• Real Estate

    Τι βλέπει ο Γούορεν Μπάφετ στην ελληνική αγορά κατοικιών

    Ο Warren Buffett στο Σαν Φρανσίσκο

    Warren Buffett


    Αύξηση της μετακίνησης στα αστικά κέντρα και περισσότερες επενδύσεις σε διαμερίσματα παρά σε μονοκατοικίες παρατηρεί η μεσιτική του ομίλου του Γουόρεν Μπάφετ για την ελληνική αγορά, σχεδόν ενάμιση χρόνο από την είσοδό της στο εγχώριο real estate.

    Στο πλαίσιο έρευνας για τις μελλοντικές επενδυτικές τάσεις στον χώρο του real estate, στις ευρωπαϊκές αγορές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, η Berkshire Hathaway HomeServices διαπιστώνει πως η ελληνική αγορά κατοικιών διατήρησε τη δυναμική της εν μέσω πανδημίας, έχοντας αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από 10 χρόνια λιτότητας, με ελάχιστες συναλλαγές και ακόμα λιγότερες αναπτύξεις.

    Θυμίζουμε πως η επέκταση του ομίλου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω της Berkshire Hathaway HomeServices, με βραχίονα την ENEA Real Estate, εταιρεία που συστάθηκε στο Περιστέρι το 2019 – για να μετονομαστεί δύο χρόνια μετά – και πλέον είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου μεσιτικών γραφείων του ομίλου Μπάφετ, καθώς λειτουργεί ως Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties.

    Περισσότερο από το 80% των επαγγελματιών μιλούν για μία «εντυπωσιακά ανταγωνιστική αγορά». Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων (67%) πιστεύουν ότι έχει καταγραφεί μεγαλύτερη ζήτηση από πέρσι, όταν ήδη η Ελλάδα βρισκόταν 15 μονάδες επάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι η πανδημία έδωσε ώθηση σε αυτή την τάση. «Η πανδημία είναι ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης της ζήτησης, αφού οι πελάτες αφενός κατάφεραν να εξοικονομήσουν κεφάλαια χάρη στα μέτρα περιορισμού των ταξιδιών και από την άλλη επαναξιολόγησαν τη στέγαση ως έναν τρόπο για να ζουν και να δουλεύουν», σύμφωνα με τον Γιώργο Υφαντή, στέλεχος της Berkshire Hathaway HomeServices.

    Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι επαγγελματίες αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, καθώς 4 στους 5 (80%) προβλέπουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Οι περισσότεροι από τους 3 στους 5 (63%) απάντησαν πως παρατηρήθηκε περισσότερη όρεξη για επενδύσεις real estate στα αστικά κέντρα, εξαιτίας των χαρακτηριστικών των ακινήτων που αναζητούν οι χρήστες. Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε μεγαλύτερη προτίμηση για διαμερίσματα αντί για μονοκατοικίες (από το 56% των ερωτηθέντων).

    Ψηλά στη λίστα προτίμησης των Αμερικανών

    Η ελληνική αγορά ακινήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών – και ιδιαίτερα των Αμερικανών αγοραστών – με κύριο λόγο την χαμηλή προσφορά τιμών στα ακίνητα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά εξωγενών παραγόντων, κύριοι εκ των οποίων εντοπίζονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος επέφερε αλλαγές στον εγχώριο κοινωνικο-οικονομικό χάρτη ανάπτυξης, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί μεταξύ των γειτονικών χωρών.

    Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν αντανακλάται στο σύνολο της αγοράς. Σε αντίθεση με τις περισσότερες αγορές που μελετήθηκαν, όπου η πανδημία πυροδότησε ένα κύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα, στη χώρα μας, μόλις το 1/4 των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα (24%) παρατήρησε αύξηση για ζήτηση ακινήτων στις αγροτικές περιοχές, όταν, μάλιστα, το 29% των μεσιτών κατέγραψε μειωμένη ζήτηση.

    Η Ελλάδα είναι μία από τις αγορές όπου οι επαγγελματίες είναι σε θέση να προβλέψουν ότι η φορολογία και οι κανονιστικές ρυθμίσεις θα επηρεάσουν την αγορά, με το 90% των συμμετεχόντων να αναφέρουν αυτόν τον παράγοντα ως σημαντικό. Επιπλέον παράγοντες που φέρεται ότι θα επηρεάσουν την αγορά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια είναι η υβριδική εργασία (κατά το 59%) και η διαθεσιμότητα γης (για το 72%).

    Στροφή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών, στον ίδιο βαθμό με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 50% κατέγραψε αύξηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, έναντι 31% των μεσιτών που κατέγραψε μείωση.

    Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αναμενόμενη ζήτηση για ιδιοκτησίες με εγγύτητα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, παράγοντας που αναφέρεται από το 51% ως σημαντικός. Και σε αυτή την περίπτωση, τα στοιχεία φανερώνουν την προτίμηση των Ελλήνων για τα ακίνητα στο κέντρο των πόλεων και σε επιχειρηματικά κέντρα, καθώς η ελληνική οικονομία αλλάζει και οι νέοι εργαζόμενοι αναζητούν την επιλογή της απρόσκοπτης μετακίνησης στον εργασιακό χώρο. Σε αυτό συμβάλει «η επιστροφή των νέων επαγγελματιών στην Ελλάδα και η αναζήτηση σταθερής εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας».

    Παρά τις ανοδικές τάσεις της αγοράς κατοικίας, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων εξακολουθεί να έρχεται από το εξωτερικό. Οι εγχώριοι μεσίτες εκτιμούν ότι το 45% των επενδύσεων στο οικιστικό real estate προέρχεται από Έλληνες αγοραστές, το 31% από επενδυτές της περιοχής ΕΜΕΑ (Ευρώπη – Μέση Ανατολή – Αφρική) και το 24% εκτός αυτής.

    Σε ό,τι αφορά στα πολυτελή ακίνητα – όσα δηλαδή έχουν αξία μεγαλύτερη του 1 εκατομμυρίου ευρώ –, αλλά και σε αυτά της «μεσαίας» κλίμακας (αξίας 500 χιλ. έως 1 εκατ. ευρώ), η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από επενδυτές εκτός συνόρων. Βορειοευρωπαίοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Ρώσοι και αγοραστές από τη Μέση Ανατολή οδηγού τη ζήτηση, αναζητώντας ακίνητα στην αθηναϊκή ριβιέρα, σε παραδοσιακά κομψές γειτονιές και στα νησιά.



    ΣΧΟΛΙΑ