• Κοινωνία

    Χάος με την περιβαλλοντική κρίση στην Τουρκία: Τοξική γλίτσα εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά

    • NewsRoom
    Τουρκία

    Πηγή: youtube


    Τεράστια καταστροφή στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα έχει προκαλέσει στις ακτές της Τουρκίας το παχύ στρώμα της τοξικής γλίτσας, που εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά

    Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για συμφορά, υποσχέθηκε ωστόσο να προστατεύσει την βιομηχανία της αλιείας.

    «Ελπίζουμε ότι θα σώσουμε τις θάλασσές μας απ’ αυτή τη συμφορά με τη βλέννα», είπε ο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι, αν και δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο αυτό στη Θάλασσα του Μαρμαρά, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια έκταση και ένταση. Επιστήμονες το αποδίδουν στη ρύπανση των υδάτων και την κλιματική αλλαγή.

    Η βλέννα αυτή σχηματίζεται από σειρά μικροοργανισμών όταν τα φύκια κατακλύζονται από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λύματα ως αποτέλεσμα της μόλυνσης των υδάτων και της ανόδου της θερμοκρασίας. Πρωτοτεντοπίστηκε στην Τουρκία το 2007, αλλά ανακαλύφθηκε και σε περιοχές του Αιγαίου κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, το τελευταίο ξέσπασμα σε εκτεταμένες περιοχές της Θάλασσας του Μαρμαρά, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο, πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί.

    Ο Ερντογάν απέδωσε το φαινόμενο σε ανεπεξέργαστα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα και την άνοδο της θερμοκρασίας και ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να το ερευνήσουν. «Φοβούμαι ότι αν επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Πρέπει να κινηθούμε χωρίς καθυστέρηση», είπε. Η κυβέρνησή του ανέθεσε ήδη σε ομάδα 300 ειδικών να μελετήσουν τις πιθανές πηγές της ρύπανσης. Πλοία που ταξιδεύουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά αναγκάζονται να παρακάμψουν τις περιοχές με την πράσινη γλίτσα, που προκαλεί μεγάλη ζημιά σε ψαρότρατες καθώς κολλά στα δίχτυα και τα πηδάλιά τους. Δύτες που πραγματοποίησαν κατάδυση σε τέτοιες περιοχές ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ψαριών και άλλων ειδών της θαλάσσιας πανίδας πεθαίνουν από ασφυξία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο Ερντογάν «ξαναχτυπά»: Θα βγάλω σύντομα το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ