• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Elias: Έντονα φαινόμενα πλήττουν Θεσσαλία, Ήπειρο και Βόρεια Πελοπόννησο

    • NewsRoom
    Κακοκαιρία Βόλος

    Κακοκαιρία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η κακοκαιρία «Elias» από το απόγευμα της Δευτέρας «χτυπά» τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

    Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τις περιοχές που είχαν χτυπηθεί από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία με τους κατοίκους να επιχειρούν να οχυρώσουν τα σπίτια τους με κάθε δυνατό μέσο.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε επιφυλακή είναι πέντε περιοχές.

    Το απόγευμα της Δευτέρας χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, στο Αίγιο «κατέβηκε» το βουνό στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου.

    Επίσης, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα άνοιξαν οι ουρανοί με αποτέλεσμα δρόμοι να έχουν γίνει «ποτάμια», να υπάρχουν κατολισθήσεις, ενώ στο σκοτάδι βυθίστηκαν χωριά στη Λάρισα λόγω της κακοκαιρίας.

    Στο σημείο της κατολίσθησης έχει γίνει αντιδρόμηση, που σημαίνει ότι η Ολυμπία Οδός έχει δώσει 2 λωρίδες από το ρεύμα προς Πάτρα προκειμένου να το χρησιμοποιούν οι οδηγοί που κινούνται προς την Αθήνα.

    Στο ύψος του Ελαιώνα μέχρι και τα Καλάβρυτα. Η κατολίσθηση οφείλεται στην έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή αλλά και στα καμένα στις πυρκαγιές του περασμένου Ιουνίου.

    Η παραχωρησιούχος σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δώσουν άμεσα στην κυκλοφορία το κομμάτι αυτό γιατί φοβόνται την περαιτέρω εξέλιξη αυτού του φαινομένου και άλλες κατολισθήσεις.

    Χθες το 112 ήχησε και στο Ξυλόκαστρο, ενώ πολλή βροχή έπεσε και στα Τρίκαλα με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια.

    Σημειώνεται ότι στο Αίγιο σημειώθηκε κατολίσθηση ενώ έκλεισε για αρκετή ώρα η παλαιά Εθνική οδός και κομμάτι της νέας.

    Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

    Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

    Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει σήμερα περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

    Πιο αναλυτικά:

    Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

    Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

    Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Λαβίδας: Πώς η ΑΒ Βασιλόπουλος θα γυρίσει σε κέρδη – Τι είπε για τη μείωση προσωπικού

    Φίμπι Γκέιτς: «Δημιουργούμε κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο»

    Η «Παγίδα του Θουκυδίδη» και τα διλήμματα επιβίωσης της Κεντροαριστεράς



    ΣΧΟΛΙΑ