• Πολιτική

    Στην Βουλή η δικογραφία Novartis για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο – Καταθέτει η Τουλουπάκη

    • Ρεγγίνα Σπυράτου

    Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος


    Η Βουλή θα αποφασίσει εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχείρησαν να χειραγωγήσουν με παρεμβάσεις την έρευνα για δωροδοκίες πολιτικών από τη Novartis.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, διαβίβασε στη Βουλή αντίγραφο της δικογραφίας για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στην έρευνα της Novartis, καθώς «σκόνταψε» στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Αμφότεροι  κατονομάστηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα στην κατάθεση του υποστήριξε  ότι ο περιβόητος Ρασπούτιν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στην κατάθεση του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οι δύο μάρτυρες πολιτικοί κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ως ηθικούς μάρτυρες «σε κατασκευασμένες καταθέσεις προκειμένου να στηθεί ένα δήθεν πολιτικό σκάνδαλο».

    Ο κ. Ζαχαρής, πάντως, στο διαβιβαστικό του προς τη Βουλή δεν αναφέρει συγκεκριμένα αδικήματα και δεν προχωρά σε αξιολόγηση ή σχόλια του αποδεικτικού υλικού, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    «Θα ερευνηθούν τα πάντα»

    Με δύο εισαγγελείς πλέον από τη Δευτέρα, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα και ο προσφάτως προαχθείς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, η έρευνα για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις συνεχίζεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

    Σε οποιαδήποτε φάση, ωστόσο, της έρευνας, αν υπάρξει από μάρτυρα νέα αναφορά σε όνομα πολιτικού προσώπου, αυτά τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στη Βουλή.

    «Θα ερευνηθούν τα πάντα» έλεγαν εισαγγελικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο «κάδρο» μπαίνουν και οι έρευνες της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, για τις οποίες, χθες στην κατάθεση του, ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής υποστήριξε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από τον «Ρασπούτιν», κυρίως για να «παγώσει»  η ολοκλήρωση τους.

    Πέντε ώρες κατέθετε ο κ. Αγγελής, 19 σελίδες η κατάθεση του, ωστόσο τον «Ρασπούτιν» απέφυγε να τον κατονομάσει.

    Οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης θα καλέσουν νέους μάρτυρες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Με παλαιότερη αναφορά του έχει εκείνος στραφεί εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για την εμπλοκή του ονόματός του σε μίζες της Novartis.

    Η ώρα της Ελένης Τουλουπάκη

    «Ψεύδη» χαρακτήρισε η Ελένη Τουλουπάκη τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει σε βάρος της ο Γιάννης Αγγελής. Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ετοιμάζει πλέον την αντεπίθεση.

    Στο πλαίσιο των δικών της καταγγελιών σε βάρος του κ. Αγγελή, η κα Τουλουπάκη έχει ήδη κληθεί να δώσει κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ.Παππά που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι θα καταθέσει και η δική της μαρτυρία αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στον εισαγγελικό εμφύλιο.

    Η εισαγγελέας σε αναφορά της έχει καταγγείλει, μεταξύ άλλων, τον πρώην επόπτη της ότι εκείνος ήταν που παρενέβαινε στο έργο της, ότι κατέσχεσε παράνομα απόρρητου υλικό της έρευνας για τη Novartis και ότι αρνήθηκε να παραλάβει αριθμό τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού από τους Αμερικανούς εισαγγελείς.

    Λοβέρδος στον Ζαχαρή

    Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή και να έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του. Οι πληροφορίες λένε ότι το ραντεβού έχει κλειστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο κ. Λοβέρδος είναι το μοναδικό από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, για τον οποίο οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας του για  να του ασκήσουν ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

    Ο πρώην υπουργός έχει προαναγγείλει την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της κα Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.



    ΣΧΟΛΙΑ