• Κοινωνία

    Εριέττα Λάτση: Το στήριγμα και πυξίδα του θρυλικού εφοπλιστή

    Εριέττα Λάτση

    Εριέττα Λάτση


    Χρόνια πίσω στο Μέγαρο Παλλάς Αθηνά στο Κεφαλάρι, έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση μια γιορτή έχει συγκεντρώσει πλήθη κόσμου, που απολαμβάνει την ατμόσφαιρα ευφορίας μέσα στις εκπληκτικής αισθητικής και φίνας πολυτέλειας αίθουσές του.

    Πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης έχουν δώσει το «παρών», με την κυρία Μαριάννα Λάτση να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μία μικρόσωμη γυναικεία φιγούρα όμως ξεχωρίζει, καθώς γύρω της έχει σχηματισθεί ένας διακριτικός κύκλος καλεσμένων, που στέκονται με σεβασμό μπροστά της.

    Φορώντας ένα μαύρο, ματ δερμάτινο ταγιέρ, υπέρκομψη και φωτεινή η Εριέττα Λάτση έκανε αισθητή την παρουσία της, όχι μόνον λόγω του ονόματός της αλλά και χάρις στην ήρεμη ακτινοβολία και σιγουριά της μέσα στο πολύβουο πλήθος. Μετά τον θάνατο του Γιάννη Λάτση άλλωστε, το 2003, η σύζυγός του, στήριγμα και πυξίδα του στη ζωή, ήταν πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση από το 2005 που ιδρύθηκε.

    Φεύγοντας κι εκείνη σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, το νεαρό κάποτε, κορίτσι από τον Πύργο, που γνώρισε τον πρίγκιπά του μόλις στα 16 της χρόνια, έκλεισε τον κύκλο των γεννητόρων της διάσημης οικογένειας, η οποία βέβαια συνεχίζεται με τον λαμπρότερο τρόπο από τους απογόνους.

    Τα τρία παιδιά του Γιάννη και της Εριέττας Λάτση, τον Σπύρο, τη Μαργαρίτα και την Μαριάννα και τα πολλά εγγόνια. Κι αν υπάρχει κάτι σαφές, που μπορεί να ειπωθεί για εκείνη είναι ότι δημιούργησε μια γερά δεμένη οικογένεια.

    Εριέττα Λάτση
    Εριέττα Λάτση

    Οι βασιλικές σχέσεις

    Η ζωή της θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι, από αυτά που λίγοι μπορούν να ευτυχήσουν και ακόμη λιγότεροι μπορούν να μάθουν.

    Ζώντας μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου και χωρίς συμμετοχή στα εγχώρια κοινωνικά γεγονότα ευρείας δημοσιότητας η Εριέττα Λάτση υπήρξε σίγουρα ακριβοθώρητη για τους πολλούς, με στενές σχέσεις όμως με ολίγους. Σχέσεις πολύχρονες, που είχαν την αφετηρία τους στην εποχής της μακράς κοινής ζωής της με τον θρυλικό έλληνα εφοπλιστή. Δεν είχε περάσει απαρατήρητος έτσι, ο ενθουσιασμός του Κάρολου, πρίγκιπα της Ουαλίας ακόμη το 2018, όταν στο επίσημο δείπνο, που είχε δοθεί προς τιμήν του και της Καμίλα Πάρκερ στο Προεδρικό Μέγαρο συνάντησε την Εριέττα Λάτση. Το ίδιο διαχυτική και η Καμίλα αποδεικνύοντας την παλαιά γνωριμία των δύο γυναικών.

    Η Εριέττα Λάτση το 2018 με τον πρίγκιπα τότε, Κάρολο της Αγγλίας
    Η Εριέττα Λάτση το 2018 με τον πρίγκιπα τότε, Κάρολο της Αγγλίας

    Οι δεσμοί με την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας χρονολογούνται άλλωστε, πολλές δεκαετίες πίσω, με τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αρκετές φορές μάλιστα η βασίλισσα και ο σύζυγός της είχαν φιλοξενηθεί στην θαλαμηγό του Γιάννη Λάτση για διακοπές τους, το ίδιο όμως και ο Κάρολος.

    Η Εριέττα Λάτση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς
    Η Εριέττα Λάτση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς

    Η θαλαμηγός Alexander ήταν πάντα στην διάθεση του πρίγκιπα Καρόλου, που επισκεπτόταν συχνά νησιά, κυρίως του Ιονίου, τόσο με την Νταϊάνα και τα παιδιά τους, όσο και με την Καμίλα, προ και μετά το γάμο τους. Αλλά και στο Άγιον Όρος είχε φθάσει ο Κάρολος, πάντα με την απόλυτη προσοχή και μυστικότητα, που μπορούσε να εξασφαλίσει ο καπετάν Γιάννης.

    Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
    Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

    Στο πλευρό του Γιάννη Λάτση

    Γεννημένη στο 1925 σε μια οικογένεια εμπόρων η Εριέττα Λάτση το γένος Τσουκαλά πήγαινε ακόμη στο σχολείο, στο Γυμνάσιο Θηλέων Πύργου για την ακρίβεια, όταν βρέθηκε μπροστά της ο ορμητικός Γιάννης από το Κατάκολο, που μόλις είχε ξεκινήσει τη ζωή του. Ο Λάτσης υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1940 ενώ είχε ήδη αρχίσει το εμπόριο σταφίδας οργανώνοντας τους καλλιεργητές της περιοχής.

     Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση
    Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση

    Οι γενικότερες συνθήκες όμως, καθώς η Ελλάδα έμπαινε στον πόλεμο δεν επέτρεπαν πολλές καθυστερήσεις, έτσι παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας Τσουκαλά εκείνος έκλεψε την καλή του και ο γάμος έγινε, όπως ήθελαν οι δύο νέοι. Έκτοτε η Εριέττα ήταν πάντα δίπλα του παρακολουθώντας τις επιτυχίες του και κρατώντας την οικογένεια δεμένη. Η αδυναμία, που της είχαν τα τρία της παιδιά άλλωστε αλλά και τα εγγόνια δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

    Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση νιόπαντροι
    Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση νιόπαντροι

    Οι δημόσιες εμφανίσεις της ωστόσο, λιγοστές. Όπως το 2018, όταν συνοδευόμενη από τα τρία παιδιά της και εγγόνια είχε παρευρεθεί στην ονοματοδοσία του λιμανιού του Κατάκολου, πατρίδας του εφοπλιστή, σε «Λιμάνι Ιωάννη Λάτση». Αλλά και σε κάποιες, ελάχιστες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συνοδευόμενη από την αγαπημένη της κόρη Μαριάννα και αφήνοντας πάντα εξαιρετικές εντυπώσεις με το σύγχρονο στυλ της, που παρά την προχωρημένη της ηλικία δημιουργούσε της αίσθηση μιας ανατρεπτικής κομψότητας.

    Η Εριέττα Λάτση συνοδευόμενη από τον Πέτρο Μολυβιάτη
    Η Εριέττα Λάτση συνοδευόμενη από τον Πέτρο Μολυβιάτη

    Η επιλογή της συγκεκριμένα στο επίσημο δείπνο για τον Κάρολο στο Προεδρικό Μέγαρο να φορέσει ολοκέντητα sneakers μόνον τις επευφημίες είχε δεχθεί και τα θετικά σχόλια. Ήταν μια γυναίκα που κοίταζε πάντα μπροστά, ακόμη και σε απλά θέματα όπως αυτά.

    Η Εριέττα Λάτση με την κόρη της Μαριάννα σε έξοδο
    Η Εριέττα Λάτση με την κόρη της Μαριάννα σε έξοδο
    Η Εριέττα Λάτση με την κόρη της Μαριάννα σε έξοδο
    Η Εριέττα Λάτση με την κόρη της Μαριάννα σε έξοδο

    Η Εριέττα Λάτση είχε γιορτάσει τα γενέθλιά της πριν από ένα μήνα στην Εκάλη, διατηρώντας πλήρη διαύγεια και έχοντας γύρω της την οικογένειά της. Σε στενό οικογενειακό κύκλο προγραμματίζεται και το τελευταίο αντίο στο ιδιωτικό παρεκκλήσι της οικογένειας, στην Κηφισιά, δίπλα στον σύζυγό της.

    Η Εριέττα Λάτση με τα παιδιά και τα εγγόνια της στην εκδήλωση ονομασίας του λιμένα Κατάκολου ως Λιμάνι Ιωάννη Λάτση
    Η Εριέττα Λάτση με τα παιδιά και τα εγγόνια της στην εκδήλωση ονομασίας του λιμένα Κατάκολου ως Λιμάνι Ιωάννη Λάτση

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε η Εριέττα Λάτση, σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση



    ΣΧΟΛΙΑ