• Κοινωνία

    Κέα: Σε καραντίνα οι 190 μετανάστες – Αδυνατεί να τους αναλάβει ο δήμος

    • NewsRoom


    Σε καθεστώς καραντίνας για 14 ημέρες, λόγω των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τέθηκαν οι μετανάστες και πρόσφυγες του φορτηγού πλοίου σημαίας Τουρκίας που προσάραξε σήμερα τα ξημερώματα έξω από το λιμενοβραχίονα της Κέας.

    Πρόκειται για 123 άνδρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά που φιλοξενούνται προσωρινά σε ένα παλιό ξενοδοχείο του νησιού, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν τα άτομα αυτά θα οδηγηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή. Από τα 190 άτομα, τρεις γυναίκες που βρίσκονταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του λιμενικού στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα στην Αθήνα. Επίσης τρία άτομα συριακής υπηκοότητας 32, 38 και 26 ετών αντίστοιχα που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών συνελήφθησαν.

    Το φορτηγό πλοίο είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (άνεμοι έντασης 8 μποφόρ) προσάραξε στο λιμάνι της Κέας. Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στην περιοχή έσπευσε ρυμουλκό για να ελέγξει την κατάσταση του εν λόγω δεξαμενόπλοιου και να συνδράμει τις Λιμενικές Αρχές στην επιχείρηση αποκόλλησής του από το λιμενοβραχίονα.

    «Η Κέα αδυνατεί να φιλοξενήσει τους 196 μετανάστες»

    Παράλληλα, την άμεση απομάκρυνση των 196 μεταναστών-προσφύγων που μετέφερε το πλοίο, ζητά από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ο Δήμος Κέας. Σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε το θέμα, αναφέρεται πως πρόκειται για νεαρά άτομα κυρίως ηλικιών μεταξύ 18-35, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο. «Ως νησί δηλώνουμε ανοχύρωτοι και εντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός», προσθέτει το δημοτικό συμβούλιο.

    Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρονται ελλείψεις στο νησί σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, που σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης «η Κέα αδυνατεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς».

    Καλείται δε η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, «όπως αναλάβουν άμεσα δράση για την ασφαλή απομάκρυνση των 196 λαθρομεταναστών και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες κλειστές δομές και να προφυλάξουν την υγεία και την περιουσία των κατοίκων του νησιού μας, που με τόσο κόπο οι φορείς και οι πολίτες προσπαθούν να διαφυλάξουν όλες αυτές τις ημέρες, ακολουθώντας τις οδηγίες του κεντρικού κράτους».

    Τέλος, ζητούν την άμεση αποκατάσταση από ειδικό κλιμάκιο της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχει προκληθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κέας.



    ΣΧΟΛΙΑ