• Κοινωνία

    Ειδικό Δικαστήριο-Παπαγγελοπουλος: «Επίορκοι οι κατήγοροι εισαγγελείς»


    Στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε επίορκους τους 3 εισαγγελείς που τον καταγγέλλουν. Ζήτησε μάλιστα  την ποινική δίωξη του άλλοτε συναδέλφου και φίλου του- πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

    Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Παπαγγελόπουλος άκουσε το τρίτο δριμύ κατηγορώ. Ήταν από τη συνταξιούχο σήμερα εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποια κατέθεσε ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να παρέμβει στην έρευνα της για τα δάνεια της Τράπεζας Μαρφίν, του εκλιπόντος  Ανδρέα Βγενόπουλου.

    “Δέχθηκα μία άγρια καταδίωξη και μια αδιανόητη στοχοποίηση”, υποστήριξε στην κατάθεσή της. Η κα Τσατάνη είναι η μοναδική από τους 3 καταγγέλλοντες εισαγγελείς που είχε εξαρχής (το 2016) καταθέσει αναφορά σε βάρος του κ.Παπαγγελόπουλου.

    Για τις καταγγελίες της που ερευνήθηκαν τότε και από τη Βουλή , δεν υπήρξε καμία δικαστική εξέλιξη.

    Ή Γεωργία Τσατάνη, η οποία στο παρελθόν έγινε στόχος επίθεσης,  κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο:

    «Έχω υποστεί  μεγάλες πιέσεις και αδιανόητη καταδίωξη. Όμως δεν σχετίζω με τον κατηγορούμενο, την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μου. Υπέστην δημόσια διαπόμπευση και υπέβαλα σε βάρος του χειρόγραφη αναφορά. στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον τότε διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, χωρίς να δώσω την παραμικρή δημοσιότητα».

    Για την απόφαση της να καταγγείλει προ 6ετίας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η μάρτυρας υποστήριξε:

    «Δεν ξύπνησα ένα πρωί να καταγγείλω έναν παντοδύναμο τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και μετά να υποστώ όσα υπέστην. Σε συντονιστική συνάντηση που έίχαμε στις 10.7.2015 στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Μαρφίν, μεταξύ αρμοδίων δικαστικών παραγόντων από Ελλάδα και Κύπρο, μπήκε μέσα ο κ. Παπαγγελόπουλος διεκδικώντας να την παρακολουθήσει. Εγώ αρνήθηκα ότι μπορεί να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός, και του ζήτησα  να εξέλθει από την αίθουσα.  Μετά έγινα αποδέκτης μπαράζ δημοσιευμάτων με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απαξιωτικά σχόλια σε βάρος μου και σε βάρος μελών της οικογένειας μου. Από την ημέρα εκείνη άνοιξε σε βάρος μου ο ασκός του Αιόλου».

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις για χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ πρόσθεσε ότι σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν εξαπέλυσε αιχμές για απειλές σε βάρος της, λέγοντας της φράσεις όπως «αν θέλεις να κάνεις Χριστούγεννα στο σπίτι σου, με την οικογένεια σου… στείλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς», «κρατάς στα χέρια σου βόμβα που θα σκάσει», «υπάρχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος σου».

    Παπαγγελόπουλος για Αθανασίου: “Είναι αχάριστος”

     Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε την ποινική δίωξη του μάρτυρα κατηγορίας, Παναγιώτη Αθανασίου.

    Σχολιάζοντας τη διήμερη κατάθεση του, υποστήριξε ότι “όσα είπε ο κ. Αθανασίου είναι ψέματα” και ανέπτυξε τα δύο ενδεχόμενα που, όποιο κι αν ισχύει, πρέπει, κατά την άποψή του, να οδηγήσουν σε θέση κατηγορουμένου τον παλιό συνάδελφο και φίλο του.

    Όπως είπε: 

    “Ή ο κ. Αθανασίου   ψεύδεται  και εγώ λέω την αλήθεια ή εγώ  ψεύδομαι και εκείνος λέει την αλήθεια. Και στις 2 περιπτώσεις  έχει διαρπάξει ποινικά αδικήματα.  Αν ψεύδεται, έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα κατ΄εξακολούθηση. Αν όσα είπε είναι αληθή , έχει διαπράξει το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας ή έστω της παράβασης καθήκοντος. Έπρεπε πάραυτα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του ή το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως.  Εάν ο κ. Αθανασίου ψεύδεται είναι εύκολα αντιληπτό το ηθικό θέμα: πρόδωσε μία φιλία , θέλησε να απομειώσει τα χρόνια της φιλίας μας για να μειώσει το ηθικό έλλειμμα των πράξεων του. Επέδειξε πρωτοφανή αχαριστία σε βάρος μου. Αν λέει αλήθεια , ότι ανέχθηκε την απαράδεκτη συμπεριφορά μου ως υπουργού, γιατί όπως είπε, χωρίς να ντρέπεται ήθελε να κάνει τις δουλειές μου ,γιατί ήθελε να ανανεώσω τη θητεία του, αποδεικνύεται αμοραλιστής και καιροσκόπος από τα ίδια του τα λόγια.

    Είστε 18 ανώτατοι δικαστές. Έχετε προσωπική πείρα. Πήρα ποτέ ένα τηλέφωνο έναν από σας? Και βρέθηκα τρεις επίορκοι, που φοβήθηκαν και τα έριξαν σε μένα. Ακόμη και ο Αγγελής κατέθεσε ότι, ερχόταν στο γραφειο μου και τον κέρναγα καφέ και είπε ότι, ποτέ δεν τον ενόχλησα σε τίποτα”.

    Διαβάστε επίσης

    Ειδικό Δικαστήριο: Επιμένει ο Παναγιώτης Αθανασίου για τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου – Όλοι οι διάλογοι



    ΣΧΟΛΙΑ