• Κοινωνία

  Δίκη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: Σοκάρουν οι καταθέσεις των αστυνομικών – «Δεν έχω συναντήσει ξανά τόση ψυχραιμία»

  Ο καθ' ομολογία δολοφόνος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος οδηγείται από αστυνομικούς στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για την δίκη της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, τον περασμένο Μάιο μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, Τρίτη 12 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

  Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος οδηγείται από αστυνομικούς στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για την δίκη της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, τον περασμένο Μάιο μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, Τρίτη 12 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


  «Την αγαπούσα και την αγαπώ» ήταν τα πρώτα λόγια του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για την Καρολάιν που σκότωσε στη μεζονέτα τους στα Γλυκά Νερά.

  Τη δεύτερη μέρα της δίκης του, λίγο πριν αρχίσει η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε εάν αποδέχεται ή όχι τις κατηγορίες.

  «Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω τη σύζυγό μου. Την αγαπούσα και την αγαπώ. Αυτό δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ από τη μέρα που τη γνώρισα», απάντησε ο 34χρονος συζυγοκτόνος.

  Πρόεδρος: Έχετε πει ότι τελούσατε σε κατάσταση βρασμού;

  Κατηγορούμενος: Αυτός είναι ο ισχυρισμός μου δεν υπήρχε προμελέτη κανένα όφελος ή κέρδος από εμένα από αυτή την πράξη.

  «Δεν ήμουν απαθής αλλά ένας άνθρωπος σε σοκ επειδή μόλις διαλύθηκε η ζωή μπροστά μου», ήταν η απάντηση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στον πρώτο μάρτυρα στη δίκη του, τον αστυνομικό που περιέγραψε μια ψύχραιμη αντίδραση του πιλότου όταν διαπίστωσε ότι η Καρολάιν ήταν νεκρή και δίπλα της ήταν το μωρό τους.

  Στο τέλος της κατάθεσης του αστυνομικού, ο συζυγοκτόνος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του:

  Κατηγορούμενος: Με στεναχωρεί που λέτε ότι μετά το συμβάν πήρα την κόρη μου αγκαλιά και με είδατε να τρέμω. Σας έδωσα το παιδί να κατέβουμε με ασφάλεια τη σκάλα και για τις επόμενες ώρες είχα την κόρη μου αγκαλιά και μέχρι να έρθουν οι γονείς μου. Εσείς κρατήσατε το παιδί για ένα δύο λεπτά… Μου έκανε εντύπωση που το λέτε αυτό.

  Μάρτυρας: Το περιστατικό είναι γραμμένο σε υψηλή ανάλυση στο κεφάλι μου. Εγώ είμαι αυτός που σας έφερα κάτι να βάλετε για να μην κρυώνετε και σας έφερα τα παπούτσια σας και σας έδωσα το τηλέφωνο για τους γονείς σας. Το μωρό δεν το πήρατε καθόλου στην αγκαλιά σας. Μετά ήρθε το ΕΚΑΒ αλλά δεν θυμάμαι ποιος το παρέδωσε.

  Κατηγορούμενος: Όταν ήρθε το ΕΚΑΒ ήμουν στο περιπολικό με το παιδί. Κατεβαίνοντας στις σκάλες και στρίβοντας το τελευταίο κομμάτι είπατε ότι δεν είχα καμία αντίδραση όταν είδα το σκυλάκι. Εσείς δεν με είδατε, ήταν άλλος συνάδελφος γιατί όταν το είδα το σκυλάκι μου με συγκράτησε. Περιγράφετε μια απάθεια που δεν ήταν έτσι

  Μάρτυρας: Δεν είδα κάποια αντίδραση από εσάς. Εγώ δηλώνω την απάθεια και την ψυχρότητα σε ένα τέτοιο σκηνικό και υποκειμενικά πως θα αντιδρούσα εγώ με ένα νεκρό σκύλο, τη νεκρή γυναίκα και το μωρό επάνω της.

  Κατηγορούμενος: Αν αυτός ο άνθρωπος που είδατε ήταν σε κατάσταση σοκ που μόλις διαλύθηκε η ζωή μπροστά του…

  Επειδή εξ αρχής ο μάρτυρας είπε ότι ήταν είτε σε κατάσταση σοκ ή σε ψύχραιμη κατάσταση….

  Δείτε το βίντεο από την άφιξή του στα Δικαστήρια:

  «Έπαιζε θέατρο»

  Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί που έφτασαν στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών κατάλαβαν ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έπαιζε θέατρο, ισχυριζόμενος ότι ληστές είχαν σκοτώσει τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους.

  «Φαινόταν ότι είναι σκηνοθετημένο και μάλιστα φτωχά. Ο κατηγορούμενος με υποκριτικό ταλέντο προσπαθούσε να μας πείσει για την εισβολή των ληστών στο σπίτι τους», κατέθεσε στο δικαστήριο ο πρώτος μάρτυρας, ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που βρήκαν στο υπνοδωμάτιο τη νεκρή γυναίκα, πάνω της το μωράκι της και στο πάτωμα τον δεμένο σύζυγό.

  «Όταν φτάσαμε στο σημείο είδαμε τη γειτόνισσα. Κρατούσε το τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση και ακουγόταν ένας άντρας με πνιχτή φωνή και μας καλούσε σε βοήθεια. Στο υπόγειο, το ένα παραθυρόφυλλο ήταν βγαλμένο στο πάτωμα. Μέσα όλα ήταν σαν ψαγμένα. Ακούσαμε τη φωνή να ζητά να ανέβουμε πάνω. Τότε είδαμε ένα μεγάλο σκυλί νεκρό να κρέμεται στην κουπαστή. Καταλάβαμε ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Οι άλλοι χώροι ήταν επίσης ακατάστατοι, μπήκαμε μέσα στο δωμάτιο και είδαμε το κρεβάτι ευθεία μπροστά, το θύμα ξαπλωμένο μπρούμυτα, φαινόταν ότι ήταν νεκρή, και τον κατηγορούμενο αριστερά από το κρεβάτι, στο πάτωμα, δεμένος χειροπόδαρα, τα χέρια και τα πόδια μαζί ενωμένα.

  Η κοπέλα ήταν νεκρή. Είδαμε το μωρό πάνω στο σώμα της μαμάς του Η γυναίκα ήταν πισθάγκωνα. Πρώτα λύσαμε το λαιμό και τα χέρια και μετά πήρα το μωρό από πάνω της. Όταν λύθηκε ο κατηγορούμενος έκατσε πάνω στο κρεβάτι και άρχισε να κουνάει τη γυναίκα να δει τι έχει συμβεί. Την κουνούσε και ρωτούσε αγάπη μου είσαι καλά; Τον απομάκρυναμε του είπαμε τελείωσε. Έκανε κάποιες ενέργειες, έμοιαζε ότι βρισκόταν σε σοκ και μου ζήτησε να πάρει το μωρό αγκαλιά. Του το έδωσα. Οι κινήσεις του μας φαίνονταν άγαρμπες και κουνούσε το μωρό σαν κούκλα και προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε και να τον απομακρύνουμε. Παρά εγώ το μωρό αγκαλιά ».

  Ο αστυνομικός χαρακτήρισε περίεργη τη συμπεριφορά του 33χρονου που έμοιαζε σοκαρισμένος με την πρώτη ματιά, αλλά αργότερα όταν συζήτησε με τους συναδέλφους του όσα έγιναν, κατάλαβε ότι έπαιζε θέατρο.

  «Ήταν λίγο περίεργο. Είπαμε ότι ήταν πολύ σοκαρισμένος ή πολύ ψύχραιμος. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αντίδραση. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία του ή η έλλειψη αντίληψης κατάστασης. Θεωρήσαμε ότι είναι σε σοκ και δεν ήθελε να πάρει το παιδί αγκαλιά. Έπρεπε κάποιος να πάρει το παιδί. Μου ζήτησε λίγο χρόνο να πάρει τους γονείς του. Τους πήρε τελικά να έρθουν να το πάρουν»

  Πρόεδρος: Το παιδί είχε καταλάβει τι είχε συμβεί;

  Αστυνομικός: Όχι δεν έκλαιγε ήταν σιωπηλό.

  Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος πώς ήταν;

  Μάρτυρας: Είπαμε και με τους άλλους συναδέλφους, ότι είτε είναι πολύ σοκαρισμένος είτε είναι πολύ ψύχραιμος.

  Πρόεδρος: Δηλαδή είδατε μια συμπεριφορά ακραία;

  Μάρτυρας: Έχουμε ξαναδεί συγγενείς θυμάτων, δεν έχω δει ξανά τέτοια αντίδραση.

  Πρόεδρος: Τι σας έκανε εντύπωση δηλαδή;

  Μάρτυρας: Η ψυχραιμία, ή η έλλειψη αντίληψης της κατάστασης.

  «Αρχίσαμε να συζητάμε αυτό που είδαμε και το πρώτο που συζητήσαμε είναι ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Το παράθυρο ήταν άθικτο, ήταν σαν να έχει βγει και αφεθεί στο πάτωμα.

  Στο ισόγειο υπήρχε μια κάμερα βγαλμένη και σπασμένη. Υπήρχε πληκτρολόγιο για συναγερμό, δεν ξέρω αν λειτουργούσε», ανέφερε.

  «Μας έκανε εντύπωση που είπε ότι πήρε τηλέφωνο στην άμεσο δράστη με τη μύτη αφού ήταν πισθάγκωνα δεμένος. Όμως στην πραγματικότητα ήταν δεμένος με τα χέρια μπροστά. Μας είπε ότι χτύπησε το κομοδίνο, έπεσε το κινητό και κατάφερε με τη μύτη να καλέσει την αστυνομία. Όταν το σκεφτήκαμε με ηρεμία ήταν σαν να έπαιζε κάποιος θέατρο. Εκείνες τις στιγμές έμοιαζε σαν να μην καταλαβαίνει τι έχει συμβεί. Έμοιαζε σε κατάσταση σοκ. Δεν έκλαψε όταν του είπα ότι η γυναίκα του είναι νεκρή και μου ζήτησε να κρατήσει το μωρό».

  Τι κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας

  «Ο κατηγορούμενος ήταν ψύχραιμος σε σημείο που δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ηρεμία, τόση ψυχραιμία, μια γαλήνη που δεν έχω ξαναδεί.

  Ήταν σαν να είπε ‘ό,τι έγινε, έγινε’», περιέγραψε στη δική του κατάθεση ο δεύτερος αστυνομικός που βρήκε στο υπνοδωμάτιο τη νεκρή Καρολάιν και τον δεμένο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

  «Από τη στιγμή που λύθηκε και μετά ήταν τρομερά ψύχραιμος, ήταν σαν να μην είχα πεθάνει η γυναίκα του. Ήμασταν μαζί 3-4 ώρες και δε μου είπε μια φορά ‘τι έπαθα! Έχασα τη γυναίκα μου’. Πρώτη φορά στα 20 χρόνια είδα θύμα να έχει τέτοια ψυχραιμία», κατέθεσε ο μάρτυρας.

  «Ήρθαν πολλές υπηρεσίες και σε όλες έλεγε την ιστορία σαν να μην έχει συμβεί κάτι σε αυτόν. Μας είπε ότι οι ληστές είχαν όπλα και μάλιστα είπε ότι είχαν ένα όπλο σαν το δικό μου, γεγονός που μας έκανε εντύπωση γιατί ένα θύμα εκείνη τη στιγμή δεν παρατηρεί το είδος του όπλου. Μας προβλημάτισε επίσης το παράθυρο, ο τρόπος που αντιδρούσε ο κατηγορούμενος, το χτύπημα στο μέτωπο του για το οποίο απάντησε ότι δεν είχε χτυπηθεί, ήταν ψύχραιμος. Μάλιστα ρώτησε κάποιος από τον ασύρματο κι εκείνος απάντησε. Ήταν τόσο ψύχραιμος, δεν έχω συναντήσει ξανά τόση ψυχραιμία».

  Ο αστυνομικός επαναλάμβανε συνεχώς ότι στα 20 χρόνια που υπηρετεί στο Σώμα δεν έχει ξαναδεί τέτοια αντίδραση θύματος και μίλησε για ερασιτεχνική σκηνοθεσία.

  «Η αντίδραση του κατηγορουμένου όταν του είπε ο άλλος αστυνομικός ‘άστο τελείωσε’ για τη γυναίκα του, ήταν σαν να μην κατάλαβε τι έχει γίνει. Μας είπε κάποια στιγμή ‘γιατί τη σκότωσαν αφού τους έδωσα τα λεφτά’. Από τις ερωτήσεις που μας έκανε κατάλαβε ότι είχε πεθάνει, αλλά η αντίδραση του ήταν τέτοια σαν να μην είχε πεθάνει η γυναίκα του. Η συμπεριφορά του ήταν περίεργη».

  Πρόεδρος: Σας έκανε εντύπωση ότι υπήρχε απουσία συναισθήματος;

  Μάρτυρας: Ήμασταν τόσοι άνθρωποι εκεί και δεν μπορούσαμε να συνέλθουμε, δεν μιλούσαμε και εκείνος ήταν ψύχραιμος. Ο πρώτος πανικός που επικράτησε στο σπίτι, ακολουθήθηκε από ηρεμία. Μόλις είπα «πάμε κάτω να μείνει καθαρός ο χώρος», ήταν σαν να τελείωσαν όλα.

  Πρόεδρος: Αντέδρασε βλέποντας το σκυλί;

  Μάρτυρας: Δεν υπήρχε αντίδραση.

  Εισαγγελέας: Πως μέτρησε το χρόνο για να δέσει τον λαιμό του;

  Μάρτυρας: Θεωρώ ότι το «δεν παίρνω ανάσα και πεθαίνω» δεν ήταν αληθές.

  Διαβάστε επίσης:

  Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ξεκινά ενώπιον του ΜΟΔ σήμερα ο πρώτος μάρτυρας στην δίκη του πιλότου

  Πάτρα: Εισαγγελική εντολή για σύνταξη νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

  Θάνατος 9χρονης Τζωρτζίνας: Επί 4 ώρες κατέθετε ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης  ΣΧΟΛΙΑ