• Κοινωνία

    Απολογίες για το Μάτι: «Ήταν πόλεμος! Φωτιά-τσουνάμι κι εμείς με ανύπαρκτα μέσα»

    Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι


    Καμία ποινική ευθύνη, καμία παράλειψη ή αμέλεια δεν αποδέχονται 3 ανώτεροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος για τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στο Μάτι.

    «Είχαμε ανύπαρκτα μέσα να αντιμετωπίσουμε μια φωτιά-τσουνάμι. Η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη . Μας ξεπερνούσε. Το σκηνικό ήταν πολεμικό.» Αυτά υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι 3 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

    Ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος, ξέσπασε σε κλάματα περιγραφοντας τις προσπάθειες διάσωσης και μιλώντας για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων:

    «Δεν είναι δυνατόν να χάθηκαν τόσοι άνθρωποι γιατί δεν είχαμε αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι είναι πολύτιμοι δεν είναι εμπόρευμα .Οι άνθρωποι όπου έβλεπαν καρότσα ανέβαιναν. Ψάχναμε στους θάμνους.

    Συνάντησα  έναν κάτοικο της περιοχής ο οποίος μου είπε “Ρε, πυροσβέστη ένα ασθενοφόρο”. Δεν θα πάμε στο σπίτι μου γιατί η γυναίκα μου είναι καμένη, μου είπε. Να με πας σε ασθενοφόρο.

    Στο ασθενοφόρο είδα έναν σάκο με ένα νεκρό. Ο οδηγός μου είπε ότι το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει μεταφορά νεκρού με ζωντανό. Του λέω, ποιο πρωτόκολλο εδώ γίνεται Ιράν -Ιράκ. Και του λέω θα μπείτε μέσα υπάρχει ένας νεκρός… Και μου είπε, εγώ θα μπω, στο νοσοκομείο θέλω να πάω.

    Δεν φοβήθηκα όταν ήμουν καπετάνιος, πριν μπω στην Πυροσβεστική ,στον Περσικό στον πόλεμο Ιράν- Ιράκ. Στο Μάτι όμως φοβήθηκα γιατί ήμασταν εμείς και εμείς.. Ζητούσαμε συνεχώς πυροσβεστικά και τα είχαν στείλει όλα στο Νταού.

    Με συγχωρείτε για τη φόρτιση. Είμαι σε σύγχυση . Είναι πρώτη φορά που είμαι σε δικαστήριο κατηγορούμενος. Αυτό που συνέβη στο Μάτι είναι φοβερό,τόσοι άνθρωποι.. Είναι πολύτιμοι οι άνθρωποι,δεν είναι εμπορεύματα.. Χάθηκαν τόσοι άνθρωποι εκεί. Είναι φοβερό. Συγχωρέστε με».

    Στη δίκη του απολογία ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι ήταν ανέφικτη εκείνη τη μέρα η εκκένωση της περιοχης:

    «Αν πρέπει να ζητήσω οργανωμένη απομάκρυνση και εκτιμώ πως η προσπάθεια να βγάλουμε τον κόσμο θα ήταν εφιαλτική, δεν θα το κάνω. Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα το κάνω.

    Ακούσαμε εδώ για τα λίγα λεπτά που απείχε η θάλασσα και άλλα περίεργα , εκ του ασφαλούς. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος . Εννέα άτομα πνίγηκαν.. Μία ήταν η οδός διαφυγής: Η λεωφόρος Μαραθώνος και αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής.

    Από τις έξι το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο . Δεν ήταν ενδεδειγμένη η οργανωμένη απομάκρυνση στην συγκεκριμένη φωτιά, η οποία εξελίχθηκε μέσα σε 120 λεπτά κινούμενη ανατολικά, κόντρα σε κάθε προηγούμενο στην περιοχή που συνήθως είχε κίνηση δυτικά».

    Ο κατηγορούμενος υποστήριξε  ότι γύρω στις έξι το απόγευμα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για να του πει ότι είχαν πληροφορία για δύο νεκρούς. Όμως επειδή , όπως έιπε, δεν τον βρήκε,  ενημέρωσε άλλο αξιωματικό.

    Και ο 3ος κατηγορουμενος που απολογήθηκε σήμερα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής, Νικόλας Χιώνης, μίλησε για μεγάλες ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης:

    «Υπήρχε έλλειψη επίγειων και εναέριων δυνάμεων που είχαν διατεθεί από νωρίς στη φωτιά της Κινέτας. Δυστυχώς η Πολιτεία λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διέθετε αλλά οχήματα για την εξυπηρέτηση μας.

    Με δική μας ευθύνη και σύμφωνη γνώμη των πληρωμάτων καθιστούσαμε επιχειρησιακά οχήματα που θα έπρεπε να ήταν ακινητοποιημένα. Οι βλάβες ήταν συνεχείς. Μονο αν  ακούσετε τις συνομιλίες μας θα καταλαβαίνατε γιατί πράγμα μιλάμε.

    Οχι μόνο δεν αξιοποιήσαμε τις δυνάμεις ,όπως είναι η κατηγορία,αλλά αντίθετα μιλάμε για ένδεια δυνάμεων Αν υλοποιηθεί ατάκτως σχέδιο εκκένωσης, υπάρχει κίνδυνος για τον κόσμο που θα τον βγει στο δρομο. Οι κάτοικοι θα επρεπε  να έχουν διαβάσει τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στη γραμματεία Γενικής Προστασίας.

    Η φωτιά ήταν σαν ένα τσουνάμι. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη στους συγγενείς των θυμάτων ,αλλά η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη , που μας ξεπερνούσε. Εμείς κάναμε ο,τι μπορούσαμε.Λυπαμαι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ακόμα παραπάνω».

    Οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι συνεχίζονται τη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Μάτι – Φίλιππος Παντελεάκος: Το κράτος δεν είχε την απαραίτητη ετοιμότητα να αντεπεξέλθει

    Μάτι – Πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ: Ο Τόσκας μάς έδινε εντολές – Αν γινόταν απομάκρυνση, θα είχαμε 200 νεκρούς

    Δίκη Μάτι: Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ήξερε, ο υπαρχηγός δεν ήξερε για τους νεκρούς!



    ΣΧΟΛΙΑ