• Κοινωνία

    Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά- Σε εγρήγορση οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών

    • Βίκυ Βενιού

    Φωτιά στην Εύβοια


    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια, καίγοντας μια μεγάλη έκταση από συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής. Ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις εστίες της μεγάλης φωτιάς.

    Πριν από λίγη ώρα, με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να γίνει προληπτική απομάκρυνση, αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ ταυτόχρονα στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Πυροσβεστική είχε ζητήσει την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλης, καθώς η φωτιά κατευθυνόταν προς τα εκεί. Ωστόσο, τελικά αυτό δεν κρίθηκε απαραίτητο, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται απλώς στην πλατεία του χωριού.

    Σημειώνεται ότι εντολή να εκκενωθεί δόθηκε και για την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, που βρίσκεται στο χωριό, από την οποία απομακρύνθηκαν 5 άτομα για προληπτικούς λόγους.

    Εύβοια φωτιά
    Από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

    Αρχικά, η Πυροσβεστική είχε διαβεβαιώσει πως δεν απειλούνται σπίτια, ωστόσο όσο προχωρά η ώρα, η πυρκαγιά μαίνεται, υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, αλλά και από το δύσβατο έδαφος, που δυσκολεύει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να πλησιάσουν την φωτιά.

    Από το πρωί, στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

    Εύβοια φωτιά
    Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Έυβοια
    Το μέτωπο της φωτιάς φαίνεται πλέον ότι κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

    Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό, που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

    Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες. Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

    Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, σχολίασε τον χρόνο, καθώς και το σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. «Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στη νύχτα σε σημείο εύκολα προσβάσιμο σε ασφάλτινο δρόμο κοντά. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαθάς.

    Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «υπερπροσπάθεια» των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, καθώς στην περιοχή επικρατούν «βορειοδυτικοί άνεμοι, ελαφρώς ενισχυμένοι». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «με συντονισμένη δουλειά μέσα στο επόμενο τετράωρο να ελέγξουμε τη φωτιά» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για οικισμό», από τη φωτιά που μαίνεται 6 χλμ. βόρεια των Ψαχνών. Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, τέλος, «γίνονται αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες».

    Εύβοια φωτιά
    Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Έυβοια



    ΣΧΟΛΙΑ