• Real Estate

    Pasal: Τι σημαίνει η καθυστέρηση του δικαστηρίου να αποφασίσει για την εξυγίανσή της

    Pasal

    Σωτήρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Pasal Development


    Σε κατάσταση ομηρίας κρατά την Pasal η συνήθης καθυστέρηση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Έχουν παρέλθει περί τους 10 μήνες από την ημερομηνία της συζήτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, µε βάση το άρθρο 106β, που υπέβαλε η Pasal μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.

    Η Pasal, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση του εμπορικού της κέντρου AthensHeart, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση που αφορά στα ακίνητά της.

    Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατατέθηκε στις 29.03.2018 και συζητήθηκε στις 23 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκησή της με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σωτήρη Θεοδωρίδη, στην ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2018, η απόφαση αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Ο σχεδιασμός για την πώληση του Athens Heart, είναι κολλημένος παρότι έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την επενδυτική εταιρεία Hines. Η Pasal παράλληλα εξετάζει και άλλες διεξόδους για το εμπορικό της κέντρο στην Πειραιώς, αλλά χωρίς να είναι δυνατόν να προχωρήσει όσο διαρκεί η εκκρεμότητα με την απόφαση του δικαστηρίου.

    Το σύνολο των οφειλών της Pasal κατά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης ήταν 77,917 εκατ. ευρώ και διαχωρίζονται κατά κατηγορία ως εξής: Τραπεζικές υποχρεώσεις: 61,022 εκατ. ευρώ, leasing 11,424 εκατ., λοιποί πιστωτές 5,281 εκατ. ευρώ (σύνολο 77,728 εκατ. ευρώ). Στους μη θιγόμενους από τη συμφωνία πιστωτές περιλαμβάνεται το δημόσιο στο οποίο η Pasal οφείλει 174,152 χιλ. ευρώ, οι εργαζόμενοι 1,251 χιλ. ευρώ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί 13,655 χιλ. ευρώ.

    Οι πιστωτές που συναινούν στο σχέδιο εξυγίανσης είναι η Alpha Bank στην οποία αντιστοιχεί το 59,58% του συνόλου των υποχρεώσεων (46,309 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα 1% (778,245 χιλ. ευρώ) και έτσι συγκεντρώνεται το 60,58% (σύνολο συναινούντων πιστωτών) που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει συμφωνία εξυγίανσης η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

    1) Αποπληρωμή δανείων της Alpha Bank ύψους 46,310 εκατ. ευρώ έπειτα από πώληση ακινήτων έναντι συνολικού τιμήματος 23,240 εκατ. µε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό των δανείων θα διαγραφεί ενώ θα αρθούν και όλες οι υφιστάμενες εγγυήσεις έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού.

    2) Αποπληρωμή δανείου της Eurobank ύψους 13,935 εκατ. με πώληση ακινήτου στη Χαλκίδας, ιδιοκτησίας της θυγατρικής εταιρείας ARVENAE, έναντι 1,35 εκατ. µε αντίστοιχη µμείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό των δανείων θα διαγραφεί ενώ θα αρθούν και όλες οι υφιστάμενες εγγυήσεις.

    3) Αποπληρωμή δανείου της ΕΤΕ 778 χιλ. με πώληση 2 οικοπέδων έναντι συνολικού ποσού 960 χιλ. Το ποσό που προκύπτει πέραν της υφιστάμενης δανειακής υποχρέωσης θα χρησιμοποιηθεί και για τη αποπληρωμή προς την Εθνική Leasing. Με την αποπληρωμή του δανείου θα αρθούν και οι υφιστάμενες εγγυήσεις προς την θυγατρική DORECO AE, ιδιοκτήτριας του Athens Heart ύψους 55 εκατ. ευρώ.

    4) Για την πιστώτρια Trastor ΑΕΕΑΠ προβλέπεται αποπληρωμή 255 χιλ. σε 5 ετήσιες δόσεις µε επιτόκιο 1% και διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.

    5) Στην Εθνική Leasing θα επιστραφεί το ακίνητο στο Μοσχάτο για το οποίο υπάρχει σύμβαση χρηματοδοτικής µμίσθωσης και θα αποπληρωθεί ποσό 180 χιλ. εντός του 2019 και θα γίνει διαγραφή υπολοίπου της σύμβασης leasing.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Pasal Development: Συρρίκνωση ζημιών και αύξηση λειτουργικών εσόδων το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επόμενη ημέρα για την Pasal Development και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του Athens Heart

    MH XΑΣΕΤΕ: PASAL Development: Υπέβαλλε αίτηση για οριστική ρύθμιση των τραπεζικών δανείων της



    ΣΧΟΛΙΑ