Κοινωνία

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς να αποφεύγετε την εισπνοή καπνού σε περίπτωση φωτιάς

  • NewsRoom

Φωτιά στην Εύβοια


Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική από νωρίς το πρωί της Τρίτης, καθώς μαύρος καπνός έχει σκεπάσει τον ουρανό, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια, οι καπνοί της οποίας μεταφέρονται έως την Αθήνα με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η μυρωδιά καπνού είναι ιδιαίτερα αισθητή στους κατοίκους της Αθήνας και ιδιαίτερα σε όσους κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα, το σύννεφο καπνού, που σκεπάζει τον ουρανό, επηρεάζει και την ορατότητα, ενώ συνολικά δημιουργεί δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή.

Με αφορμή το φαινόμενο αυτό, που εμφανίστηκε σήμερα στην Αττική, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη ορισμένων μέτρων, με στόχο την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς και την προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

-Στην περίπτωση συνθηκών, που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, όπως συμβαίνει σήμερα στην Αττική, συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

-Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

-Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
-Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
-Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά, αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα, ανοίγοντας τα παράθυρα.

Πώς να προστατευθείτε από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση φωτιάς

-Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
-Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
-Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρουμένων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων ποικίλλουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Αυτό που παρατηρείται κοινώς από την έκθεση σε καπνό, πάντως, είναι ο ερεθισμός των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και η επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Υπογραμμίζεται ότι, σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία βρίσκονται άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά.