• Κοινωνία

    Κολλέγιο Αθηνών: Το εργασιακό bullying, οι άκομψες απολύσεις και η «εντολή» του προέδρου Σπύρου Πολλάλη

    • NewsRoom
    Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης, Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών

    Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης, Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών


    Βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Κολλέγιο Αθηνών.

    Ο λόγος είναι η απόλυση τεσσάρων εργαζομένων του διοικητικού προσωπικού, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν με άκομψο τρόπο και χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση, κρύβει όμως πλούσιο παρασκήνιο.

    Από τις 18 Σεπτεμβρίου, ο Wiseman έχει αποκαλύψει την υπόθεση, αλλά και κρυφές πτυχές της που περιλαμβάνουν περιστατικά εργασιακού bullying, καταγγελίες και πιέσεις.

    Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας βρίσκεται ο Διευθυντής/President κ. Σπύρος Ν. Πολλάλης.

    «Εντολή προέδρου»

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τέσσερις εργαζόμενοι στο Κολλέγιο Αθηνών, δύο άντρες και δύο γυναίκες, ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους. Όταν ζήτησαν να μάθουν την αιτία, η απάντηση ήταν «εντολή προέδρου». Μια εντολή με «χαρακτήρα του κατεπείγοντος», όπως φαίνεται, καθώς σύμφωνα με τον Wiseman, τους δόθηκε μία ώρα για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

    O «πρόεδρος», ο άνθρωπος που φέρεται να είναι υπεύθυνος για τις απολύσεις τους, είναι ο καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον τρέχοντα μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με το βιογραφικό του στον ιστότοπο του Κολλεγίου, στη θέση του Διευθυντή/President.

    Πρόκειται για έναν έμπειρο άντρα στη διοίκηση του σχολείου, καθώς την ίδια θέση είχε υπηρετήσει και στο παρελθόν, για μία επταετία, την περίοδο 2010-2017.

    Πήρε τη σκυτάλη από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Συνολάκη, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του ύστερα από τρία χρόνια.

    Η στάση του κ. Πολλάλη, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμβάλλει στην πραγματοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών, μεταξύ αυτών την επαναφορά των Fulbright Fellows, το IC Summer School in English και την ενίσχυση του ΙΒ Diploma Programme προκάλεσε αίσθηση, καθώς σημάδεψε την έναρξη της νέας του θητείας με τέσσερις αν μη τι άλλο ξαφνικές απολύσεις.

    Οι καταγγελίες και οι στενές φιλίες

    Στη σκιά μίας άκομψης λύσης συνεργασίας «κρύβεται» μία υπόθεση εργασιακού bullying.

    Οι δύο γυναίκες που απολύθηκαν πριν από λίγες ημέρες εργάζονταν στο τμήμα HR του Κολλεγίου και δύο χρόνια πριν είχαν καταγγείλει εγγράφως την επικεφαλής του τμήματος για εργασιακό bullying.

    «Είστε άχρηστες, δεν δουλεύετε, πρέπει να σας διώξω» ήταν μερικές από τις απειλές και τα «κοσμητικά» επίθετα που δέχονταν οι δύο γυναίκες, όπως είχαν υποστηρίξει. Λίγο αργότερα, με απόφαση του σχολείου, η επικεφαλής του τμήματος απολύθηκε.

    Κι αν για κάποιους αναγνώστες, το παραπάνω περιστατικό φαίνεται άσχετο με την υπόθεση, η στενή φιλία που διατηρεί η τότε επικεφαλής του τμήματος με τον νυν, αλλά και πρώην Διευθυντή/President του Κολλεγίου Αθηνών, Σπύρο Πολλάλη, ενισχύει την θέση αυτών που καταγγέλλουν, ότι οι δύο γυναίκες έπεσαν θύματα μίας εκδικητικής απόλυσης.

    Μάλιστα, υπάρχει και μία τρίτη εργαζόμενη, η οποία είχε υποβάλει έγγραφη καταγγελία με την ίδια κατηγορία εναντίον της επικεφαλής του τμήματος.

    Προς το παρόν παραμένει στην θέση της.

    Οι καταγγελίες των δύο γυναικών φαίνεται να είχαν «ενοχλήσει» και παλαιότερα, καθώς μέλος του Δ.Σ., όπως ανέφερε ο Wiseman, είχε ασκήσει πιέσεις στις εργαζόμενες για να τις αποσύρουν.

    Αυτές υποστήριξαν τη θέση τους και επέμειναν στην καταγγελία.

    Δύο χρόνια μετά και με την επιστροφή του κ. Πολλάλη στη διοίκηση του Κολλεγίου, απολύθηκαν χωρίς καμία εξήγηση.

    Το mononews.gr έχει υποβάλει σειρά ερωτημάτων στο Κολλέγιο Αθηνών σχετικά με το περιστατικό και αναμένει την απάντησή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκλαβενίτης: Προσλαμβάνει 200 άτομα τον μήνα – Παίρνει μέρισμα €18 εκατ.

    Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι προσδοκίες από το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ

    Καζάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Αξιοποιώντας ένα κομβικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της εγχώριας οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ