• Κοινωνία

    Ιταλία: Μαζικές διαδηλώσεις για την άγρια δολοφονία 22χρονης φοιτήτριας από τον σύντροφό της

    • NewsRoom
    Η 22χρονη φοιτήτρια Giulia Cecchettin που δολοφονήθηκε στην Ιταλία

    Η 22χρονη φοιτήτρια Giulia Cecchettin που δολοφονήθηκε στην Ιταλία


    Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ιταλίας για να εκφράσουν την οργή τους για τη βία κατά των γυναικών, λίγες ημέρες μετά τη βίαιη δολοφονία μιας νεαρής φοιτήτριας που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

    ΟΙ Ιταλοί συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες πόλεις, με αφορμή και  την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εν μέσω θυμού για τη δολοφονία μιας 22χρονης φοιτήτριας από την περιοχή της Βενετίας, της Giulia Cecchettin, λίγο πριν την αποφοίτησή της.

    Το σώμα της 22χρονης φοιτήτριας βιοϊατρικής μηχανικής εντοπίστηκε πεταμένο κοντά σε μια λίμνη, με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Είχε εξαφανιστεί εδώ και μια εβδομάδα μετά την έξοδο με τον πρώην σύντροφό της Filippo Turetta. Η αδερφή της 22χρονης κατέθεσε πως το ζευγάρι είχε χωρίσει αλλά είχαν πάει μαζί για ψώνια για να αγοράσουν ένα φόρεμα για την τελετή αποφοίτησής, στις 16 Νοεμβρίου, πριν εξαφανιστούν.

    Πλάνα από κάμερες CCTV έδειξαν τον 22χρονο Turetta να χτυπά την πρώην σύντροφό του, σε ένα πάρκινγκ κοντά στο σπίτι της. Η 22χρονη προσπάθησε να διαφύγει, ωστόσο ο σύντροφός της, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, την φίμωσε με κολλητική ταινία, την έβαλε με το ζόρι στο αυτοκίνητό του και οδήγησε σε βιομηχανική περιοχή, όπου της επιτέθηκε ξανά.

    Ο πρώην σύντροφός της και φερόμενος ως δολοφόνος εκδόθηκε το Σάββατο από τη Γερμανία, όπου είχε διαφύγει, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa.

    «Θέλω να πω στις Ιταλίδες ότι δεν είναι μόνες», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε μια ανάρτηση στο Facebook . Το 2022, 106 γυναίκες στην Ιταλία έπεσαν θύματα γυναικοκτονίας, από 104 το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού εθνικού ινστιτούτου στατιστικών.

    Περισσότερες από 3.000 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Παγκοσμίως, τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών έχουν αντιμετωπίσει απειλές, μειώσεις ή πλήρη εξάλειψη, εμποδίζοντας σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με δήλωση.

    Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε τη θέσπιση νόμου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

    Διαβάστε επίσης

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η βία κατά των γυναικών, παρότι στηλιτεύεται, παραμένει και διογκώνεται

    Οικονόμου: Δεν πρέπει να επιτρέπουμε ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές να μένουν στη σκιά

    Γιάγκος Ανδρεάδης στο mononews: Χρειαζόμαστε σωστά Πανεπιστήμια σε μια σωστή κοινωνία



    ΣΧΟΛΙΑ