• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους μισθούς γιατρών στο ΕΣΥ – Ανοίγει ο δρόμος για αναδρομικά έως 60.000 ευρώ

    Άρειος Πάγος: Άσκηση αναίρεσης της απόφασης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


    Μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, έτσι όπως προέβλεπε  ο νόμος 4093/2012.

    Με  την υπ’ αριθμόν 3/2022 απόφασή  της η Ολομέλεια  του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι  παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ, όπως το ίδιο είχε κρίνει προ 4ετίας και η Ολομέλεια του ΣτΕ.

    Ήδη όσοι γιατροί είχαν δικαιωθεί με την απόφαση του 2018 λαμβάνουν πίσω τις κομμένες αποδοχές τους (από το 2012 όσοι προσέφυγαν και από τη δημοσίευση εκείνης της απόφασης και μετά οι υπόλοιποι γιατροί) με αποφάσεις πρωτοδικείων και εφετείων.

    Μετά τη νέα απόφαση (του Αρείου Πάγου) και  αυτή η κατηγορία των γιατρών  του ΕΣΥ αναμένεται να λάβει αναδρομικά, τελευταίας πενταετίας,  που ανάλογα με τους μισθούς μπορεί να φτάσουν τις  40.000 με 60.000 ευρώ ο κάθε γιατρός.

    Από το 2017 οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώνονται από Πρωτοδικεία και Εφετεία και προγενέστερα και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Τώρα ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

    α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

    β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

    γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

    Ο δικηγόρος Γιάννης Τουτζιαράκης, που εκπροσωπεί γιατρούς,  σε δήλωσή του αναφέρει:

    «Οι λόγοι για τους οποίους όλα τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν τις διατάξεις και τις περικοπές του ν. 4093/2012 ως αντίθετες με το Σύνταγμα και μη εφαρμοστέες, αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του ν. 4472/2017.

    Και το ισχύον μισθολόγιο καταλήγει σε καθαρές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ ίδιες ή και μικρότερες, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

    Χωρίς δηλαδή να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση αν οι επιπτώσεις από το μειωμένο επίπεδο μισθών επιφέρουν τελικά οικονομική ζημία αντί για όφελος ή αν οι μη επαρκείς αποδοχές οδηγούν σε υπονόμευση της συνταγματικής υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣΕ 3802/2014, Ολομέλεια,  9/2016 και 2381/2016)».

    Οι γιατροί έχουν προσφύγει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός και ο νόμος  4472/2017. Οι προσφυγές συζητήθηκαν πέρυσι και αναμένεται η απόφαση των ανώτατων δικαστών.

    Διαβάστε επίσης

    Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ποινή κάθειρξης δέκα χρόνων σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη – Αθώοι οι αστυνομικοί

    ΣτΕ: Νόμιμη η μείωση έως και 60% των θέσεων στάθμευσης στην αθηναϊκή Ριβιέρα



    ΣΧΟΛΙΑ