• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μεταγραφή μεγατόνων στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας


    Η μετοχή της Sanofi κινείται ανοδικά μετά την ανακοίνωση του Paul Hudson της Novartis AG ως του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, «αρπάζοντας» έναν κορυφαίο διευθυντή από την ελβετική ανταγωνίστριά της, που έχει ισχυρό ιστορικό ανάπτυξης νέων προϊόντων.

    Ο Hudson έχει ηγηθεί της μονάδα φαρμάκων της Novartis από το 2016 και κατά το παρελθόβ έχει περάσει μια δεκαετία στην AstraZeneca. Ο 51χρονος Βρετανός θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου από τον 63χρονο Olivier Brandicourt, ο οποίος συνταξιοδοτείται, ανακοίνωσε η Sanofi την Παρασκευή.

    Οι μετοχές της ενισχύθηκαν κατά 3,6% στις πρώτες συναλλαγές στο Παρίσι, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο.

    Η Sanofi ποντάρει στον νέο CEO ώστε να ενισχύσει το πρόγραμμα φαρμάκων της, να προφτάσει τους ανταγωνιστές της στον τεράστιο τομέα του καρκίνου και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στις τιμές των φαρμάκων. Η Sanofi ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι είχε αρχίσει έρευνα για τον διάδοχο του Brandicourt, ο οποίος εντάχθηκε στη Sanofi από την Bayer τον Απρίλιο του 2015.

    Η γαλλική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές φαρμάκων για τον διαβήτη στον κόσμο, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για τις υψηλές και αυξανόμενες τιμές τους. Η Sanofi έχει επίσης μείνει πίσω συγκριτικά με άλλες φαρμακοβιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένης της Novartis – που έχουν καταβάλει ευρείες προσπάθειες για την εξεύρεση νέων θεραπειών για τον καρκίνο και τις γενετικές ασθένειες.

    Οι καλές επιδόσεις του Hudson στη Novartis αποτελούν βασικό μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα του φαρμακευτικού κολοσσού να λανσάρει νέα φάρμακα, σύμφωνα με σημείωμα των αναλυτών της Credit Suisse.

    Χαρτοφυλάκιο φαρμάκων

    Ο Brandicourt έχει ενισχύσει τις σειρές φαρμάκων της εταιρείας με τις εξαγορές της Bioverativ, για να επεκταθεί στην αιμορροφιλία, και της Ablynx, παρασκευάστριας ενός φαρμάκου για μια σπάνια αιμορραγική διαταραχή. Το 2021, ο Brandicourt θα κλείσει σε 65 του χρόνια, που είναι το όριο ηλικίας της Sanofi για τον CEO της.

    Η Sanofi έχει ήδη προβεί σε ανακατατάξεις στις ανώτερες τάξεις της. Η εταιρεία πέρυσι προσέλαβε τον επικεφαλής έρευνας John Reed από την Roche Holding και τον Jean-Baptiste Chasseloup de Chatillon ως επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών.

    Αρκετές άλλες μεγάλες εταιρίες φαρμάκων έχουν προβεί σε αλλαγές στα κορυφαία πόστα τους τα τελευταία χρόνια, με την Emma Walmsley να αναλαμβάνει επικεφαλής της GlaxoSmithKline, τον Vas Narasimhan να διευθύνει την Novartis, τον Kare Schultz που έγινε CEO της Teva Pharmaceutical Industries και τον Albert Bourla που έχει αναλάβει την Pfizer.

    Η Novartis ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Marie-France Tschudin θα γίνει η νέα επικεφαλής της φαρμακευτικής μονάδας της.

    Οι μετοχές της Sanofi έχουν αυξηθεί κατά 2% φέτος, σε γενικές γραμμές παράλληλα με τον δείκτη S&P για εταιρείες ναρκωτικών, βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών. Η μετοχή της Novartis, που δεν είχε σημαντική μεταβολή νωρίς την Παρασκευή στη Ζυρίχη, έχει ενισχυθεί κατά 18%.



    ΣΧΟΛΙΑ