• Κοινωνία

    ΗΠΑ: Κάλεσμα προς την Gilead Sciences να ρίξει την τιμή στη ρεμδεσιβίρη στη μάχη κατά της Covid-19

    • NewsRoom
    ρεμντεσιβίρη


    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και δεκάδες άλλες ΜΚΟ κάλεσαν σήμερα την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να επιτρέψει σε ακόμη περισσότερους την πρόσβαση στο αντιϊκό της σκεύασμα ρεμδεσιβίρη (remdesivir), σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό, της Covid-19.

    Σε ανοικτή επιστολή τους στον πρόεδρο του ΔΣ της καλιφορνέζικης εταιρείας Ντάνιελ Ο’ Ντέι, οι ΜΚΟ ζητούν από την Gilead «να εγγυηθεί την ταχεία διαθεσιμότητα σε μια προσιτή τιμή και την προσβασιμότητα στην πειραματική χορήγηση της ρεμδεσιβίρης για τη θεραπεία του Covid-19».

    «Η Gilead κατέχει τα δικαιώματα της ρεμδεσιβίρης σε πάνω από 70 χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη γενοσήμων έως το 2031. Η Gilead έχει ζητήσει από την αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων να καταχωρηθεί η ρεμντεσιβίρη ως ορφανό φάρμακο ώστε να ενισχύσει τα δικαιώματά της στην αποκλειστικότητα», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ, εγκαλώντας τη φαρμακοβιομηχανία ότι υποχώρησε μόνον έπειτα από «την πίεση των δημοσίων επικρίσεων εναντίον της στα τέλη Μαρτίου». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America στον αμερικανικό Τύπο, από την αποκλειστικότητα της ρεμδεσιβίρης, η Gilead μπορεί να κερδίσει έως και 2,5 δισ. δολάρια.

    Σε ανοικτή επιστολή του την 28η Μαρτίου, ο Ο’Ντέι διαβεβαιώνει πως εάν εγκριθεί η ρεμδεσιβίρη, η Gilead «θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτή τιμή του σκευάσματος στους ασθενείς που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη».

    Η ρεμδεσιβίρη βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών της στην Ασία και την Κίνα κι οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του ιού.

    Μολαταύτα, μόνον οι κλινικές δοκιμές σε τυχαίο δείγμα μπορούν να τεμκηριώσουν κατ’ απόλυτο τιμή την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

    «Επί του παρόντος πιστεύουμε πως μόνον ένα σκεύασμα μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα και τούτο είναι η ρεμδεσιβίρη», τόνιζε στα μέσα Μαρτίου ο Μπρους Εϊλουαρντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ