• Real Estate

    Πώς η αμερικάνικη Hines η οποία διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 133,3 δισ. δολ. «έκτισε» το χαρτοφυλάκιό της σε Αθήνα και Κρήτη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Πολ Γομόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hines στην Ελλάδα


    Η αμερικάνικη εταιρεία Hines «κοιτούσε» την ελληνική αγορά ακινήτων από το 2007.

    Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι συνεργαζόταν με την Pasal Development προκειμένου να υλοποιήσει σειρά επενδύσεων.

    Ωστόσο, το γραφείο της στην Αθήνα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014 και η πρώτη της επένδυση πραγματοποιήθηκε το 2017. Ήταν η εξαγορά του ξενοδοχείου Ledra Marriott στη Λεωφόρο Συγγρού (σε συνεργασία με την Henderson Park) το οποίο μετονόμασε σε Grand Hyatt Athens.

    Μέχρι το 2017 η Hines Greece με επικεφαλής, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον Paul Gomopoulos, εξέτασε σειρά από ακίνητα και πιθανές συνεργασίες. Ο κ. Gomopoulos στις λιγοστές δημόσιες δηλώσεις του εξηγούσε τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα που έχουν οι επενδύσεις της αμερικάνικης εταιρείας real estate η οποία ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines (πρόεδρος της εταιρείας) και σήμερα έχει παρουσία σε 205 πόλεις σε 24 χώρες.

    Όταν τον Μάιο του 2014 ανώτερο στέλεχος της Hines Europe ανακοίνωσε πως η αμερικάνικη εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων περί τα 500 εκατ. ευρώ, ήδη η Hines Greece είχε συνδεθεί με μια σειρά από συζητήσεις που γίνονταν τότε και αφορούσαν μεγάλα ακίνητα, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και γραφεία.

    Μεταξύ άλλων η Hines συζήτησε την εξαγορά του Πόρτο Καρράς (πουλήθηκε τελικά φέτος σε εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη) του εμπορικού κέντρου Smart Park (ιδιοκτησία της Reds θυγατρική της Ελλάκτωρ) και των εταιρειών Pasal και Trastor ΑΕΕΑΠ. Οι προαναφερόμενες συζητήσεις δεν ανακοινώθηκαν ποτέ επίσημα, εκτός αυτής για το Smart Park, για την οποία εκδόθηκε ανακοίνωση από την Reds.

    Στα τέλη του 2014 ο κ. Gomopoulos, όπως και οι περισσότεροι επενδυτές εκτίμησαν ότι στην Ελλάδα «το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί»…

    Ο Paul Gomopoulos με πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και MBA από το Harvard Business School εργάζεται στην Hines από το 2006. Προηγουμένως είχε εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ως μέλος της ομάδας που πραγματοποιούσε επενδύσεις σε ακίνητα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, υπεύθυνος για τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, τη διάρθρωση των συμφωνιών και τη δέουσα επιμέλεια.

    Η αμερικάνικη εταιρεία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 133,3 δις. δολαρίων. Ιστορικά, έχει αναπτύξει, αναδιαμορφώσει ή αποκτήσει 1.393 ακίνητα με το τρέχον χαρτοφυλάκιο της να περιλαμβάνει 539 ακίνητα.

    Έπειτα από την εξαγορά του Ledra Marriott (νυν Grand Hyatt Athens) η αμερικάνικη εταιρεία εξαγόρασε κτήριο γραφείων στο ύψος της Ηρώδου Αττικού και Β. Σοφίας 23 και από την BlackRock ακίνητο στο Περιστέρι επί της λεωφόρου Κηφισού 60 και Ηρούς (εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη) στο οποίο εγκαθίσταται η Leroy Merlyn με τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της γαλλικής εταιρείας να έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα που διανύουμε.

    Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι η Hines κατέβαλε για την εξαγορά αυτή 7 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σημαντικά των κεφαλαίων που διέθεσε η BlackRock προκειμένου να φθάσει στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης το Academy Gardens, επένδυση συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, η οποία εγκαταλείφθηκε, μετά από προσπάθεια σχεδόν 10 χρόνων.

    Η αμερικάνικη εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει με την Alpha Bank για την ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Βοτανικού, πρώην ιδιοκτησία της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, μια υπόθεση που για να «αναστηθεί» χρειάζεται να συμφωνήσει η πολιτεία και ο δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό καθώς συνδέεται με την περιβόητη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού και Αλεξάνδρας κολλημένη επί σειρά ετών.

    Στη συνέχεια το 2019 η Hines εξαγόρασε το κτήριο του Odeon Starcity στη Λεωφόρο Συγγρού έναντι 20 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Εθνικής Leasing το οποίο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ενώ σε κοινοπραξία με την Εθνική Τράπεζα, σχεδιάζει την ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου Athens Heart (επί της Πειραιώς 180), πρώην ιδιοκτησία της Pasal και τη μετατροπή του σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο επιφάνειας 22.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα μετονομαστεί σε Gazi Outlets και το αρχικό σχέδιο ήταν να προστεθεί μεταξύ άλλων και κινηματογράφος. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για το Athens Heart το πλάνο ήταν η μετατροπή του να έχει ολοκληρωθεί αρχές του 2021, ωστόσο, το πιθανότερο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτό να μην ισχύσει.

    Τελευταία εξαγορά που ανακοίνωσε η Hines επίσημα χθες είναι το χαρτοφυλάκιο των 5 ξενοδοχείων στην Κρήτη σε συνεργασία με την Henderson Park. Οι δύο εταιρείες εξαγόρασαν τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής του ομίλου Μαμιδάκη, στον Άγιο Νικόλαο, το 5άστερο Apollonia Beach Resort & Spa και το 4άστερο Santa Marina Beach Resort, στην Αμμουδάρα Ηρακλείου και το 5άστερο Sitia Beach City Resort & Spa στη Σητεία. Τα τρία τελευταία ξενοδοχεία εξαγοράστηκαν από Cyan Group of Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες έναντι 61 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ