• Κοινωνία

    Φωτιά στη Ζάκυνθο: Εκτός κινδύνου τα χωριά- Σε ύφεση και το μέτωπο στο Λουτράκι

    • NewsRoom

    Από την μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, Πηγή: ermisnews


    Σε καλύτερη κατάσταση παρουσιάζεται η μεγάλη πύρινη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει στο νησί της Ζακύνθου, καθώς το μέτωπο της φωτιάς έχει πλέον απομακρυνθεί από τις περιοχές όπου διαμένουν άνθρωποι.

    Με την νύχτα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο νησί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει εκτενείς περιοχές από το πρωί της Κυριακής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά από τη νύχτα έως και το πρωί, έχοντας καταφέρει να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα απαιτητικό μέτωπο που πλησίασε επικίνδυνα δύο χωριά του νησιού, καίγοντας δύο σπίτια και προκαλώντας υλικές ζημιές σε ένα τουριστικό κατάλυμα της περιοχής.

    Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Λιθακιά, Αγαλά και Κερί, δεν έχει ωστόσο ενεργό μέτωπο, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις πολλές διάσπαρτες εστίες, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέχρι το απόγευμα. Ο στόχος αυτός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΜΥ, εκείνη την ώρα προβλέπεται μικρή ενίσχυση των ανέμων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα χωριά και οι κατοικημένες περιοχές έχουν τεθεί πλέον εκτός κινδύνου.

    Σημαντική εξέλιξη, που συνέβαλε στο έργο των Πυροσβεστών, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και στις επιχειρήσεις που συνεχίστηκαν το πρωί, ήταν η ύφεση του ανέμου.

    Αυτήν την ώρα επιχειρούν στην πυρκαγιά, μαζί με τις ενισχύσεις που έφτασαν στο νησί από όλη την Ελλάδα, 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, δύο ομάδες ΜΕΤΠΕ, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του δήμου.

    Ταυτόχρονα, στη Ζάκυνθο για να επιβλέψει και να συντονίσει το έργο των πυροσβεστών βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με κλιμάκιο ειδικών της Γραμματείας, οι οποίοι συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης μαζί με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής.

    Καλύτερη εικόνα και στο Λουτράκι

    Παράλληλα με το πύρινο μέτωπο της Ζακύνθου, άλλη μια πυρκαγιά «ταλαιπωρεί» την Ελλάδα και είναι αυτή που καίει το Λουτράκι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αυτή η πυρκαγιά βαίνει προς ύφεση, καθώς και εκεί δεν υπάρχει επί της ουσίας φλόγα, αλλά πολλές εστίες καπνού, πάνω στο βουνό, που αντιμετωπίζονται κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα, αλλά και τα εναέρια μέσα.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς και 169 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων.



    ΣΧΟΛΙΑ