• Κοινωνία

    Διπλή Ανάπλαση: Κόντρα Δούκα Μπακογιάννη για την εξέλιξη του έργου – O οδικός χάρτης του project για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

    • NewsRoom
    Κώστας Μπακογιάννης - Χάρης Δούκας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Κώστας Μπακογιάννης – Χάρης Δούκας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Για «ανάταξη» των έργων για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συζητώντας την πορεία του project στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το βράδυ της Τετάρτης.

    Ο κ. Δούκας υποστήριξε πως όταν ανέλαβε η χρηματοδότηση του γηπέδου ήταν «στον αέρα». Όπως είπε υπήρχε απόφαση προένταξης από τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ τώρα γίνεται η σχετική ένταξη του σε χρηματοδότηση. Κατόπιν παρέμβασή μας προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Υπ. Περιβάλλοντος και καταθέσαμε σχετικό φάκελο και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις.

    Ακόμα κι αν ξεκινούσαν οι εργασίες αρχές Ιανουαρίου, δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν, υποστήριξε ο κ. Δούκας.

    Για την χρηματοδότηση της απορρύπανσής, που είναι προϋπόθεση για την είσοδο της κοινοπραξίας για την κατασκευή του γηπέδου, ανέφερε πως η σύμβαση που είχε ανατεθεί από τον Μάρτιο του 2023 δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τα χρήματα δεν ήταν επαρκή. Μάλιστα ανέφερε πως τον Αύγουστο του 2023 υπήρξε καταγεγραμμένη ανάγκη για πρόσθετα κονδύλια. Το πρόβλημα λύνεται τώρα, διαβουλευτήκαμε με τα αρμόδια υπουργεία και  υπηρεσίες και έχουμε διασφαλισμένη χρηματοδότηση κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

    Ανέφερε μάλιστα πως  η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα που καθάριζε στον χώρο που αργότερα θα πρέπει να σκαφτεί για τη δημιουργία του γηπέδου, φτιάχνοντας έναν νέο λόφο που θα πρέπει να απομακρυνθεί.

    Διασφαλίσαμε από το Υπ. Οικονομικών τα αναγκαία κονδύλια, ανέφερε ο κ. Δούκας, και αναμένουμε την υπουργική απόφαση για να προχωρήσουμε τη συμπληρωματική σύμβαση για να μπει στο γήπεδο η κοινοπραξία για την κατασκευή του γηπέδου, η οποία θα μπορούσε να έχει λάβει από την αρχή τον καθαρισμό.

    Ο κ. Δούκας δήλωσε πως οι διαδικασίες δεν είναι ούτε απλές ούτε εύκολες, αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως μπορεί να τα καταφέρει.

    Για την οικοδομική άδεια, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγκεκριμένη και αναθεωρημένη. Ανέφερε πως προχωρά στο ξεμπλοκάρισμα του θέματος του τοπογραφικού, το οποίο έχει ανέβει στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ προσπαθεί πλέον να επιλύσει τα θέματα του διαγράμματος κάλυψης. Μάλιστα ανέφερε πως χρειάστηκε να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς με τροπολογία στη Βουλή διορθώθηκε το ζήτημα του αριθμού των θέσεων στάθμευσης.

    Στο οικόπεδο υπάρχουν ακόμα κτίσματα, για τα οποία θα πρέπει να βγει άδεια κατεδάφισης.

    Για όλα αυτά απαιτείται δουλειά και από την πολεοδομία του υπουργείου, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις.

    Ανέφερε πως ο Δήμος έχει καταστρώσει έναν οδικό χάρτη για την άδεια, που εμπεριέχει κατάθεση του φακέλου στο κεντρικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής, προέγκριση από την κεντρική πολεοδομία, έγκριση από τη ΓΓ Αθλητισμού, την Αρχαιολογία και τον ΟΔΗΕ για να έχουμε το τελικό στάδιο της έγκρισης της άδειας. Για όλα αυτά τα βήματα έχουμε καθημερινές συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους, ανέφερε ο κ. Δούκας.

    Ο κ. Δούκας ανέφερε πως μαζί με την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του γηπέδου θα πρέπει να βγει και η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όμως η κατεδάφισή του θα γίνει αφού πρώτα λειτουργήσει το νέο γήπεδο.

    Για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις, ανέφερε πως υπάρχει η σύμβαση για την κατασκευή του νέου γηπέδου με την ανάδοχη κοινοπραξία εταιρειών,  η οποία περιλαμβάνει 115 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπάρχει και ένα εγκεκριμένο κονδύλι 3 εκατ. ευρώ ως προαίρεση για την κατασκευή πεζογέφυρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ανέφερε πως προχωρούν οι εξελίξεις για τις δύο άλλες συμβάσεις αυτή για το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους και αυτή για τα έργα υποδομής και τον ποδηλατόδρομο.

    Για την πρώτη σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης, συμμετείχαν στον διαγωνισμό 4 εταιρείες, και μια από αυτές έκανε μια υπερβολικά χαμηλή προσφορά σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, και αφού ζητήθηκε αιτιολόγηση η υπηρεσία έκανε δεκτή την προσφορά. Η σύμβαση έχει προθεσμία 24 μήνες, αλλά θα γίνει προτεραιοποίηση ώστε να προηγηθούν τα σημεία που επηρεάζουν και  την κατασκευή του γηπέδου.

    Για τη δεύτερη σύμβαση, είμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης, με 11 εταιρείες να έχουν καταθέσει προσφορές. Ο κ. Δούκας ανέφερε πως θα απαιτηθεί χρόνος για την αιτιολόγηση των προσφορών. Δήλωσε πως διαφωνούσε με τον τρόπο που έγινε η δημοπράτηση, ωστόσο το δέχθηκε γιατί πίεζαν τα χρονικά περιθώρια για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Τέλος για τους τεχνικούς συμβούλους, ανέφερε πως χρειάζεται ένας για το γήπεδο και ένας για τα δύο έργα υποδομών, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για τις ιδιοκτησίες γης που θα πρέπει να αγοραστούν ή να απαλλοτριωθούν ανέφερε πως είναι σημαντικό θέμα, καθώς υπάρχουν ακόμα διασκορπισμένα 26 οικόπεδα εκτός ιδιοκτησίας δήμου, μέσα στον χώρο κατασκευής του γήπεδού, τα οποία πάντως δεν επηρεάζουν την έναρξη των εργασιών, σε αντίθεση με αυτά που θα πρέπει να βγει άδεια κατεδάφισης. Προσπαθούμε να βρούμε άκρη από πέντε λίστες, ανέφερε, ενώ μέχρι τώρα έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση κάποιους ιδιοκτήτες.

    Μπακογιάννης: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει τον σταυρό του γιατί παραλαμβάνει ένα έργο ώριμο και στρωμένο.»

    Απαντώντας ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε πως με βάση όσα είπε ο κ. Δούκας αντιλαμβάνεται πως υπάρχει πίεση λόγω του μεγέθους του επιχειρήματος της Διπλής Ανάπλασης.

    Το έργο αυτό από τη φύση του υπερβαίνει τη μια δημοτική αρχή, κόμματα, ιδεολογίες και παρατάξεις. Για τον λόγο αυτό προτάξαμε την ανάγκη για σοβαρότητα και για συναίνεση.

    Ήθελα να πιστεύω πως την ίδια γραμμή θα ακολουθούσε και ο δήμαρχος, ανέφερε, δυστυχώς όμως ο κ. Δούκας καταφεύγει στην λογική της «καμμένης γης».

    Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει τον σταυρό του γιατί παραλαμβάνει ένα έργο ώριμο και στρωμένο. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο με πολύ κόπο. Άκουσα πως το έργο δεν είχε σφυγμό. Σφυγμό δεν είχε όταν ξεκινήσαμε, καθώς αυτό που είχαμε παραλάβει από τον κ.  Καμίνη ήταν να κάτσει γύρω από ένα τραπέζι με τον κ. Τσίπρα και να πουν πως πρέπει να γίνει το γήπεδο στου Γουδί. Για τα 9 χρόνια της διοίκησης Καμίνι δεν υπήρχε Διπλή Ανάπλαση. Και η παράταξη που εκπροσωπούσε από τον κ. Ζαχαριάδη μιλούσε για κορμοράνους.

    Εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν. Τώρα όχι μόνο έχετε ένα έργο απολύτως ώριμο, με επικεραιοποίηση της νομοθεσίας και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.

    Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσα τον Δήμαρχο να λέει πως οι χρηματοδοτήσεις είναι στον αέρα. Το είπε όμως στην αρχή, γιατι στο τέλος παραδέχθηκε πως οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες. Προφανώς οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες, η διαφορά μεταξύ έγκρισης και προέγκρισης είναι τυπική, το γνωρίζουν οι πάντες. Άλλωστε δεν θα είχαμε το δικαίωμα να δημοπρατήσουμε τα έργα αν δεν είχαμε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Πόσο μάλιστα που τα μισά χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Για την απορρύπανση, ανέφερε πως ο κ. Δούκας άλλαξε τα όσα είχε υποστηρίξει την περασμένη φορά, για χρήματα που χάθηκαν. Η ουσία ήταν πως η απορρύπανση προχωρούσε, πράγματι τα λεφτά δεν έφταναν, ενημερώσαμε στις 30 Οκτωβρίου τον κ. Δούκα στη συνάντηση που κάναμε με δική μου πρωτοβουλία και του εξήγησα την κατάσταση.

    Χρειαζόμασταν περισσότερα χρήματα, τα οποία τα είχαμε συμφωνήσει πολιτικά με τα υπουργεία, όταν φύγαμε αφήσαμε αναλυτική περιγραφή για τον οδικό χάρτη για να εξασφαλίσει τα χρήματα, όπως και έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Μάλιστα, στείλαμε ένα χαρτί που ζητήσαμε από τον δήμο να μας ενημερώσει και να μας μιλήσει για τις ποσότητες ανά καταηγορία αποβλήτων. Αντιλαμβάνομαι πως η σύμβαση θα επεκταθεί, άρα ο ίδιος ο δήμαρχος απαντά στον εαυτό του.

    Για την οικοδομική άδεια, ανέφερε πως όλοι ξέρουν πως είναι ευθύνη του εργολάβου. Ξέρουμε πως όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε για να εκδοθεί, όχι από τον δήμο αλλά από την κυβέρνηση. Ο Δήμαρχος δεν είπε πως το σχέδιο της νομοθετικής παρέμβασης για τις θέσεις στάθμευσης είχε γραφτεί από τη δική μας παράταξη και είχε προσυμφωνηθεί. Ο Δήμαρχος αναγνωρίζει πως σε αυτό το θέμα δεν δέχεται πόλεμο από την κυβέρνηση ή εμάς;

    Για τις συμβάσεις, ανέφερε πως ο Δήμος έχει παραλάβει τις συμβάσεις μεταξύ των εταίρων του έργου, οι οποίες καταγράφουν υποχρεώσεις και συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να προχωρήσει το εργο. ¨Εχει παραλάβει τη σύμβαση για το γήπεδο, έχει παραλάβει και τα άλλα έργα δύο δημοπρατημένα. Αν θέλει να κάνουμε συζήτηση για τους διαγωνισμούς ας τις κάνουμε, ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως έχουν δημοπρατηθεί.

    Όσο για τον τεχνικό σύμβουλο, ανέφερε πως ο δήμαρχους επιβεβαίωσε πως χρειάζεται για την εκτέλεση και όχι για τη δημοπράτηση του έργου.

    Τέλος για τις απαλοτριώσεις ανε΄φερε πως το έγραφο που παρέλαβε η δημοτική αρχή έχει μέσα 27 ιδιοκτήτες με τους οποίους είχαν γίνει αναλυτικές συζητήσεις, καταγεγραμμένες. Προφανώς είανι δύσκολο, αλλά έχει γίνει πολύ δουλειά.

    Ο κ. Μπακογιάννης ανε΄φερε πως θέλει η Διπλή Ανάπλαση να γίνει και σε αυτό είναι σύμμαχοι. Όμως αυτό προϋποθέτει σχέσεις ειλικρίνιας και αλληλοσεβασμού. Με μισά ψέματα, μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το έργο. Καλώ τον δήμαρχο να λειτουργήσει ψύχραιμα και συνεναιτικά για να προχωρήσει το έργο.

    Οι θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων

    Να μην γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ο Νίκος Σοφιανός έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση συμφερόντων, για συνεργασία με την κυβέρνηση και για επενδύσεις που δεν αφορούν τους δημότες» και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με το γκρέμισμα του γηπέδου της λ. Αλεξάνδρας.

    Ο Χαράλαμπος Γιώτης συμφώνησε στα περισσότερα με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μίλησε για «πάρτι των ιδιωτικών συμφερόντων», προσθέτοντας πως «σε δέκα μήνες τα κοστολόγια θα δεκαπλασιαστούν».

    Ο Κώστας Παπαδάκης έκανε λόγο για «συζήτηση πλειοδοσίας» και μίλησε για «καταστροφή και όχι ανάπλαση και σωτηρία». Είπε πως τα χρήματα που απαιτούνται για εργασίες σε όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας είναι λιγότερα από αυτά που ξοδεύονται για τη Διπλή Ανάπλαση. Και κατέληξε: «Ο Ελαιώνας είναι περιοχή για δήμαρχο με πολεοδομικό όραμα και δεν το θέλετε αυτό».

    Τέλος, η Ελένη Παπαδοπούλου ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια.

    Εισβολή από εκπροσώπους των καταλήψεων των προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

    Κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης υπήρξε εισβολή και παρέμβαση εκπροσώπων της κοινότητας των προσφυγικών της λ. Αλεξάνδρας και δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση, καθώς ζήτησαν να μιλήσουν.

    Όταν τους δόθηκε ο λόγος, ανέφεραν πως θα πρέπει να τοποθετούνται και οι άνθρωποι που τους αφορά αυτό το έργο, όπως είναι οι κάτοικοι των προσφυγικών και να θέτουν τις θέσεις τους, κάτι που περιμένουν να συμβεί σε μελλοντική συνεδρίαση με θέμα πάλι τη Διπλή Ανάπλαση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ για Φαραντούρη: Νέα version Πολάκη, τι άλλο περιμένει ο Κασσελάκης για να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων;

    TEN (Νίκος Τσάκος): Κέρδη 302, 2 εκατ. δολάρια

    Τσίπρας: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ