• Real Estate

    Σε αύξηση ενοικίων στα μισά της ακίνητα προχώρησε η Intercontinental International

    Αριστείδης Χαλικιάς, Πρόεδρος Intercontinetal International


    Στο άρμα των πληθωριστικών πιέσεων ανέβηκε για να προσαρμοστεί στις συνθήκες η Intercontinental International, που ευνοήθηκε από το γεγονός ότι οι ημερομηνίες λήξης των συμβολαίων έπονταν των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό.

    «Όσον αφορά την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογές αυτών αφού αυξήθηκε ο πληθωρισμός στα επίπεδα που γνωρίσαμε», τόνισε χθες ενώπιον των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Κοντός. Η ΑΕΕΑΠ του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Αριστείδη Χαλικιά ανέβασε τα μισθώματα σε ακίνητα που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου» Βάσει των στοιχείων της εταιρείας, στα περισσότερα μισθώματα οι αυξήσεις του 2021 ήταν της τάξης τουλάχιστον του 3%.

    Εξασφαλισμένες μισθώσεις 9 χρόνων

    Πρέπει να αναφερθεί ότι η υπολειπόμενη διάρκεια των συμβολαίων είναι κατά μέσο όρο εννέα χρόνια, ενώ στους μισθωτές των ακινήτων της Intercontinental συγκαταλέγονται οι Σκλαβενίτης, Public, Κωτσόβολος, Πλαίσιο, H&M, Alpha Bank, AB Βασιλόπουλος και GlaxoSmithKline, που χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση «υψηλής εισπραξιμότητας».

    Όπως σημείωσε, «η αγορά έχει μεταβεί από την πανδημία της Covid στην πανδημία του πληθωρισμού και το real estate έχει εισέλθει σε μια ασταθή περίοδο. Αυτές οι συνθήκες θα οδηγήσουν στη βραχυχρόνια στην αύξηση των αποδόσεων».

    Η αξία των ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 51% από το 2017 και κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας πλέον τα 115 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 96% είναι μισθωμένο. Με βάση την αξία τους, ακριβώς το μισό χαρτοφυλάκιο της Intercontinental αποτελείται από εμπορικά, το 22% από γραφεία και το 25% από κτίρια μεικτής χρήσης. Συνολικά, σχεδόν το 1/3, το 27,9% του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ είναι σούπερ μάρκετ, στα οποία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει.

    Χαρτοφυλάκιο 160 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο

    «Θα έχουμε τη δυνατότητα νέων επενδύσεων με χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων στη φαρέτρα μας, κάτι που θα μας οδηγήσει στην αύξηση αξίας των ακινήτων στα 160 εκατ. το επόμενο δωδεκάμηνο από σήμερα. Ο στόχος για το επόμενο 24μηνο είναι να περάσουμε το επόμενο ψυχολογικό κατώφλι, αυτό των 200 εκατ. ευρώ». Η ΑΕΕΑΠ έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση για αυτή την πρώτη φάση των 45 εκατ. από τη Eurobank, καθώς και την επέκταση για επιπλέον 20 εκατ. ευρώ με την ίδια τράπεζα.

    Σημειωτέον ότι ενίσχυσε τη ρευστότητά της, μέσω συγχώνευσης δύο θυγατρικών Bierco Εκμετάλλευση Ακινήτων και Ζεκάκου 18, που είχε ως αποτέλεσμα την αμεσότητα στη διαχείριση των εσόδων των δύο εταιρειών, τα οποία περνούν πλέον στο ταμείο της μητρικής.

    Επόμενο βήμα δύναται να αποτελέσει ακόμα μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των επενδύσεων.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση, ευκαιρίες υπάρχουν στα γραφεία, καθώς τα επόμενα έτη το «γηρασμένο» απόθεμα αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα για νέες επενδυτικές ευκαιρίες, αφού θα πρέπει να αναμορφωθεί και να έρθει στις σημερινές προδιαγραφές.

    Η εταιρεία θα ακολουθήσει δύο σημαντικές στρατηγικές, η μία αφορά στον επαναπροσδιορισμό των χρήσεων – καθώς έχουν κορεστεί οι χρήσεις που μέχρι σήμερα προορίζονταν – και η έτερη στη διατήρηση των αξιών στα ακίνητα, που επιτυγχάνεται μέσω της ανανέωσης των μισθωτηρίων συμβολαίων σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Στα σκαριά έχει συμφωνίες για την εξαγορά κτιρίων που στεγάζουν γραφειακούς χώρους, αλλά και σούπερ μάρκετ.



    ΣΧΟΛΙΑ