• Κοινωνία

    Δούρου στη δίκη για το Μάτι: Δεν ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς – Γνώριζαν, αλλά φοβήθηκαν

    Ρένα Δούρου

    Ρένα Δούρου


    «Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς στο Μάτι στην ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», υποστήριξε κατά τη δεύτερη μέρα της απολογίας της η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

    Κατά την κατηγορουμένη για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας 102 ανθρώπων και τις σωματικές βλάβες εξ αμελείας δεκάδων άλλων, τη νύχτα που η φωτιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη κι εκείνη βρισκόταν στο ΕΣΚΕ, «από τις 20:00, όλοι της έλεγαν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα, ακόμα όμως και όταν άρχισε η ενημέρωση του πρωθυπουργού, δεν ήταν εμπεριστατωμένη».

    «Η αίσθηση μου -υποστήριξε απολογούμενη- είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν.»

    Η Ρένα Δούρου υποστήριξε ότι στις επικοινωνίες με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν ζητήθηκε κάτι από την Περιφέρεια.

    Όπως είπε κατά την απολογία της:

    «Στις 7.21 μμ τηλεφώνησα στον Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ τι συμβαίνει. Μου απαντά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιές. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από την Περιφέρεια… Εγώ πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη… Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η Περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε να συνδράμει στο διασωστικό έργο. Αλλά εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων. Είδα τον Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ,ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε. Ήταν 8.25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς. Όσο χρόνο βρισκόμουν εκεί ρωτούσα και ρωτούσαμε όποιον περνούσε από μπροστά τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα και μου έδιναν την ίδια απάντηση πως τα πράγματα είναι δύσκολα. θυμάμαι ότι υπήρχε φόβος, ανησυχία, παγωμάρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί, επρόκειτο να συμβεί…Η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε. Στις 9.30 παρακολούθησα συνεδρίαση. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα και είχε σβήσει στη θάλασσα…Ενημέρωσα για τη φροντίδα των πληγέντων. Προσωπικά εγώ και τα στελέχη διαρκώς προσπαθούσαμε να μάθουμε αν υπήρχε κίνδυνος και το μπορούσαμε να κάνουμε, δεν οχυρωθήκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 5.30 η αίσθηση είναι ότι η φωτιά ήταν ερπουσα σε χαμηλή βλάστηση. Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς»

    Για την κατηγορία της μη οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων, η κυρία Δούρου είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η Περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε εμείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι . Σε όλα τα στάδια προληπτικό ,αυξημένης ετοιμότητας κατάσβεση φωτιάς η περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν αλλά αρκετά μέλη της περιφέρειας.»

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Μάτι: Αρνείται κάθε ευθύνη η Ρένα Δούρου στην απολογία της

    Μάτι – Πιλότος ελικοπτέρου: Σε αντίθεση με άλλους, πέταξα με θύελλα 10-12 Μποφόρ αλλά εγώ είμαι κατηγορούμενος

    Απολογίες για το Μάτι: «Ήταν πόλεμος! Φωτιά-τσουνάμι κι εμείς με ανύπαρκτα μέσα»



    ΣΧΟΛΙΑ