• Κοινωνία

    Φωτιά στη Ζάκυνθο: Δύσκολη νύχτα στο πύρινο μέτωπο- Υλικές αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες (pics& videos)

    • NewsRoom

    Από την μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στο χωριό Κερί της Ζακύνθου, το οποίο έχει ξεσπάσει από το πρωί της Κυριακής, ενώ ακολούθησε μια δύσκολη νύχτα.

    Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε χθες το πρωί, στο χωριό Αγαλάς. Γρήγορα, ωστόσο, εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσει έως το χωριό Κερί, όπου μάλιστα κατάφερε να κάψει δύο σπίτια. Θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι όλοι οι κάτοικοι των σπιτιών που κινδύνευαν από την φωτιά πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τα επικίνδυνα σημεία, ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ErmisNews, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, δεν κατάφερε να σώσει τα δύο σπίτια, εκ των οποίων το ένα κατοικήσιμο, στην θέση Απελάτη.

    Το σπίτι που κατοικούνταν μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρισκόταν κοντά σε ένα ξενοδοχείο που εκκενώθηκε και υπέστη ζημιές στη σκεπή του από την φωτιά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη.

    Σημειώνεται ότι σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας και καθώς η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, άρχισαν και οι ρίψεις νερού από αέρος, με τους ανέμους τις πρώτες πρωινές ώρες να έχουν μειωθεί σε ένταση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 νωρίς το πρωί, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, έχουν σημειωθεί ωστόσο ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται στο Κερί.

    Πιο συγκεκριμένα, βάσει των όσων γνωστοποίησε ο κ. Αρετάκης χθες το βράδυ, σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ, ανέφερε ότι, εκτός από τα δύο σπίτια και το ξενοδοχείο, έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, με την καταστροφή να είναι τεράστια για την περιοχή. Ο δήμαρχος, μάλιστα, είχε εκτιμήσει ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη τη νύχτα, θεωρώντας πως τα αεροπλάνα άργησαν να φτάσουν μετά τον ανεφοδιασμό τους και το μέτωπο επεκτάθηκε.

    «Άργησαν τα αεροπλάνα, γιατί πήγαν για ανεφοδιασμό και καθυστέρησαν. Ήταν καταστροφικό αυτό. Μιλάμε για μέτωπο χιλιομέτρων. Το 90% των πυρκαγιών στο νησί προέρχονται από εμπρησμό και πιστεύω ότι το ίδιο έγινε εδώ», δήλωσε στο One ο κ. Αρετάκης.
    Από την μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, Πηγή: ermisnews

    Νωρίς το πρωί προχώρησε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ και ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος τόνισε ότι η φωτιά είναι μεν σε ύφεση, ωστόσο δεν έχει τελειώσει τίποτε, αφού ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί.

    «Ήταν λίγο πιο ήρεμο το βράδυ, αλλά ακόμη υπάρχουν καπνοί. Έρχονται τα εναέρια μέσα για να μας βοηθήσουν. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Δώσαμε μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Πάλεψαν με την ψυχή τους όλη τη νύχτα. Η φωτιά έφτασε στα σπίτια, αλλά έγινε η ελάχιστη πιθανή ζημιά. Η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί», είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

    Η εκκένωση των δύο χωριών, που απειλήθηκαν από το φλεγόμενο μέτωπο, έγινε γρήγορα από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό αξιολογείται ως ο σημαντικότερος και πιο θετικός παράγοντας στην όλη εξέλιξη.
    Από την μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, Πηγή: ermisnews

    Στους ανθρώπους που απομάκρυναν οι Αρχές συμπεριλήφθηκαν, εκτός από τους κατοίκους και οι ένοικοι του ξενοδοχείου, του οποίου κάηκε η στέγη. Στη μεταφορά τους μακριά από την ζώνη επικινδυνότητας συνέβαλλαν τα ΚΤΕΛ Ζακύνθου.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ήταν αρκετοί εκείνοι, οι οποίοι αρνούνταν να φύγουν, κυρίως ηλικιωμένοι, καθώς φοβόντουσαν πως θα καούν οι περιουσίες τους.

    Η ανάγκη, ωστόσο, να αποχωρήσουν ήταν επιτακτική, καθώς οι αναζωπυρώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φωτιά έφτασε μέσα στο χωριό και στις αυλές των σπιτιών, με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη να την κρατήσουν μακριά από αυτά, όμως σε δύο περιπτώσεις δεν τα κατάφεραν.

    Αρνούνται οι κάτοικοι του Κερίου να εγκαταλείψουν το χωριό τους!

    Αρνούνται οι κάτοικοι του Κερίου να εγκαταλείψουν το χωριό τους!

    Posted by Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ / ermisnews.gr on Sunday, September 15, 2019

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, με την πυροσβεστική να ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις της. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο τις βραδινές ώρες, επιχειρούσαν στο σημείο 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, καθώς και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ. Οι δυνάμεις στη περιοχή ενισχύθηκαν με ομάδες πυροσβεστών από Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, στην περιοχή έφτασε και τμήμα του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα.

    Την ίδια ώρα, στο πύρινο μέτωπο βρίσκεται και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με στόχο να συντονίσει τις επιχειρήσεις, με το έργο της πυροσβεστικής να αξιολογείται ως εξαιρετικά δύσκολο.

    Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ότι στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης δυσκολεύονταν να πλησιάσουν τα μέτωπα, λόγω των ισχυρών ανέμων. Το κέντρο επιχειρήσεων στήθηκε στη πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί πλήρως, ενώ έγιναν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο νησί, όπου απαγορεύτηκε η πρόσβαση κοντά ή γύρω από το Κερί, σε οχήματα.

    Από την μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο

    Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ προχώρησε και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, η οποία ανέφερε πως το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και ότι κάηκε ένα μεγάλο μέρος του πευκοδάσους στην περιοχή. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο εμπρησμού, ενώ τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, παρά την απώλεια των κατοικιών.

    «Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κάηκε ένα σπίτι. Αλλά ευτυχώς είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας. Σε κάθε φωτιά εικάζεται ο εμπρησμός. Θα περιμένουμε όμως την έρευνα», σχολίασε χθες το απόγευμα η κα Κράτσα.

    Όπως και να έχει, πρόκειται για μια ισχυρή φωτιά, με σοβαρές συνέπειες, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN TV, οι φλόγες, από τους ισχυρούς ανέμους, έφτασαν τα 20 μέτρα, γι’ αυτό και κρίθηκε απολύτως απαραίτητη η απομάκρυνση των κατοίκων.

    «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων. Οι φλόγες ξεπέρασαν και τα 20 μέτρα. Αξιολογήσαμε τη φωτιά και γι’ αυτό δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τα δύο χωριά. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι με πούλμαν του δήμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης.

    Από την μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, Πηγή: ermisnews



    ΣΧΟΛΙΑ