελάχιστη, ενώ και ο χρόνος δε φαίνεται να είναι με το μέρος τους, καθώς, ενώ θα χρειαζόταν μία λύση άμεσα, σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα χρειαστούν από 12 έως 18 μήνες τουλάχιστον μέχρι ένα φάρμακο να δοθεί σε δημόσια χρήση.

    Αναλυτικότερα, σε αυτή τη φάση, 4 είναι οι εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα για τη δημιουργία ενός εμβολίου, ικανοποιητικού να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας. Όπως εκτίμησε η ίδια, είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, οι έρευνες των εταιρειών δεν περιορίζονται μόνο στην δημιουργία ενός νέου φαρμάκου, αλλά δοκιμάζουν παράλληλα και τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.

    Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να δοθεί στην αγορά το φάρμακο που θα δημιουργηθεί, οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με στόχο την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

    «Σαρώνει» την Κίνα ο κορονοϊός

    Στην Κίνα, πάντως, η κατάσταση είναι πλέον τραγική, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των 242 νέων θανάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε μέγεθος. Παράλληλα, εκτός από τους 242 νεκρούς που προέκυψαν χθες, Τετάρτη, στην επαρχία Χουμπέι, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία, επιβεβαιώθηκαν άλλες 14.849 περιπτώσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό σε τοπικό επίπεδο στους 48.206 και σε περισσότερους από 60.000 συνολικά στην Κίνα.

    Η επιτροπή, μάλιστα, διευκρίνισε ότι, από σήμερα Πέμπτη, στην καταμέτρηση των κρουσμάτων θα αρχίσουν να συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις, οι οποίες διαγνώστηκαν με νέες κλινικές μεθόδους.

    Συνεχίζεται η καρατόμηση στελεχών

    Παράλληλα, οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός (COVID-19), απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, όπως μετέδωσε σήμερα το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε.

    «Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «η επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα». Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε έκπληξη, καθώς σπανίως Κινέζοι αξιωματούχοι ομολογούν δημόσια λάθη και παραλείψεις δημόσια, πολύ λιγότερο σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά δίκτυα και μάλιστα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.

    Υπενθυμίζεται ότι κεφάλια άρχισαν να πέφτουν ήδη στην αρχή της εβδομάδας στη Χουμπέι, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις πολλών Κινέζων για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση. Τα δύο πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της επαρχιακής επιτροπής Υγείας αντικαταστάθηκαν.

    Σε καραντίνα πόλη στο Βιετνάμ

    Η ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται επιτακτική και σε άλλα μέρη, εκτός Κίνας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, μία ακόμη πόλη θα τεθεί σε καραντίνα. Πρόκειται για μία μικρή πόλη του Βιετνάμ, την κοινότητα Σον Λόι, αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα Ανόι. Οι 10 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης θα ενταχθούν σε κατάσταση καραντίνας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς εκεί έχουν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Βιετνάμ, η πόλη θα τεθεί σε καραντίνα για διάστημα 20 ημερών.

    Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας.

    Θετικοί στον ιό ασθενείς που ήταν σε καραντίνα στις ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα, δεύτερο κρούσμα πολίτη που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό COVID-19 εντοπίστηκε την Πέμπτη στη στρατιωτική βάση του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στις ΗΠΑ στους 14. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν εκ των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από την Ουχάν στις ΗΠΑ, ενώ βρισκόταν σε καραντίνα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας, που εξέτασε τους δύο ασθενείς, ο άντρας πιθανότατα κόλλησε το μικρόβιο το διάστημα που παρέμεινε στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ασθενείς είχαν μεταφερθεί με διαφορετικά αεροπλάνα και είχαν εγκατασταθεί σε διαφορετικές κατοικίες μέσα στη βάση Marine Corps Air Station Miramar.

    «Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός των εγκαταστάσεων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του CDC.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, έως σήμερα έχουν εντοπιστεί επτά κρούσματα του κορονοϊού στην Καλιφόρνια, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Ευτυχώς, ωστόσο, κανένα από αυτά δεν ήταν μοιραίο.

    Σε  δύο περιπτώσεις, εκείνο που πιστεύεται είναι ότι μεταδόθηκε από τον έναν ασθενή στον άλλο. Ο κυριότερος λόγος για την εκτίμηση αυτή είναι ότι πρόκειται για περιπτώσεις παντρεμένων ζευγαριών, το ένα μέλος των οποίων είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα και μόλυνε το άλλο εν αγνοία του.

    «Θρίλερ» οι εξελίξεις στο Diamond Princess

    Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα, αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας, επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κορονοϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.

    Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό των ασθενών στο πλοίο στους 218, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας, που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

    Η Καμπότζη δέχθηκε κρουαζιερόπλοιο που «έδιωχναν» από παντού

    Παράλληλα, η Καμπότζη έγινε το πρώτο κράτος που δέχθηκε το κρουαζιερόπλοιο Westerdam και μάλιστα επέτρεψε στους επιβαίνοντές του να αποβιβαστούν. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί σε πέντε ασιατικά λιμάνια, εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να επιβαίνουν σε αυτό άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό COVID-19, έριξε άγκυρες σήμερα Πέμπτη στην Καμπότζη, όπου εντέλει οι επιβάτες του θα μπορέσουν να κατέβουν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι 1.455 τουρίστες επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, που έχει 802 μέλη πληρώματος, την 1η Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ, αυτόνομη κινεζική περιοχή όπου έχουν επιβεβαιωθεί περίπου πενήντα κρούσματα του COVID-19. Επρόκειτο να κάνουν μια περιήγηση μερικών ημερών στην Ιαπωνία. Ωστόσο, εξαιτίας του κλίματος φόβου που έχει γεννήσει η επιδημία ιογενούς πνευμονίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα, απαγορεύθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, κατόπιν στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη. Οι επιβαίνοντες έμειναν έτσι αναγκαστικά στη θάλασσα για πάνω από δέκα ημέρες.

    Χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν αποφάσισε να επιτρέψει το κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ (νότια) για να «μπει τέλος στην αρρώστια του φόβου που λυσσομανά στον κόσμο».

    Η Καμπότζη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο βασίλειο. Ο Χουν Σεν ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να εκφράσει την υποστήριξή του στο Πεκίνο εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας.

    Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το Westerdam, την Holland America, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του COVID-19 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο.
    Οι επιβάτες, παρότι έχουν εξεταστεί επανειλημμένα πάνω στο πλοίο, θα πρέπει να εξεταστούν ξανά από τις αρχές της Καμπότζης πριν τους επιτραπεί να αποβιβαστούν, σύμφωνα με μια επιβάτιδα, την αμερικανίδα τουρίστρια Κριστίνα Κέρμπι.

    Στο λιμάνι της Σιχανούκβιλ, βρίσκονταν σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια τελετή υποδοχής, ενώ τόσο οι ξένοι τουρίστες πάνω στο σκάφος όσο και διπλωμάτες εξέφραζαν ανακούφιση που βρέθηκε λύση ώστε να κατέβουν. Οι περισσότεροι επιβάτες θα αρχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ από την Πνομ Πενχ, από αύριο 14η Φεβρουαρίου το νωρίτερο, σύμφωνα με επιστολή του πλοιάρχου στους επιβάτες, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξήρε την κυβέρνηση της Καμπότζης για την απόφασή της να επιτρέψει στο Westerdam να ελλιμενιστεί, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα της διεθνούς αλληλεγγύης που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα» να επιδεικνύεται, καθώς «οι επιδημίες βγάζουν το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους».



    ΣΧΟΛΙΑ