• Κοινωνία

    Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Χούρι μου είπε πως υπήρχε κυβερνητική έγκριση για τη συμφωνία με τον Καλογρίτσα»

    Νίκος Παππάς - Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς – Χρήστος Καλογρίτσας


    Η συμφωνία του Χρήστου Καλογρίτσα και του λιβανέζικου κατασκευαστικού ομίλου CCC ήταν εικονική για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εταιρείας του εργολάβου στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Αυτό κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα και πολιτικός μηχανικός στην εταιρεία του. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει καμία προσωπική γνώση για συμμετοχή του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Νίκου Παππά στην εικονική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε “κακοπαιγμένη συμφωνία”.

    «Εκ των ιδιοκτητών του λιβανέζικου ομίλου, Σάμερ Χούρι, μου είχε πει ότι υπήρχε κυβερνητική έγκριση. Εγώ δεν γνωρίζω εάν παρείχε ο Καλογρίτσας οποιαδήποτε  συνδρομή στον υπουργό. Η γνώση μου σταματά στη συνεργασία Χούρι και Καλογρίτσα», κατέθεσε ο Χρήστος Νικολάου, απαντώντας στον αναπληρωτή εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρη Ασπρογέρακα που του ζήτησε να πει ξεκάθαρα για ποια από τα καταγγελόμενα έχει προσωπική γνώση:

    Αναπλ. Eισαγγελέας : Η γνώση σας σταματά λοιπόν στο ότι η σύμβαση αυτή ήταν εικονική;

    Μάρτυρας : Ναι. Μου το είχαν πει και οι δύο πλευρές.

    Λίγο αργότερα ανέφερε ότι “δεν είχα ακούσει καμία αναφορά στο όνομα του Νίκου Παππά, ούτε σε άλλο όνομα πολιτικού”.

    Ο πολιτικός μηχανικός, ο οποίος υποστήριξε ότι παρουσία του έγινε συνάντηση Καλογρίτσα-Χούρι και ο τελευταίος τον εμπιστεύτηκε γιατί θεώρησε ότι ήταν ο εξ απορρήτων του εργολάβου, υποστήριξε ότι  εξαρχής είχε καταλάβει ότι η σύμβαση ήταν εικονική “διότι ήταν πρόχειρη και ελλειπής” ενώ “ο Χούρι είχε πει ότι έπρεπε να βρεθεί αιτιολογία στην Τράπεζα για τη μεταφορά των χρημάτων στον Καλογρίτσα ώστε να τακτοποιηθεί ταμειακά η εταιρεία”.

     Ή πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα γιατί έπρεπε η συνεργασία να απολαμβάνει κυβερνητικής έγκρισης και αποδοχής:

    “Ήταν μία δήλωση του κ. Χούρι. Επειδή απολάμβανε η εταιρεία του ειδικό καθεστώς όπως όλες οι τεχνικές εταιρείες και είχε φορολογική ασυλία, ενδεχομένως η εμπλοκή του αν πήγαινε ο ίδιος, θα ήταν δύσκολη, ίσως έμμεσα να παραβίαζε τον όρο. Από την άλλη ήταν πασίγνωστο το αριστερό παρελθόν Καλογρίτσα και λογικό θα ήταν να βρει έναν τέτοιον επιχειρηματία με μακρόχρονη δραστηριότητα στα μίντια και ισχυρές αριστερές καταβολές. Θα έκανε την συνεργασία αυτή αποτελεσματική. Αυτό ήταν δική μου ερμηνεία. Δεν είχα στόχο να ρωτήσω αν υπήρχε πολιτική υποδομή αλλά αν το έργο ήταν πραγματικό , που δεν πείστηκα ότι ήταν .

    Προέδρος : Πώς ήρθε σε επαφή αυτός ο κολοσσός με έναν άνθρωπο που δεν έχει συνεργαστεί ποτέ για να τον χρηματοδοτήσει;

    Μάρτυρας : Δεν ήταν δύσκολο να τον ξέρει ,Δεν ξέρω ποιος τους έφερε σε επαφή.

    Δήλωση δικηγόρων Ν.Παππά

    Οι Β. Γεωργακόπουλος Θ. Μαντάς και Γ. Μαντζουράνης, συνηγόροι υπεράσπισης του Ν. Παππά, δήλωσαν μετά τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης:

    «Ο μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, μηχανικός κ. Χρήστος Νικολάου, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συνεργασία των κυρίων Χούρι και Καλογρίτσα. Επεσήμανε, ακόμα, ότι στις συναντήσεις των δύο μερών, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε βεβαίως στον Νίκο Παππά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο στενός συνεργάτης του κ. Χρ. Καλογρίτσα είπε ότι:

    -«Ο κ. Τόμπρας έφερε σε επαφή τους δύο ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχω καμία γνώση ότι ο κ. Τόμπρας έλαβε εντολή από τρίτο για να τους φέρει σε επαφή».

    -«Είναι υπερβολικό να πω ότι υπήρξαν υποκινητές σε αυτή τη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών».

    -«Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματά τους, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές άλλοτε ψευδές».

    -«Επειδή ο κ. Καλογρίτσας είχε σχέση με τα media, θεωρούσα φυσιολογικό πως αν του δινόταν η ευκαιρία και αφού εξασφάλιζε θετικές προϋποθέσεις, επιχειρηματικές όχι πολιτικές, θα συμμετείχε στη διαδικασία για τις άδειες».

    -«Έχω συναντήσει τον κ. Ν. Παππά σε μία και μόνο κοινωνική εκδήλωση αλλά ποτέ στα γραφεία της εταιρείας Τοξότης».

    -«Τα έργα τα οποία είχε πάρει ο κ. Καλογρίτσας, τα είχε πάρει μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση».

    Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μία μακρά διαπραγμάτευση, ώστε να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο στη λιβανέζικη εταιρεία Al Ghandi. Η μακρά συνεργασία των δύο μερών προκύπτει και από το συμφωνητικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας.

    Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αποδομείται σταθερά το κατηγορητήριο και αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για εμπλοκή του κ. Ν. Παππά.»

    Διαβάστε επίσης:

    Ειδικό Δικαστήριο: «Συντελεστές της συμφωνίας για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν ο Παππάς, ο Καλογρίτσας και ο Χούρι»

    Ειδικό δικαστήριο: Κατάθεση-φωτιά από τον Κ. Τόμπρα «καίει» Παππά και ΣΥΡΙΖΑ

    Ειδικό Δικαστήριο: Τι υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Παππάς για την κατάθεση του μάρτυρα Κ. Τόμπρα



    ΣΧΟΛΙΑ