• Κοινωνία

    «Καμπανάκι» κινδύνου για τις θανατηφόρες ασθένειες: Θα αποτελούν κανονικότητα

    που

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


    Σε κανονικότητα τείνουν να μετατραπούν οι μεγάλες επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με τον κόσμο να εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου θα αναγκαστεί να εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα.

    Αυτά προειδοποίησε ο ΠΟΥ, με αφορμή την έκρηξη του ιού του Έμπολα στο Κονγκό, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κρούσμα εμφάνισης του ιού που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μεγαλύτερη επιδημία που σημειώθηκε έλαβε χώρα τρία χρόνια πριν, ενώ προηγούμενες επιδημίες επηρέασαν πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων.

    Σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΠΟΥ, οι χώρες και οι οργανώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες, θανατηφόρες επιδημίες. Σημειώνεται ότι, έως τώρα, έχουν καταγραφεί 2.025 κρούσματα του ιού Έμπολα και 1.357 θάνατοι από την επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία ξέσπασε την 1η Αυγούστου 2018. Από την ασθένεια, έχουν ιαθεί πλήρως 552 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο ιός Έμπολα προκαλεί κατά μέσο όρο τον θάνατο στους μισούς ανθρώπους από όσους προσβάλλονται, όμως στην τρέχουσα επιδημία το ποσοστό των θανάτων φτάνει το 70%.

    Η επιδημία αυτή «δεν είναι υπό έλεγχο. Ίσως καταλήξουμε να αντιμετωπίζουμε την επιδημία αυτή για πολύ καιρό», επεσήμανε ο δρ Μάικλ Ράιν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ.

    Οι εκτιμήσεις για το χειρότερο πιθανό σενάριο λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να τερματιστεί η επιδημία στη Λ.Δ. του Κονγκό. Η επιδημία στο Κονγκό εξακολουθεί να ανησυχεί και τους αξιωματούχους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι χρειάστηκαν 224 ημέρες για να φτάσει ο αριθμός των κρουσμάτων τα 1.000, αλλά μόλις 71 ακόμη ημέρες για να φτάσει τα 2.000. Η αντιμετώπιση της επιδημίας δυστυχώς εξαρτάται από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή: από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερες από 40 επιθέσεις σε κλινικές.

    Οι ασθενείς δεν αναζητούν θεραπεία

    Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η δυσπιστία απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, αφού το ένα τρίτο των θανάτων που σημειώνονται μέσα στην κοινότητα αφορά σε ασθενείς που δεν αναζητούν θεραπεία, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν την ασθένεια σε συγγενείς και γείτονες.

    Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη επιδημία του ιού ξέσπασε στη δυτική Αφρική το 2012-2014 και επηρέασε 28.616 ανθρώπους, κυρίως στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Συνολικά καταγράφηκαν 11.310 θάνατοι. Ωστόσο, στις 12 επιδημίες, που έχουν ξεσπάσει από το 2000 ως το 2010, υπήρξαν κατά μέσο όρο περίπου 100 θάνατοι. «Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιδημιών μεγάλης επιρροής και αυτό δεν περιορίζεται στον ιό Έμπολα», εξήγησε ο Ράιν.

    Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι παρακολουθεί 160 περιπτώσεις επιδημιών σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, εννέα από αυτές είναι κατηγορίας 3, το οποίο σημαίνει ότι αποτελούν το ανώτατο επίπεδο κινδύνου, βάσει του οργανισμού.

    «Δεν πιστεύω ότι είχαμε ποτέ στο παρελθόν μία κατάσταση στην οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές έκτακτες ανάγκες ταυτόχρονα», σημείωσε ο Ράιαν. «Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Δεν αναμένω να μειωθεί η συχνότητα αυτών των φαινομένων», πρόσθεσε ο ίδιος.



    ΣΧΟΛΙΑ