• Real Estate

    Στο κατώφλι της Trade Estates ο στρατηγικός επενδυτής

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Σε συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, που θα αποκτήσει διψήφιο ποσοστό στην Trade Estates, έχει έρθει ο όμιλος Φουρλή, που προετοιμάζει, παράλληλα, την εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, νωρίτερα της εκπνοής της νόμιμης προθεσμίας έως το καλοκαίρι του 2023.

    Με βάση το σχέδιο της Fourlis, τουλάχιστον ένας επενδυτής θα μπει στην ΑΕΕΑΠ πριν τη δημόσια πρόταση κι αυτός φέρεται να έχει βρεθεί. Ωστόσο, η διοίκηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ του. Μετά τη δημόσια πρόταση, στην οποία δε θα συμμετάσχει η Fourlis, ο όμιλος θα έχει ποσοστό που θα κυμανθεί στο 35% – 40%, σε κάθε περίπτωση κάτω του ημίσεως του μετοχικού κεφαλαίου, όπως ειπώθηκε από τη διοίκηση.

    «Η ΑΕΕΑΠ ξεκίνησε με χαρτοφυλάκιο 185 εκατ. ευρώ, με την απόσχιση 5 καταστημάτων ΙΚΕΑ και ενός αποθηκευτικού χώρου – και πλέον φτάνει τα 300 εκατ., έχοντας στο pipeline επενδύσεις 250 εκατ. σε ορίζοντα πενταετίας. Πολλές από αυτές, όπως τα εμπορικά πάρκα σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα ολοκληρώνονται εντός διετίας», ανέφερε ο Βασίλης Φουρλής στο περιθώριο παρουσίασης του νέου logistics center του ομίλου στα Οινόφυτα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ως η 3η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ (μετά τις Prodea και Noval), η Trade Estates είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς η κτηματαγορά στην Ελλάδα υστερεί τόσο σε εμπορικά πάρκα όσο και σε logistics.

    Eξαγορές δύο retail parks στην επαρχία από την Trade Estates

    Εκτός από τα εμπορικά πάρκα στα οποία συμμετέχει ήδη κατά 50% σε Σπάτα, Κρήτη και Πάτρα, η ΑΕΕΑΠ έχει στα σκαριά διπλή εξαγορά retail parks που λειτουργούν ήδη σε δύο επαρχιακές πόλεις. Επίσης, στο χαρτοφυλάκιό της θα ενταχθεί και εμπορικό ακίνητο που αναπτύσσει η Ten Brinke στο Χαλάνδρι, το οποίο θα φιλοξενεί ΑΒ Βασιλόπουλο και McDonald’s. Σκοπός της Trade Estates είναι η ΙΚΕΑ ως ενοικιάστρια να έχει μειωμένο ποσοστό επί των μισθωτών, σε ορίζοντα δύο ετών, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή.

    Μιλώντας για την επένδυση των 55 εκατ. για retail park στο Ελληνικό, ο ίδιος διευκρίνισε πως από 14.000 τ.μ. θα μισθωθούν από εταιρείες του ομίλου, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς λιανέμπορους για την υπόλοιπη εκμισθώσιμη έκταση, η οποία θα αφορά μόνο σε μεγάλου μεγέθους καταστήματα (big boxes).

    Στοχεύοντας σε διεθνείς παίκτες, η Trade Estates έχει συμφωνήσει να εκμισθώσει στην πολωνική Pepcoπολωνική αλυσίδα που φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Jumbo – χώρο για το πρώτο της κατάστημα εν Ελλάδι. Αυτό θα ανοίξει στο εμπορικό πάρκο της Πειραιώς και στην εταιρεία θα δοθεί η δυνατότητα να επεκτείνει το δίκτυό της και σε άλλα retail parks της Trade Estates.

    Σημειωτέον ότι στην ΑΕΕΑΠ ανήκει και το νέο logistics center που λειτουργεί η θυγατρική Trade Logistics στα Οινόφυτα. Η τελευταία επένδυσε περί τα 12 εκατ. ευρώ στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής ειδών των Intersport και The Athlete’s Foot και ετοιμάζει νέες αποθήκες για την ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι, η ιδιοκτησία των οποίων είναι επίσης της ΑΕΕΑΠ.

    Θυμίζουμε ότι η ΑΕΕΑΠ έχε ήδη ανακοινώσει την είσοδο της στη Ρετς Κατασκευαστική, ώστε να ωριμάσει ακίνητο στην Ελευσίνα, όπου θα κατασκευαστεί logistics center 56 στρεμμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ