• Bons Vivants

    Φίμπι Γκέιτς: «Δημιουργούμε κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο»

    Φίμπι Γκέιτς

    Φίμπι Γκέιτς


    Η Φίμπι Γκέιτς (Phoebe Gates), κόρη του Μπιλ Γκέιτς και της πρώην συζύγου του Μελίντα, αναδύεται στον κόσμο των επιχειρήσεων.

    Συνεταιρίζεται με τη συμφοιτήτριά της στο Στάνφροντ (Stanford, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ) Σοφία Κιάννη (Sophia Kianni). Ιδρύουν την πλατφόρμα Phia που ευαγγελίζεται ότι θα αλλάξει τη βιομηχανία της μόδας. Η κορυφαία σχεδιάστρια Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ, κόρη και αυτή των Beatles μέσω του Πολ Μακ Κάρτνεϊ, θα λειτουργεί ως επίσημος μέντροράς τους ως νέα γενιά στην γυναικεία επιχειρηματικότητα.

    Με τη Σοφία Κιάννη και τη Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ, που βαστάνε την Frayme για τις γυναίκες του τένις

    Αυτόφωτη ή όχι;

    Η Φίμπι Γκέτις προσπαθεί διακαώς να διαφοροποιήσει την ύπαρξή της από εκείνη του πατέρα της. «Εντάξει, είμαι κόρη του πατέρα μου και αυτό μου επιφέρει τεράστια προνόμια αλλά δεν καθορίζομαι από αυτά».

    Βιάζεται να δικαιωθεί, αλλά την αξία της θα την κρίνει το κοινό της, η μελλοντική της πελατεία. Διότι η (λαίδη, σήμερα) Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ ως κόρη του σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, επίσης γεννήθηκε μέσα σε εξαιρετικά προνόμια. Μια ροκ αριστοκράτισσα, όπως την ονόμαζαν.

    Όμως γρήγορα αναδύθηκε (μετά το περίφημο Central St. Martins του Λονδίνου) στα ηνία του οίκου Chloe τον οποίο αναβίωσε. Και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο πρωτοποριακές σχεδιάστριες και επιχειρηματίες στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Αυτόφωτη και διορατική.

    Οπότε η Φίμπι Γκέιτς, θα πρέπει να περιμένει να πείσει με τα έργα, όχι με τα λόγια. Βέβαια, υποβαστάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα οπλοστάσιο που δεν κατείχε η ΜακΚάρτνεϊ πριν από τριάντα χρόνια.

    Η νέα επιχειρηματίας απολαμβάνει δωρεάν ακόλουθους απλώς και μόνο λόγω ονόματος. Αλλά όπως αποτελεί αδικία να πριμοδοτείται κανείς εξαιτίας μιας κληρονομιάς, άλλο τόσο δεν πρέπει να κρίνεται αρνητικά επειδή διατηρεί αυτό το προβάδισμα. Ένα προβάδισμα, βέβαια, που θα μπορούσε να επισκιάσει την έλλειψη ταλέντου.

    Με τη Σοφία Κιάννη στο πάρτι για τον εορτασμό της συνεργασίας με την Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ

    Το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση

    Στο ίνσταγκραμ διαθέτει τριακόσιους χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, εβδομήντα χιλιάδες στο TikTok όπου διαφημίζει την γκαρνταρόμπα μαζί με τον ακτιβισμό της. Πολλές φορές συντάσσεται με τους αγώνες των γυναικών όσον αφορά τα αναπαραγαγωγικά τους δικαιώματα.

    Ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε την ιστορική δίκη Ρόου εναντίον Γουέιντ (Roe vs. Wade, 1973), που παραχωρούσε στις γυναίκες τον έλεγχο της απόφασης για την μητρότητα.

    «Οι γυναίκες έχασαν το δικαίωμα στην ασφαλή αναπαραγωγή πριν από ένα χρόνο. Αυτό πρέπει να ταράξει μια ολόκληρη γενιά», σημείωσε στο Ίνσταγκραμ. «Εγώ δεν ντρέπομαι για το σώμα μου ούτε να σας πω να κρατήσετε τις απαγορεύσεις σας μακριά του. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε υγιή σεξουαλική  και αναπαραγωγική περίθαλψη».

    Με την μητέρα και την αδελφή της

    Για το τένις και την ισότητα

    Προτού εγκαινιαστεί, η πλατφόρμα Phia των δύο κοριτσιών μαζί με την εταιρεία Stella McCartney λανσάρισαν την ανανεωμένη εκδοχή της τσάντας Frayme (ένα από τα κλασσικά σχέδια του οίκου). Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό (εβδομήντα τρεις συνολικά) και διατίθεται από την μπουτίκ Stella McCartney στο Σόχο της Νέας Υόρκης (112 Greene Street).

    Η τσάντα Frayme * Phia δημιουργήθηκε με σκοπό να στηρίξει την ένωση τένις γυναικών Womens Tennis Association (WTA). Κλείνει φέτος πενήντα χρόνια στον αγώνα να αμοίβονται ισότιμα άνδρες γυναίκες πρωταθλητές. Η αλυσίδα και τα κρύσταλλα στο λουράκι της τσάντας παραπέμπουν στο μυθικό βραχιόλι που η Κρις Έβερτ (Chris Evert) έχασε κατά τη διάρκεια ενός ματς τη δεκαετία του 1970. Σταμάτησε τον αγώνα για να το βρει και έκτοτε εδραιώθηκε ο όρος tennis bracelet, βραχιόλι του τένις.

    Η Κρις Έβερτ διετέλεσε πρόεδρος του WTA ενώ η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ έχει συνεργαστεί πολλάκις με διάσημες τενίστριες όπως η Μαρία Κιριλένκο (Maria Kirilenko) και η Καρολάιν Βοσνιάκι (Caroline Wozniacki). Αλλά και μέσω της διαχρονικής της συνεργασίας με την Adidas, συμμετέχει στην εκστρατεία γυναικείας ενδυνάμωσης.

    Ακτιβίστρια στον αγώνα για την ελευθερία της γυναίκας

    Αθλητισμός, μόδα, περιβάλλον: Συνταγή επιτυχίας

    Βέβαια η Φίμπι Γκέιτς και η Σοφία Κιάννη δεν έχουν καμία προσωπική σχέση με τον αθλητισμό. «Το βλέπετε και από τον τρόπο που είμαστε ντυμένες», επισήμανε παιγνιωδώς η πρώτη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. «Όμως, και οι δυο μας στο παρελθόν έχουμε προσπαθήσει να συγκεντρώσουμε τους ανθρώπους στη βάση του ακτιβισμού και της φιλανθρωπίας. Και τιμώντας αυτό το πνεύμα εισχωρούμε στον κόσμο της μόδας. Θέλουμε να στρατευτούμε με όλους όσοι πραγματοποιούν καταπληκτικά πράγματα, να μάθουμε από το παράδειγμά τους, να προωθήσουμε την πρόοδο μαζί τους».

    Η επιδραστική Σοφία Κιάννη

    Η ιρανοαμερικανή Σοφία Κιάννη έχει αναδειχθεί σε κορυφαία φιγούρα στον αγώνα της περιβαλλοντικής προστασίας. Πριν από λίγο καιρό, η εικόνα της δέσποζε στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης ενώ έχει συμπεριληφθεί στην λίστα του Forbes Under 30. Έχει ιδρύσει την ΜΚΟ για νέους Climate Cardinals με στόχο να καταστήσει τον περιβαλλοντικό αγώνα πιο συμπεριληπτικό ενώ παράλληλα λειτουργεί ως η πιο νεαρή σύμβουλος για τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η Σοφία Κιάννη στην Times Square

    «Κάτω από τη φτερούγα της»

    ‘Οταν λοιπόν η Φίμπι Γκέιτς και η Σοφία Κιάννη βρέθηκαν κατά τύχη συγκάτοικοι στον κοιτώνα του Στανφορντ, η συμφωνία χαρακτήρων τους αποδείχθηκε ακαριαία. Παραμένουν φοιτήτριες ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν τα εγκαίνια της πλατφόρμας τους.

    «Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε το μέλλον της μόδας», δήλωσε η Κιάννη. Με αυτό το σκοπό επικοινώνησαν με τη ενσυνείδητη πρωτοπόρο Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ. Και η Φίμπι Γκέιτς συμπλήρωσε: «Η Στέλλα έχτισε την αυτοκρατορία της διατηρώντας τις αξίες της. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να την προσεγγίσουμε και τελικά τώρα νιώθουμε ότι βρισκόμαστε πραγματικά κάτω από τη φτερούγα της και μας καθοδηγεί στη δημιουργία της πλατφόρμας μας».

    «Μπαμπά, ευχαριστώ που μου έχεις επιτρέψει να μάθω από σένα», έχει γράψει

    «Είμαι πολύ περήφανος για σένα»

    Η συνεργασία τους με τη Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ τιμήθηκε με ένα πάρτι στη μπουτίκ στο Σόχο. «Ήρθαν οι πάντες», παρατήρησε η Φίμπι Γκέιτς. «Οι φίλοι μας από το σχολείο, οι μέντορές μας, άνθρωποι από κάθε στράτα της ζωής. Πρόκειται για πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία στην διαγεναϊκή συνεργασία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον».

    Η Φίμπι είναι η μικρότερη κόρη του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς. Στα εικοστά πρώτα γενέθλιά της προσφάτως ο πατέρας της σημείωσε: «Πάντα θα είσαι η μικρή μου κόρη αλλά το να σε βλέπω να κάνεις μεγάλα πράγματα δεν με ξάφνιασε ποτέ. Είμαι πολύ περήφανος για σένα».

    Καρναβάλι, με τον Μπίλ και τη Φϊμπι Γκέιτς

    Διαβάστε επίσης:

    Μελάς Μαρτίνος: Με Κεν Πράις και το «μπανάλ» ως τέχνη

    Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη νέα πρόεδρος στο «Ελπίδα»

    Αφροδίτη Γκόνου: Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την Σιντάλ



    ΣΧΟΛΙΑ