• Κοινωνία

    Ανοίγει την άνοιξη του 2021 το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων μετά από μεγάλη καθυστέρηση

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Λενδώνη και η Έφορος Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου


    Την άνοιξη του 2021 πρόκειται να εγκαινιασθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου θα στεγαστούν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, ύστερα όμως από μεγάλη καθυστέρηση, καθώς το κτίριο είναι έτοιμο από το 2016.

    Ήδη ωστόσο η πορεία των εργασιών είναι ικανοποιητική και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως διαπίστωσε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη που πραγματοποίησε αυτοψία στο μουσείο στους αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων. Αυτά που υπολείπονται ακόμη για τη λειτουργία του είναι, όπως είπε η υπουργός, η προμήθεια των βιτρινών και όλων τα μέσων που απαιτούνται ώστε τα εκθέματα να είναι εύληπτα για τον επισκέπτη, εξυπηρετώντας παράλληλα και την εκπαιδευτική αξία ενός μουσειακού χώρου.

    Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων έχει κτισθεί σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και καλύπτει περί τα 6000 τ.μ.  Διαθέτει και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 200 τ.μ. αμφιθέατρο 115 θέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων  ενώ το αναψυκτήριό του, που είναι χωροθετημένο στο βορειότερο τμήμα του κτιρίου έχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα.

    Στο μουσείο πρόκειται να εκτεθούν περί τα 3.500 αρχαία έργα, με πολλά από αυτά, 1000 περίπου να βλέπουν για πρώτη φορά το φως αφού φυλάσσονταν στις αποθήκες.  Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, το εκπληκτικό κατά τα άλλα κτήριο του καθολικού της  ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, όπου στεγάζεται από το 1963 το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι περιορισμένης έκτασης.

    Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Η είσοδος

    Η έκθεση του πολυαναμενόμενου μουσείου  διαρθρώνεται σε πέντε θεματικούς άξονες με τον πρώτο εξ αυτών να αναφέρεται στην ιστορία του ίδιου του μουσείου ενώ ακολουθεί η ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή των Χανίων με όλες τις ανασκαφές που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου.  Ακολουθούν  τα εκθέματα με χρονολογική σειρά από την Προϊστορική εποχή έως και τα όψιμα ρωμαϊκά χρόνια. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν το αρχείο πήλινων πινακίδων Γραμμικής Α γραφής, πήλινων δισκίων και σφραγισμάτων καθώς και ομάδα πινακίδων της Γραμμικής Β , επίσης  η πυξίδα με την παράσταση κιθαρωδού, η συλλογή από ανάγλυφα πλακίδια  από δόντι ιπποποτάμου, και τα μινωικά κοσμήματα, τα πήλινα ειδώλια και τα χρυσά κοσμήματα από τους ιστορικούς χρόνους κ.ά.

    Το αμφιθέατρου του μουσείου

    Ειδικά η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει εκθέματα της συλλογής  Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δοθεί στο μουσείο. Ανάμεσα στα έργα αυτής της συλλογής ξεχωριστή θέση η ενότητα των  μινωικών σφραγιδόλιθων που θεωρείται από τις καλύτερες του είδους.

    Μία από τις αίθουσες του μουσείου



    ΣΧΟΛΙΑ