• Real Estate

    Πρεμιέρα το Μάιο για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων-Τι αλλάζει για πολίτες και συμβολαιογράφους

    μεταβιβαση ακινητου


    Το Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα μεταβιβάσεων ακινήτων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι μεταβιβάσεις θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και στόχος είναι θα απλοποιηθούν σημαντικά οι διαδικασίες, «γλιτώνοντας» πολίτες και εμπλεκόμενους φορείς από τον μακροσκελή γραφειοκρατικό μπελά.

    Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία, σε συνεννόηση με τους συμβολαιογράφους, ξεκαθάρισαν ότι η πιλοτική λειτουργία του σχεδίου μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το Μάιο. Όπως προβλέπεται, το σύστημα θα τεθεί αρχικά υπό δοκιμαστική λειτουργία, για τους πρώτους μήνες, ενώ στόχος είναι να λειτουργεί πλήρως μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Το πλάνο του νέου συστήματος προβλέπει ότι η διαδικασία της μεταβίβασης ενός ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Πρακτικά, η αλλαγή αυτή απαλλάσσει το φορολογούμενο από το να επισκέπτεται την Εφορία του, εφ’ όσον οι δηλώσεις θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το συμβολαιογράφο.

    Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής, για την καταβολή του φόρου, η οποία θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά. Βασικά στοιχεία του νέου συστήματος είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών.

    Δευτερευόντως, ωστόσο, το νέο σύστημα θα διευκολύνει και τις διασταυρώσεις των στοιχείων, που αφορούν στους φορολογούμενους και τις ενέργειές τους στον τομέα των μεταβιβάσεων. Έχοντας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με το πάτημα ενός κουμπιού την πλήρη εικόνα των μεταβιβάσεων ακινήτων, μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκαλύψουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ενδεχομένως και μαύρου χρήματος. Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) έδειξε ότι οι περισσότερες αγορές ακινήτων πραγματοποιούνται με μετρητά και συγκεκριμένα οκτώ στα δέκα ακίνητα (84,7%) τα οποία πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αγοράστηκαν εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς.

    Όπως έγινε γνωστό, οι πρώτες συναντήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ με τους συμβολαιογράφους έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με τους συμβολαιογράφους να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι, μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα τέλη Μαΐου, τον προσεχή Οκτώβριο, οι καθολικά ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων να αφορούν, εκτός από τις αγοραπωλησίες, σε κάθε πράξη μεταβίβασης, περιλαμβανομένων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

    Ήδη για τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και από τους δύο συμβαλλόμενους. Δεν αρκεί, επομένως, να δηλωθεί από το σύζυγο, για παράδειγμα, πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ από τη σύζυγό του, αλλά και αντίστροφα η σύζυγος θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά. Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

    Οι υφιστάμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, αφορούν στην καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές, μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet, καθώς και στην καθιέρωση της υποχρέωσης υποβολής κάθε δήλωσης φόρου δωρεάς-γονικής παροχής και από τους δύο συμβαλλομένους, ανεξάρτητα αν για τη σύσταση αυτής συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

    Με την υποβολή των δηλώσεων, γίνεται απευθείας η εκκαθάριση και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών, οι φόροι καταβάλλονται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αντίθετα, για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ο φόρος μεταβίβασης καταβάλλεται εφάπαξ και η καταβολή του αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε άνοδο η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα – Οργή για το Airbnb

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτηματικά για την αγορά ακίνητου 280.000 ευρώ από την Ελένη Τουλουπάκη στην Ακρόπολη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα από τις 12 Μαρτίου



    ΣΧΟΛΙΑ