• Κοινωνία

    «Υποφέρει» η Αττική από τους καπνούς- Στο κόκκινο οι τιμές των ρύπων

    • NewsRoom


    Υποφέρει σήμερα η Αττική από την πυρκαγιά που πλήττει μεγάλη δασική έκταση στην Εύβοια, καθώς, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ο καπνός από τη φωτιά έχει καλύψει τον ουρανό των Αθηνών, ενώ έντονη είναι και η οσμή καμένου στους δρόμους της πόλης.

    Λόγω της κατάστασης με τον διερχόμενο καπνό που έχει καλύψει την πόλη, τα επίπεδα ρύπων που σημειώνονται στην Αθήνα αγγίζουν σήμερα «κόκκινο».

    Συγκεκριμένα, όπως αναδεικνύει η διαδικτυακή πλατφόρμα της PANACEA, τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλά.

    Πολύ κακή η ποιότητα του αέρα σήμερα στην Αττική εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Εύβοια.
    Ως πολύ κακή χαρακτηρίζεται η ποιότητα του αέρα, τόσο στα βόρεια και στα νότια προάστια, όσο και στο κέντρο. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές, οι τιμές ξεπερνούν τα 50 PM2.5, τιμή που θεωρείται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

    Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει η ιστοσελίδα Panacea, για την μέτρηση των συγκεντρώσεων PM2.5 χρησιμοποιούνται αισθητήρες οπτικής καταγραφής αριθμού σωματιδίων. Οι μετρητές αυτοί βαθμονομούνται μέσω σύγκρισης με όργανα αναφοράς. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, καθώς η χρησιμοποιούμενη οπτική μέθοδος μέτρησης δεν είναι πρότυπη, οι συγκεντρώσεις που παρέχει δεν είναι κατευθείαν συγκρίσιμες με τις προβλεπόμενες οριακές τιμές από τα πρότυπα ποιότητας ατμόσφαιρας.

    Για το λόγο αυτό, ξεκαθαρίζεται ότι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταφοράς σκόνης (αδρά σωματίδια), οι αναφερόμενες συγκεντρώσεις ενδέχεται να αποκλίνουν από τις πραγματικές συνθήκες.

    Στα γραφήματα που ακολουθούν, απεικονίζεται η διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών. Παράλληλα, παρέχονται αποτελέσματα για 8 θέσεις μέτρησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα και την Φινοκαλιά.

    η διακύμανση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων

    Υπενθυμίζεται ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητο οι πολίτες να παίρνουν τα μέτρα τους για την αυτοπροστασία τους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση φωτιάς.

    Τέλος, και το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, τονίζει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας από τον καπνό, εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια. Συστήνει, μεταξύ άλλων, παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους, διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση.



    ΣΧΟΛΙΑ