• Κοινωνία

    Χάος από την πανδημία: Χιλιάδες νεκροί, μεγάλες οικονομικές συνέπειες – Όλες οι ελπίδες στα περιοριστικά μέτρα

    • NewsRoom


    Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται, δυστυχώς, η εξάπλωση της πανδημίας, με τις ελπίδες να στρέφονται τώρα στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλο τον πλανήτη εκατοντάδες νέοι θάνατοι εξαιτίας του νέου ιού, που έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Όπως έγινε γνωστό, η χθεσινή καταγραφή αναφορικά με τους νέους θανάτους και τα κρούσματα δείχνει ότι η εξάπλωση του ιού προχωρά αυξητικά με τρόπο «σχεδόν εκθετικό», γεγονός που ενισχύει τους προβληματισμούς.

    46.000 θύματα και 900.000 νεκροί

    Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο προσεγγίζουν πλέον τα 46.000 θύματα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από όλες τις χώρες του κόσμου, οι οποίες πλήττονται από την εξάπλωση του νέου μικροβίου αγγίζουν τους 900.000 ασθενείς.

    Εκ των κρουσμάτων αυτών, περί τις 215.οοο εντοπίζονται μόνο στις ΗΠΑ, το νέο επίκεντρο της πανδημίας και το κράτος που εμφανίζεται με διαφορά τα περισσότερα κρούσματα ανά τον κόσμο. Σε εκείνο το σημείο του πλανήτη, ο ιός εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας και της καθυστερημένης αντίδρασης από πλευράς της κυβέρνησης να λάβει προστατευτικά μέτρα.

    Παράλληλα, αν λάβει κανείς υπόψη τις ελλείψεις που αναφέρει το αμερικανικό σύστημα υγείας σε εξοπλισμό για την διάγνωση κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό ο γνωστός αριθμός να είναι πολύ μικρότερος από το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

    Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών του κόσμου έχει πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο να ανακόψει την «ξέφρενη» πορεία του ιού. Αξίζει, ενδεικτικά, να σημειωθεί ότι ένας στους δύο πολίτες σε όλο τον πλανήτη βρίσκεται υπό περιορισμό.

    Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, ο απολογισμός του καταστροφικού ιού γίνεται ολοένα και δραματικότερος. Η Ιταλία, η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, μετρά ήδη 13.000 νεκρούς, η Ισπανία 9.000, οι ΗΠΑ θρηνούν πάνω από 5.000 άτομα, ενώ την απώλεια 4.000 πολιτών της θρηνεί και η Γαλλία.

    Ένα νεογέννητο βρέφος το νεαρότερο θύμα του ιού

    Παράλληλα, σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός νεογέννητου βρέφους, εξαιτίας του φονικού ιού. Το βρέφος, που αποτελεί το νεότερο θύμα της πανδημίας γεννήθηκε στην πολιτεία Κονέτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο μολύνθηκε από το νέο ιό και δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

    Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, είχε φύγει από τη ζωή ένα άλλο βρέφος, 9 μηνών, στο Σικάγο, αλλά και ένας έφηβος, 13 ετών στον Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο ότι ο νέος ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις.

    Η είδηση «σου ραγίζει την καρδιά», συνόψισε ο Νεντ Λαμόντ, κυβερνήτης αυτής του Κονέκτικατ.

    Την ίδια ώρα, ο ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δήλωσε «βαθιά ανήσυχος», κάνοντας λόγο για «σχεδόν εκθετική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων. «Πρέπει να δείξουμε ομοψυχία και να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τη χώρα να «μπει σε κίνηση». Στις προβλέψεις που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος για την πορεία της πανδημίας, εκφράζεται το συμπέρασμα ότι ο νέος ιός θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ.

    Στην επικράτεια των ΗΠΑ, ήδη το 85% των Αμερικανών έχει πλέον τεθεί σε κάποιο βαθμό υπό περιορισμό, με τις Αρχές να κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

    Με πάνω από 1.900 νεκρούς, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέτεινε τις προσπάθειές της, με τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας στο Σέντραλ Παρκ και με τη μετατροπή συνεδριακού κέντρου του Μανχάταν σε κέντρο νοσηλείας. Υλικό φθάνει από παντού, ακόμα κι από τη Ρωσία, που έστειλε χθες αεροπλάνο φορτωμένο ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ταυτόχρονα, προβλήματα αντιμετωπίζει και ο αμερικανικός στρατός, με τον ιό να εξαπλώνεται πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό. Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμά του άρχισε να απομακρύνεται κατεπειγόντως από το σκάφος.

    Παράλληλα, δύο ακόμη πλοία, το κρουαζιερόπλοιο Zaandam και ακόμη ένα, το οποίο στάλθηκε να το βοηθήσει, το Rotterdam, συνεχίζουν να πλέουν, χωρίς να ξέρουν ακόμα πού θα καταλήξουν. Το πρώτο μεταφέρει 4 νεκρούς και δεκάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι Καναδοί και Βρετανοί υπήκοοι πάνω στα πλοία θα επαναπατριστούν προσεχώς.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν εκείνη που θρήνησε τις πιο βαριές απώλειες το τελευταίο 24ωρο, με 864 νέους νεκρούς. Η χώρα εκφράζει φόβους ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σύντομα θα κατακλυστούν από ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και δεν πρόκειται να αντέξουν, καθώς ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

    «Δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός προστασίας» και «ο αριθμός των κλινών παραμένει ανεπαρκής», διαπίστωσε με πικρία ο Γκιγιέν ντελ Μπάριο, νοσηλευτής στη Μαδρίτη, ωστόσο σημείωσε τη μικρή μείωση της ροής στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του.

    Την τάση αυτή επιβεβαίωσαν και οι αρχές. «Φαίνεται πως είμαστε ήδη πέραν» της κορύφωσης της εξάπλωσης και «οδεύουμε σε μείωση» των νέων κρουσμάτων, εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Δρ. Φερνάντο Σιμόν.

    Στην Ιταλία, από την άλλη, όπου ο έλεγχος έχει ξεφύγει πια από το σύστημα υγείας της χώρας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης συνεχίζει να μειώνεται. Αλλά γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο άνθρωποι που βγαίνουν από τα νοσοκομεία, όταν η ζωή τους δεν κρίνεται πως κινδυνεύει πλέον, να εξακολουθήσουν να μεταδίδουν τον ιό.

    «Σε έναν πόλεμο όπως αυτός, δεν μπορεί να επιτραπεί να εκτεθούμε στην εμφάνιση νέων εστιών, που υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν τα κέντρα ανάρρωσης σε ”υγειονομικές βόμβες” που θα εξαπλώνουν τον ιό», προειδοποίησε ο Ραφαέλε Αντονέλι Ινκάλτζι, πρόεδρος της ιταλικής Εταιρείας Γηριατρικής.

    Την ίδια ώρα, στην Γαλλία, όπου τα νοσοκομεία του Παρισιού πλέον ξεχειλίζουν ασθενείς, η διακομιδή αρρώστων με τρένα συνεχίστηκε, ενώ ιδρύματα υγείας της πρωτεύουσας ετοιμάζονται να αρχίσουν να φτιάχνουν με εκτυπωτές τριών διαστάσεων υλικό σε έλλειψη. Ζητήθηκε, επιπροσθέτως, η εθελοντική συμβολή κτηνιάτρων, που θα μπορούσαν να βοηθούν για παράδειγμα στη διαλογή ασθενών.

    Στα περιοριστικά μέτρα εναποθέτουν πλέον όλες τις ελπίδες τους οι ηγεσίες των κρατών, καθώς οι έρευνες για τα φάρμακα και το εμβόλιο, που πιθανώς θα καταπολεμήσει το μικρόβιο βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

    Έτσι, σε καραντίνα θα τίθενται πλέον η Φλόριντα, η Ερυθραία και η Σιέρα Λεόνε, ενώ παράταση του μέτρου αποφάσισαν η Γερμανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

    Παράλληλα, στην Μόσχα, όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές θα δημιουργήσουν εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα και γραμμωτούς κώδικες, για να επαληθεύεται ότι ο πληθυσμός τηρεί την απομόνωση και για να παρακολουθούνται οι ασθενείς.

    Αναφορικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, που άργησε να πάρει το μέτρο της απομόνωσης των πολιτών, κατέγραψε 563 θανάτους μέσα σε μια μέρα, καθώς βιώνει την επιτάχυνση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει πλέον τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους στη χώρα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μολύνθηκαν συγκαταλέγονται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος.

    ΟΗΕ: Άνευ προηγουμένου ύφεση

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει πως ο πλανήτης ζει «τη χειρότερη παγκόσμια κρίση αφότου ιδρύθηκε» ο οργανισμός, πριν από 75 χρόνια, επικαλούμενος «τον συνδυασμό μιας νόσου απειλητικής για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων, που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν».

    Άλλωστε, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος «έλλειψης τροφίμων» στην παγκόσμια αγορά είναι πλέον απολύτως ορατός, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τόσο στην παραγωγή, όσο και στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.



    ΣΧΟΛΙΑ