• Κοινωνία

    Έκπληξη από τον Άρειο Πάγο: Οι έκτακτοι καθηγητές ΤΕΙ δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

    αρειος παγος


    Ανέτρεψε σειρά παλαιότερων αποφάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνοντας ότι οι έκτακτοι καθηγητές των Τ.Ε.Ι., που απασχολούνται επί πολλά έτη με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συνεπώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό.

    Με την υπ’ αριθμ. 3/2021 απόφασή τους, οι ανώτατοι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι οι συμβάσεις με τις οποίες παρέχει το διδακτικό και ερευνητικό του έργο το επί συμβάσει προσωπικό των τέως Τ.Ε.Ι. (νυν Πανεπιστημίων) δεν είναι, ούτε υποκρύπτουν, σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασης τους, «δεν υποβάλλονται κατά την εκτέλεση του έργου τους αυτού, ενόψει της φύσης του, σε ιδιαίτερη δέσμευση και εξάρτηση από τον εργοδότη (Τ.Ε.Ι.), που να δικαιολογεί την ειδική προστασία τους από το εργατικό δίκαιο».

    Κατά τους αρεοπαγίτες, οι συμβασιούχοι καθηγητές των Τ.Ε.Ι. «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τους (κάλυψη αναγκών λόγω αδειών των τακτικών καθηγητών, κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων μέχρι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία κάλυψής τους με τακτικό προσωπικό κ.λπ.)».

    Δεν παραλείπει πάντως, η Ολομέλεια να υπενθυμίσει ότι «επί συνάψεως αλλεπάλληλων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, εάν δεν δικαιολογείται η συμφωνηθείσα περιορισμένη διάρκεια αυτών, θεωρείται ότι έχει καταρτισθεί ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου», προσθέτοντας ότι «ο χαρακτηρισμός ορισμένης σχέσεως κατά την προαναφερόμενη έννοια ανήκει στο δικαστήριο και δεν αποκλείεται στις εργασιακές σχέσεις του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

    Με παλαιότερες αποφάσεις το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις, κρίνοντας ότι το εν λόγω διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των συμβασιούχων διδασκόντων στα Τ.Ε.Ι. της χώρας παρέχει την εργασία του στο πλαίσιο μίας ενιαίας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

    Ωστόσο, η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

    Διαβάστε επίσης

    Σε εξέλιξη οι εργασίες του Eurogroup παρουσία της Τζάνετ Γέλεν

    Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Δένδιας

    Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ