• Κοινωνία

    Γιάννης Κούστας: Κέρδισε τα ασφαλιστικά – Νέα δίκη τη Δευτέρα για τη διπλάσια διατροφή που ζητά η πρώην σύζυγος του

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλολυ

    Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλου σε παλαιότερες στιγμές τους


    Κέρδισε μία μάχη στη δικαστική «ναυμαχία» του με την Σοφία Γιαννικοπούλου ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας. Αλλά πριν «κρυώσουν οι μηχανές», θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους ξανά αύριο, Δευτέρα.

    Στη νέα δίκη ζητούμενο είναι το ύψος της διατροφής που θα υποχρεωθεί να καταβάλει ο επικεφαλής της Danaos Corporation στις δύο κόρες και τη δεύτερη σύζυγο του. Σε αυτό το δικαστήριο, ο εφοπλιστής θα βρει για πρώτη φορά απέναντι του, ως αντίδικο, την 18χρονη κόρη του.

    Όπως αποκαλύπτει το mononews, το Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Σοφία Γιαννικοπούλου για τη διατροφή της μεγάλης τους κόρης.

    Η υπέρ πάντων μάχη, ωστόσο, θα δοθεί στη δίκη της Δευτέρας. Θα συζητηθεί η κύρια αγωγή της πρώην κυρίας Κούστα, με την οποία διεκδικεί 48.500 ευρώ μηνιαία διατροφή για εκείνην και τα παιδιά της. Ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από το επιδικασθέν για τα πρώτα δυο χρόνια της διάστασης της με τον κ. Κούστα.

     «Δεν δίνω ούτε ένα ευρώ σε εσένα» της διαμήνυε ο εφοπλιστής στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων, τον περασμένο Οκτώβρη.

    Με γραπτή δήλωση στο δικαστήριο, αποδέχθηκε να καταβάλει δαπάνες μόνο για τις κόρες τους. Αντίθετα, ζητά από την πρώην σύζυγο του να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία της και να εργαστεί για να καλύψει, με τα δικά της εισοδήματα, τις προσωπικές της ανάγκες.

    Η απόφαση των ασφαλιστικών

    Το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Σοφίας Γιαννικοπούλου που αφορούσε  μόνο τη διατροφή της μεγαλύτερης κόρης τους.

    Το δικαστήριο έκρινε την αίτηση επί τοις ουσίας μόνο για τους πρώτους μήνες (από την κατάθεση του δικογράφου μέχρι τον Οκτώβρη του 2019). Και την απέρριψε καθώς ο εφοπλιστής είχε ήδη πληρώσει το πρώτο εξάμηνο για τα δίδακτρα της κόρης του στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο, όπου πλέον φοιτά, αλλά και τα έξοδα για τη διαμονή της στη φοιτητική εστία. Συνεπώς, κατά την κρίση του δικαστή, δεν συνέτρεχε επείγον λόγος για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αυτό το χρονικό διάστημα.

    Για το επόμενο επίδικο διάστημα, η αίτηση κρίθηκε απαράδεκτη καθώς τον Οκτώβριο η κοπέλα συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας της. Και ως ενήλικη έπρεπε η ίδια να υπογράφει την αίτηση της και όχι η μητέρα της.

    Έτσι, τη Δευτέρα, στο νέο δικαστήριο όπου θα συζητηθεί η κύρια αγωγή διατροφής (η οποία ομοίως υπογράφεται από τη μητέρα της), η μεγάλη κόρη του ζευγαριού αναμένεται να παρασταθεί, δια της πληρεξουσίας δικηγόρου της, για να συνεχιστεί η δίκη και για λογαριασμό της. Θα είναι η πρώτη φορά που ο εφοπλιστής θα βρει απέναντι του την κόρη του…

    Ο Γιάννης Κούστας είχε φροντίσει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν του κοινοποιήθηκαν οι προσφυγές της πρώην συζύγου του, να πληρώσει περίπου 35.500 ευρώ. Ηταν το ποσό που απαιτούσε το Boston University για να δεχθεί την 18χρονη. Ένα ποσό που αφορά τα δίδακτρα του πρώτου εξαμήνου και τη διαμονή της κοπέλας στη φοιτητική εστία, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο ο εφοπλιστής κατέβαλε τα χρήματα για  το δεύτερο εξάμηνο των διδάκτρων και της φοιτητικής εστίας.

    Γιατί ζητά 48.500 ευρώ

    Με την αγωγή της, που κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 2018, η Σοφία Γιαννικοπούλου διεκδικεί τώρα από τον εφοπλιστή συνολική μηνιαία διατροφή 48.500 ευρώ για εκείνην και τις δύο κόρες της.

    Για να επιτύχει διπλασιασμό της διατροφής που της είχε επιδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για την πρώτη διετία του χωρισμού, επικαλείται και τον ψεύτικο γάμο του Γιάννη Κούστα με την  Δήμητρα Μέρμηγκα, το καλοκαίρι του 2018, πριν εκδοθεί το δικό τους διαζύγιο.

    Αφού ο εφοπλιστής μπορεί να “σκορπάει” αστρονομικά ποσά ακόμα και για ψεύτικους γάμους, με 3ήμερα γλέντια στο Σορέντο της Ιταλίας, μπορεί να καλύψει και τις δικές μας ανάγκες, υποστηρίζει η πρώην ηθοποιός που στο δικόγραφο της φέρεται να κάνει λόγο για «τεχνάσματα που δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τίποτα και κανένα».

    Έχει, υποστηρίζει και με το παραπάνω οικονομική ευρωστία και, συνεπώς και τη δυνατότητα του να προσφέρει μία αξιοπρεπή διαβίωση και τις σπουδές που αρμόζουν στα παιδιά του.

    Επιπλέον η Σ.Γιαννικοπούλου προσάπτει στον  ισχυρό άνδρα της Danaos Corporation ότι δεν στέκεται ως πατέρας στις δύο κόρες τους, “αρνούμενος να καλύψει τις συναισθηματικές και οικονομικές ανάγκες τους”.

    Η δικαστική απόφαση για τα πρώτα δυο χρόνια του χωρισμού όριζε μηνιαία διατροφή 26.000 ευρώ.

     Από 11.375 ευρώ είχε επιδικαστεί σε καθεμία από τις κόρες του εφοπλιστή και άλλες 3.250 ευρώ στην πρώην ηθοποιό.

    Με τη νέα αγωγή διατροφής, που συζητείται τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, η πρώην σύζυγος ανεβάζει το ποσό της μηνιαίας διατροφής στις 48.500 ευρώ.

    Για τη μεγάλη τους κόρη, η Σοφία Γιαννικοπούλου ζητά μηνιαίως 18.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο (Σεπτέμβρη 2018- Σεπτέμβρη 2019) και για το δεύτερο (μέχρι το Σεπτέμβρη του 2020), 20.800 ευρώ κάθε μήνα.

    Για τη 17χρονη κόρη τους η Γιαννικοπούλου διεκδικεί μηνιαία διατροφή 17.600 ευρώ και για τα δύο χρόνια.

    Για τις προσωπικές της ανάγκες, τα έξοδα συντήρησης αυτοκινήτων και δύο σπιτιών σε Γλυφάδα και Λαγονήσι, τις αμοιβές των οικιακών βοηθών και της εταιρείας φύλαξης της οικίας της οικογένειας, η πρώην κυρία Κούστα ζητά 12.900 ευρώ κάθε μήνα, από 3.250 ευρώ που “κέρδισε” με την πρώτη αγωγή της (τότε ζητούσε 20.000 ευρώ μηνιαίως).

    Όπως φέρεται να υποστηρίζει στο δικόγραφο της, αυτά τα ποσά δεν είναι υπερβολικά διότι ο πρώην σύζυγός της είναι ένας εκ των ισχυρότερων παραγόντων της ελληνόκτητης ναυτιλίας και συνεπώς μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, χωρίς να προκύψει για εκείνον κάποιο οικονομικό πρόβλημα.

    Γιατί διπλασιάζει τη διατροφή

    Αυξημένες ανάγκες επικαλείται η πρώην σύζυγος του εφοπλιστή, αιτούμενη σχεδόν διπλάσια χρήματα για να τις καλύψει.

    Για τη μεγάλη της κόρη υποστηρίζει, ότι για τον πρώτο χρόνο είχε αυξημένα έξοδα καθώς προετοιμαζόταν για την εισαγωγή της στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη τα έξοδα της έγιναν ακόμα περισσότερα καθώς μετακόμισε στις ΗΠΑ και ζει μόνη της εκεί.

    Πέρα από τα δίδακτρα και τη διαμονή στη φοιτητική εστία του αμερικανικού πανεπιστημίου (τα οποία ήδη έχουν καταβληθεί για τον πρώτο χρόνο και προφανώς θα αφαιρεθούν από την διατροφή που θα επιδικαστεί), ζητά να συνυπολογιστούν τα έξοδα για τις προσωπικές ανάγκες της έφηβης κοπέλας, το ασφαλιστήριο ζωής, τα έξοδα της για να ζήσει σε μία αμερικανική μεγαλούπολη αλλά και για τις μαθησιακές ανάγκες των σπουδών της.

     Για τη μικρή της κόρη, η κα Γιαννικοπούλου υποστηρίζει ότι σε λίγους μήνες θα φύγει κι εκείνη για σπουδές στο εξωτερικό και προετοιμάζεται με εντατικά φροντιστήρια. Ήδη, ειδικοί σύμβουλοι τη βοηθούν στον επαγγελματικό της προσανατολισμό και στην επιλογή του σωστού Πανεπιστημίου.

    Ενα νέο έξοδο που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβάλει στην αγωγή διατροφής είναι η ανάγκη για φύλαξη του σπιτιού όπου διαμένει η οικογένεια στη Γλυφάδα. Προέκυψε -υποστηρίζει η ενάγουσα- μετά τον εφιάλτη που έζησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στο σπίτι τους, την ώρα που κοιμόντουσαν, αρπάζοντας μετρητά και κοσμήματα.

    Το σκεπτικό των δικαστών

    Στην πρώτη απόφαση διατροφής, οι δικαστές αναγνώρισαν  υπαιτιότητα για το χωρισμό στον εφοπλιστή αλλά και την ανάγκη των παιδιών να συνεχίσουν να ζουν όπως πριν από το χωρισμό των γονιών τους. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης:

    «Οι διάδικοι, πριν από τη διάσπαση του γάμου τους, ζούσαν με τα τέκνα τους μία πολυτελή και ιδιαίτερα δαπανηρή ζωή, ανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων τους. Ο εναγόμενος (Γ.Κούστας) διέκοψε τη συμβίωση όταν αποχώρησε από τη συζυγική οικία, χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία».

    Ωστόσο, το δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν πρέπει να βαρύνουν τον Γιάννη Κούστα όλα τα έξοδα για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών τους, με το σκεπτικό ότι η Σοφία Γιαννικοπούλου είναι σε θέση να εργαστεί και να εισφέρει οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών της και στη συντήρηση των δύο ακινήτων που της αναγνωρίστηκαν ως κύρια κατοικία (στη Γλυφάδα) και ως εξοχική κατοικία (στο Λαγονήσι).

    Οπως αναφέρει η απόφαση: «Κατά τους ισχυρισμούς της Σοφίας Γιαννικοπούλου, η ίδια ήταν διευθύντρια και οργάνωνε όλες τις εκδηλώσεις στην εταιρεία Danaos Corporation. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να εργαστεί, είτε ως διακοσμήτρια είτε σε δημόσιες σχέσεις καθότι είναι ιδιαίτερα έμπειρη, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της. Επιπλέον, είναι υγιής και σε μία ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο της ζωής της, καθότι γεννήθηκε το 1964. Επίσης, με τις γνωριμίες στον ελληνικό και διεθνή επιχειρηματικό κόσμο που ισχυρίζεται ότι διαθέτει, δύναται να αναλάβει έργα εσωτερικής διακόσμησης και διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων που μπορούν να της αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ κατά μέσο όρο.»



    ΣΧΟΛΙΑ