Κοινωνία

Χατζηθεοδοσίου: Μόλις το 15% των κατοικιών στη χώρα είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές

  • NewsRoom
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γ.Χατζηθεοδοσίου


Την αναγκαιότητα της ασφάλισης περιουσίας από φυσικές καταστροφές τόνισε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι όσο οικονομικά ισχυρή κι αν είναι μία χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή, ενώ επισήμανε ότι όποιο βοήθημα κι αν δοθεί θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί ένα σπίτι ή μια επιχείρηση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλισης της περιουσίας από φυσικές καταστροφές, εξήγησε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα, και τάχθηκε υπέρ της παροχής κινήτρων προκειμένου πολίτες και επιχειρήσεις να ασφαλίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντάς την.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, μόλις το 15% των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές, με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά λόγω δανειοδότησης, ενώ από τα συνολικά περίπου 300 αυτοκίνητα που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, λιγότερο από το 20% διέθεταν σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι η ασφάλεια φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει υποχρεωτική και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω του κράτους είτε μέσω ασφαλιστικών εταιριών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε την ανάγκη μακροπρόθεσμης στήριξης από την πολιτεία των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να ξαναστηθούν και να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον καμμένων.

Σημείωσε, τέλος ότι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται να ολοκληρωθούν προηγουμένως οι σχετικές πραγματογνωμοσύνες, με το επιμελητήριο και άλλους φορείς να συνδράμουν τους δήμους για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα: Εκκενώνονται οικισμοί – Μήνυμα από το 112 (upd)

Τράπεζα Πειραιώς: Πρόσθετη χορηγία €1,5 εκατ. και δράσεις για τη βιώσιμη αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές

Πρωτογενές έλλειμμα €9 δισ. έως τον Ιούλιο – Μεγάλη τρύπα στα έσοδαΣΧΟΛΙΑ