• Real Estate

    Εθνική Πανγαία: Το χρονοδιάγραμμα για το ομολογιακό των 400 εκατ. ευρώ και το ενδεχόμενο μετοχικών αλλαγών

    Αριστοτέλης Καρυτινός, Εθνική Πανγαία

    Αριστοτέλης Καρυτινός


    Προσηλωμένη στον στόχο της για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, με νέες επενδύσεις έως 700 εκατ. ευρώ στη διετία, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) σχεδιάζει τη νέα της προσπάθεια στη διεθνή αγορά για τη σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, διαφορετικά θα μεταφερθεί το Φθινόπωρο.

    Το δεύτερο εξάμηνο στο μεταξύ για την Πανγαία δύναται να επιφυλάσσει σημαντικές μετοχικές αλλαγές. Με βάση τη συμφωνία των μετόχων της (Εθνική Τράπεζα με 33% και Invel επενδυτική εταιρεία με ιδρυτή τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου με 65%) η Τράπεζα έχει το δικαίωμα του put option (να ζητήσει από την Invel να αγοράσει τις μετοχές της) και η επενδυτική εταιρεία του call option (να ζητήσει να αγοράσει τις μετοχές της Εθνικής) βάσει συγκεκριμένου μοντέλου καθορισμού της τιμής μεταβίβασης. Δεν είναι γνωστό αν κάποια από τις δύο πλευρές θα ασκήσει το δικαίωμά της.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο τέλος του 2018 η Εθνική Τράπεζα σταματά να έχει τον έλεγχο της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ και να την ενοποιεί στον ισολογισμό της, με πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Invel να αλλάξει την ανώτατη διοίκηση της Πανγαία στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αριστοτέλης Καρυτινός.

    Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΑΕΕΑΠ η απόφαση να σταματήσει η διαδικασία σύναψης ομολογιακού την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από την κατάθεση προσφορών, πριν δηλαδή υπάρξει σαφής εικόνα για το προσφερόμενο επιτόκιο δεν ήταν δύσκολη. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η εταιρεία έχει χαμηλό δανεισμό και χρόνο για την αναχρηματοδότησή του και άρα δεν υφίσταται πίεση. Η Πανγαία δεν στοχεύει σε ένα οποιοδήποτε ομολογιακό. Στόχος της είναι να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους και να τοποθετήσει την εταιρεία στο διεθνές περιβάλλον των ομολογιακών».

    Το επόμενο διάστημα η διοίκησή της θα μεριμνήσει για την αξιολόγησή της (rating) από διεθνή οίκο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη επόμενη προσπάθεια για τη σύναψη ομολογιακού.

    Στην αρχή της διαδικασίας η διοίκηση της Πανγαία είχε διαπιστώσει σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Στη συνέχεια όμως η αναταραχή που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία και είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, την οδήγησε, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, να σταματήσει προσωρινά τη διαδικασία. Η εκτίμηση ήταν ότι δεν θα ήταν εφικτό επιτόκιο κάτω από 4%. Όπως σημειώνεται από τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ οι θεσμικοί επενδυτές δεν αποφασίζουν για τις προσφορές τους με βάση μόνον τα δεδομένα της ενδιαφερόμενης εταιρείας, αλλά συνυπολογίζουν το ρίσκο που θεωρούν ότι έχει η χώρα στην οποία βρίσκεται.

    Για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της η Πανγαία εκτός από την Ελλάδα σχεδιάζει να εξετάσει ακίνητα σε Ιταλία (έχει ήδη ακίνητα στη γειτονική χώρα) και Κύπρο. Και στις δύο χώρες δραστηριοποιείται και η Invel, η οποία διαχειρίζεται συνολικό χαρτοφυλάκιο 2,5 δις. ευρώ (περίπου 1 δις. είναι αυτό που της αντιστοιχεί στην Πανγαία) και δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ομάδες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που πρόκειται να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που έχει πράξει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου επίσης δραστηριοποιείται.

    Σημειώνεται ότι η Invel Real Estate Management Limited ιδρύθηκε το 2013 και εξειδικεύεται σε επενδύσεις και asset management στο χώρο του ευρωπαϊκού real estate. Στην Κύπρο έχει επενδύσει στο Aphrodite Hills, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο resort στο νησί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Εθνική Πανγαία με 7 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο Lazart Hotel

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Παρασκήνιο από την αναβολή της έκδοσης ομολόγου λόγω των συνθηκών στην αγορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Πανγαία: Προσφορά ομολογιών 400 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ