• Κοινωνία

    Ευάγγελος Ζαχαρής: Ο εισαγγελέας που έστειλε στη Βουλή τον «Ρασπούτιν»

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Για τον πολύπειρο εισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή η έρευνα για τις καταγγελλόμενες άνωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis θα μπορούσε να είναι ακόμα μία «καυτή» υπόθεση που καλείται να διαλευκάνει.

    Η τάχιστη διερεύνηση των καταγγελλομένων, αυτές τις πρώτες ημέρες, «φωτογραφίζει» κι ένα πιθανό μεγάλο προσωπικό του στοίχημα (συνάμα με τη μεγάλη προσδοκία του νομικού, δικαστικού αλλά και του απλού κόσμου), για την αποκατάσταση της λαβωμένης τιμής της Δικαιοσύνης.

    Στην τρίτη του χρονιά ως αντεισαγγελέας στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας, ο κ. Ζαχαρής έγινε ο εισαγγελέας που έστειλε τον φερόμενο «Ρασπούτιν» στη Βουλή.

    Βεβαίως και είναι μακρύς ο δρόμος για να αποδειχθεί η βασιμότητα ή όχι της κατάθεσης του Αντώνη Σαμαρά που, ενώπιον του Ευάγγελου Ζαχαρή, έγινε ο πρώτος που ενόρκως κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον υπουργό που παρενέβαινε στο έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

    Οι 4 μέρες που οδήγησαν στη Βουλή

    Οι ασύλληπτες αλληλοκατηγορίες Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Τουλουπάκη, που προστέθηκαν στις βαριές καταγγελίες της Ελένης Ράικου και παλαιότερα, της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, έφεραν σκιές και αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των λειτουργών της Θέμιδος.

    Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή ανατέθηκε αυτή η πολύ ιδιαίτερη έρευνα την παραμονή των θερινών του διακοπών. Ο ανώτατος εισαγγελέας πήρε τη δικογραφία μαζί του, τη μελέτησε και έδωσε τις πρώτες του παραγγελίες για συλλογή εγγράφων ενώ βρισκόταν σε άδεια.

    Επέστρεψε και μέσα σε μόλις 4 ημέρες έλαβε τις πρώτες 4 καταθέσεις. Την 5η ημέρα έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή για τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Είναι ενδεικτικό της επιθυμίας του να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την έρευνα, το ότι φέρεται να αρνήθηκε σε αυστηρούς τόνους το αίτημα 2 εκ των 4 μαρτύρων να αναβάλουν για λίγες ημέρες την κατάθεση τους.

    Ποιος είναι ο Ευάγγελος Ζαχαρής

    Ενας εισαγγελέας αυστηρός αλλά συνάμα ανθρώπινος περιγράφεται από τους συναδέλφους του. Με παιδεία, όχι μόνο νομική αλλά και κοινωνική. Με ανοιχτά μάτια και αυτιά στον έξω κόσμο. Που, με τις αποφάσεις του, έχει αποδείξει ότι δεν πάσχει από «εισαγγελίτιδα».

    Ενδεικτικό της εκτίμησης των συναδέλφων του είναι ότι τον επέλεξαν για να διατελέσει, επί σειρά ετών, προϊστάμενος αρχικά, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μετέπειτα, στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά. Εχει υπηρετήσει σε 5 μεγάλες εισαγγελίες της χώρας (Αθήνα, ΘΣΝ, Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης).

    Οι υποθέσεις που έχει χειριστεί όλα αυτά τα χρόνια απασχόλησαν το πανελλήνιο:

    · Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, διενήργησε όλη την προανάκριση για την ανθρωποκτονία 17χρονου Σέρβου μαθητή από ανθυπαστυνόμο της ομάδας «ΖΗΤΑ».. Μια σημαντική και ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση καθώς ο αναίτιος θάνατος του 17χρονου που είχε έρθει μαθητική εκδρομή στην Ελλάδα και πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη διατάραξη των σχέσεων της χώρας μας με τη Σερβία.

    · Ως εισαγγελέας Εφετών Πειραιά δίκασε τον αποκαλούμενο «Ελληνα Εσκομπάρ» Αλέξανδρο Αγγελόπουλο. Καταδικάστηκε για τη μεταφορά 5,5 τόνων κοκαϊνης, με το αλιευτικό σκάφος Africa 1, ιδιοκτησίας του, τον Ιούλιο του 2004.

    · Ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, επόπτευσε την αστυνομική προανάκριση και την ανάκριση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, μέχρι τη διαβίβαση της δικογραφίας στο Εφετείο της Αθήνας.

    · Δίκασε στη Λάρισα μια από τις υποθέσεις διαβόητης οικογένειας αθίγγανων, με ληστείες και εκβιάσεις.

    · Χειρίστηκε το 2014 την έρευνα για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο πολυισοβίτης της 17Ν δεν επέστρεψε από την άδεια που του είχε χορηγηθεί.

    Από Δευτέρα, ο Ευάγγελος Ζαχαρής θα έχει την πολύτιμη συνδρομή στην παράπλευρη έρευνα της Novartis, του προσφάτως προαχθέντα συναδέλφου του Λάμπρου Σοφουλάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ