• Κοινωνία

    Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια- Καπνός μέχρι την Αττική (pics & video)


    Καίγεται πυκνό δάσος.

    Νέα πυρκαγιά πλήττει τη χώρα μας από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν φωτιά ξέσπασε, για άγνωστη, μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή Αγριλίτσα, του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, στην Εύβοια.

    Η μεγάλη πυρκαγιά υπολογίζεται ότι ξεκίνησε περίπου γύρω στις 3.10 τα ξημερώματα. Κλιμάκια από δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και βρέθηκαν από νωρίς στο σημείο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν γρήγορα τη φωτιά.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά γύρω στις 03.15 τα ξημερώματα, δηλαδή μέσα στο διάστημα των πρώτων λεπτών, όπου ξεκίνησε η φωτιά. Αμέσως, δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να σπεύσουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις.

    Λίγο νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία μάλιστα προχώρησε σε ενημέρωση, δηλώνοντας ότι «ενισχύονται οι δυνάμεις στην περιοχή Αγριλίτσα του δ. Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί:

    80 πυροσβέστες,

    39 οχ/τα,

    7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες,

    6 οχ/τα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων),

    4 Α/Φ & 2 Ε/Π.

    Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ».

    Φωτιά στην Εύβοια

    Σημειώνεται ότι κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθεί η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν σπίτια που να βρίσκονται σε κίνδυνο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η έκταση που καίγεται αποτελείται από πυκνό δάσος, ενώ ο καπνός είναι τόσο έντονος, που έχει φτάσει μέχρι και την Αττική. Μάλιστα, η μυρωδιά του καπνού γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους κατοίκους των Αθηνών που κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους. Έντονη είναι η αίσθηση του καπνού από τη φωτιά σε πολλές περιοχές της Εύβοιας και ιδιαίτερα στην Χαλκίδα.

    Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Ψαθάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με «μεγάλη τροφή», καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα». Ταυτόχρονα, ο κ. Ψαθάς αποκάλυψε ότι από την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης, που εκκενώθηκε, έχουν απομακρυνθεί πέντε άτομα, για προληπτικούς λόγους ασφαλείας.

    Φωτιά στην Εύβοια

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν με τη φωτιά στην Εύβοια, το έργο τους ωστόσο παρεμποδίζεται από τους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν στην περιοχή, αλλά και το δύσβατο έδαφος που χαρακτηρίζει το σημείο. Παρ’ ότι η Πυροσβεστική διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν σπίτια από την φωτιά, οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο, όπου εκτυλίσσεται η πυρκαγιά έχουν ενημερωθεί, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, αν οι φλόγες της φωτιάς καταφέρουν και πλησιάσουν τους οικισμούς.

    Ιδιαίτερα στα χωριά Αγριλίτσα και Κοντοδεσπότι, έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, για να μετακινηθούν άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

    Παράλληλα με την φωτιά στην Εύβοια, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τρία ακόμη μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές:

    -Στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια,
    -Στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θήβας στη Βοιωτία
    -Στο Πωγώνι Ιωαννίνων
    -Στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.

    Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι φωτιές σε Σαμοθράκη και Αχαΐα, που ανησυχούσαν τους πυροσβέστες.

    Τραγικός είναι ο απολογισμός της εκδήλωσης πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι. Μιλώντας με αριθμούς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι, από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 1.302 πυρκαγιές.

    Ταυτόχρονα, για ακόμη μια ημέρα, αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχουν σημαδευτεί με πορτοκαλί στον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς απειλούνται από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

    Σύμφωνα με τον χάρτη, σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

    -Περιφέρεια Αττικής
    -Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
    -Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
    -Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
    -Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
    -Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

     

     

    Ο χάρτης επικινδυνότητας για σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου

    Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας βρίσκονται όλες οι αρμόδιες, υπηρεσιακά εμπλεκόμενες, κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, κατόπιν σχετικής οδηγίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τυχόν περιστατικά πυρκαγιάς.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ