• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Daniel: Περισσότερα από 20 μηνύματα του 112 σε περιοχές σε όλη τη χώρα

    Κακοκαιρία Daniel, Βόλος

    Κακοκαιρία Daniel (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται από την περασμένη Τρίτη σχεδόν σε όλη τη χώρα, με την κακοκαιρία Daniel να μαίνεται απειλητικά. Όπως όλα δείχνουν μετά τις «φονικές» πυρκαγιές του Αυγούστου, η κακοκαιρία Daniel έρχεται να σπείρει τον τρόμο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, εκκενώσεις οικισμών, πλημμύρες και το βασικότερο όλων, 3 θάνατοι, ενώ υπάρχουν αγνοούμενοι σε πολλές περιοχές.

    Πιο συγκεκριμένα, ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του την Τρίτη στην περιοχή του Άνω Βόλου, προσπαθώντας να προσεγγίσει μέσα στη θύελλα τον χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Τον ηλικιωμένο τον αναζητούσαν για περισσότερο από δύο ώρες, ενώ το ΕΚΑΒ όταν έφτασε στο σημείο εντοπισμού του, διαπίστωσε τον θάνατό του, ο οποίος οφειλόταν σε πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από χαλάσματα τοίχου.

    Ο δεύτερος θάνατος καταγράφηκε πάλι στον νομό Μαγνησίας, όπου το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Πάλτση ανασύρθηκε η σορός 85χρονης γυναίκας, η οποία καταπλακώθηκε από ξύλα. Αργότερα το απόγευμα επιβεβαιώθηκε ένας ακόμα θάνατος, αυτή τη φορά στον νομό Καρδίτσας, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα ανέσυρε τη σορό ενός 82χρονου ηλικιωμένου, που καταπλακώθηκε από όχημα στην περιοχή Ελληνόπυργος.

    Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιώντας την υπηρεσία 112, έχει στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες και ιδιαίτερα των περιοχών της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας όπου έχουν κορυφωθεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, από την Τρίτη έχουν σταλεί περισσότερα από 19 μηνύματα, καθοδηγώντας τους πολίτες πώς να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται.

    Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης,, μήνυμα 112 εστάλη και στους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

    Επιπλέον, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους δρόμους, τα οποία συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό πλημμύρισε. Πολίτες προσπαθούσαν να σταθούν όρθιοι στη μέση του δρόμου, ενώ μία γυναίκα παρασύρθηκε από τον χείμαρρο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

    Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις 20:00, καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω συσσώρευσης υδάτων στους εξής δρόμους:
    -Στην οδό Αγ. Παρασκευής από το ύψος της οδού Αετόπετρας στην περιοχή των Αχαρνών
    -Στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου από το ύψος της υπόγειας γέφυρας στην περιοχή της Μαγούλας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
    -Στην οδό Αγίας Φιλοθέης στην περιοχή Πικερμίου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Και όχι μόνο! Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και σε άλλους δρόμους, όπως στην οδό Ωκεανίδων στην περιοχή της Ελευσίνας, όπου λόγω πτώσης δένδρου διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

    Από το βράδυ της Δευτέρας σε επαγρύπνηση 

    Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα, μέσω του 112 έφτασε σχετική ειδοποίηση στους κατοίκους των περιοχών της Πιερίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Ευβοίας και της Φθιώτιδας, ούτως ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

    Το ίδιο μήνυμα επαναλήφθηκε στις προαναφερθείσες περιοχές το πρωί της Τρίτης, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εστάλη νέο μήνυμα στους κατοίκους του Βόλου, όπου με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Με την κακοκαιρία να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η Hellenic Train την Τρίτη προχώρησε σε διακοπή των δρομολογίων της στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος – Λάρισα.

    Την ίδια μέρα, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν καταιγίδες και πλημμύρες.

    Ειδικότερα, από το βράδυ της Δευτέρας, η περιοχή του Βόλου μετατράπηκε σε μία μεγάλη λίμνη με το νερό της βροχής να μπαίνει μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα, ενώ περίπου στις 11:30 το πρωί της Τρίτης απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας.

    Την ίδια ημέρα λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι μέσω αντίστοιχου μηνύματος απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και στην περιοχή της Σκιάθου, όπου οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, τα οποία αποκαταστάθηκαν μετά από περίπου 24 ώρες, με την περιοχή να παρουσιάζει πρόβλημα και στην υδροδότηση εδώ και τρεις ημέρες.

    Παράλληλα, την Τρίτη σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν και στο Γηροκομείο Βόλου, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης λίγο μετά τις 20:00, καθώς η πρωτοφανής βροχόπτωση οδήγησε στην υπερχείλιση του ρέματος της Αγίας Παρασκευής στον Βόλο, με αποτέλεσμα να παρασύρει την παλαιά πτέρυγα του γηροκομείου, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των 50 φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

    Νωρίς την Τετάρτη, η κυκλοφορία απαγορεύτηκε επίσης στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα.

    Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) εστάλη επίσης και για τους παρευρισκόμενους στην περιοχή των Μεθάνων και της Τροιζήνας, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

    Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχει και η περιοχή της Φθιώτιδας όπου εστάλησαν αρχικά τα παρακάτω δύο μηνύματα:

    -στις περιοχές Σοφιάδα και Πετρίλια, όπου οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις περιοχές με κατεύθυνση προς το Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων,
    -στο Δήμο Δομοκού όπου απογορεύτηκε η κυκλοφορία.

    Βέβαια, το μεσημέρι της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας εκδόθηκε και για την περιοχή των Τρικάλων.

    Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, νέο μήνυμα 112 εστάλη στους πολίτες στις περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Ευβοίας και της Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής. εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο λόγω των επικίνδυνων καιρικών.

    Γύρω στις 18:00 νέο μήνυμα 112 εκδόθηκε και για τον Δήμο Λαμίας, όπου απογορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων, ενώ δύο ώρες αργότερα νέο μήνυμα καλούσε τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή Κόμμα Φθιώτιδας και να κατευθυνθούν προς Λαμία, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

    Οι έντονες καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου μέσω νέο μηνύματος η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

    Έπειτα ακολούθησε νέο μήνυμα, το οποίο αυτή τη φορά αφορούσε τις εργατικές κατοικίες Αγίας Βαρβάρας Αλμυρού, ζητώντας από τους πολίτες να απομακρυνθούν προς το Δημαρχείο Αλμυρού λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων.

    Το βράδυ της Τετάρτης νέα μηνύματα έλαβαν οι πολίτες στην περιοχή των Τρικάλων, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι της Νομής έπρεπε να απομακρυνθούν προς Τρίκαλα λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων και ταυτόχρονα να απομακρυνθούν από ισόγειους και υπόγειους χώρους κτιρίων.

    Όσον αφορά την περιοχή της Εύβοιας, σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών. Συγκεκριμένα από το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν ορισμένοι οικισμοί του δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας ‘Αννας. Οι οικισμοί Σαρακίνικο, Καστρί και Μακρύ Γυαλό, που δεν έφτασαν ακόμη τα μηχανήματα να αποκαταστήσουν τις υποδομές, παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

    Στο χωριό Βλαχιά και στο χωριό Πύλι εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη το πρωί της Τετάρτης για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στο δρόμο προς την Βλαχία με τα μηχανήματα ήδη κινούνται προς Σαρακίνικο.

    Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στους Δήμους Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννης και Ιστιαίας Αιδηψού. Οι ζημιές αφορούν τις υποδομές και τεχνικά έργα κυρίως στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους.

    Με την κακοκαιρία να συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται υπ’ αγρύπνιση, καθώς ένα νέο ισχυρό κύμα καιρικών φαινομένων θα εξελιχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος: Περισσότερες από 1.200 κλήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας

    Ξεπερνούν τις 1.200 οι κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης.

    Ειδικότερα:
    -στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 1.049 κλήσεις
    -στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας
    -στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις
    -στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις.

    Οι εν λόγω κλήσεις αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

    Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Group: «Φταίει ο καπετάνιος» για τη δολοφονία στο Blue Horizon – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις από την εταιρεία

    Βασίλης Αξιώτης (Δήμος Αθηναίων): Στείλαμε συνεργεία στα φρεάτια στη Βασιλίσσης Σοφίας παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια

    Βαρβιτσιώτης: Συγγνώμη για τη λανθασμένη διατύπωση για τους συλληφθέντες του Blue Horizon



    ΣΧΟΛΙΑ