• Business

    Η επόμενη ημέρα για την Pasal Development και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του Athens Heart

    Pasal

    Σωτήρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Pasal Development


    Για την επόμενη μέρα της συζητά η Pasal Development καθώς εφόσον προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης μένει ουσιαστικά με το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του με επενδυτές στους οποίους περιλαμβάνεται η αμερικάνικη Hines.

    Ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Pasal, Σωτήρης Θεοδωρίδης, μιλώντας στους μετόχους χθες κατά τη γενική συνέλευση για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης, σημείωσε ότι μπορεί η εταιρεία να μένει με μικρού ύψους περιουσιακά στοιχεία (εξαιρουμένου του εμπορικού κέντρου) ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων το γεγονός ότι είναι εισηγμένη και μπορεί εύκολα χωρίς κόστος και τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Η διοίκηση της Pasal επισημαίνει επίσης με έμφαση ότι δεν «κουρεύονται» υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργαζόμενους.

    Η Pasal κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29.03.2018 αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, με βάση το άρθρο 106β του Ν.3588 μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, η οποία θα συζητηθεί στις 23 Μαΐου 2018.

    Με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης οι δανειακές υποχρεώσεις της Pasal θα ελαχιστοποιηθούν (1,3 εκατ. ευρώ) ενώ εκτός από το εμπορικό κέντρο θα της απομείνει ένα ακίνητο στη Χαλκίδα με δυνατότητα οικοδομής 15.000 τ.μ.

    Οι δύο προαναφερόμενες τράπεζες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία εξυγίανσης αποτελούν το 60,5% των πιστωτών της. Όσο αφορά την Alpha Bank στην οποία οφείλει το μεγαλύτερο ποσό, 46,210 εκατ. ευρώ, η Pasal θα της μεταβιβάσει ακίνητα συνολικής αξίας 23,240 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διαγραφεί. Στη Eurobank (η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στους πιστωτές που υπογράφουν τη συμφωνία εξυγίανσης) οφείλει 13,935 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα διαγραφεί καθώς θα της μεταβιβαστεί ακίνητο στην περιοχή της Χαλκίδας, αξίας 1,35 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη, για την αποπληρωμή δανείου προς την Εθνική Τράπεζα 778 χιλ. ευρώ η Pasal θα μεταβιβάσει στην δύο οικόπεδα έναντι συνολικού ποσού 960 χιλ. ευρώ. Το ποσό που προκύπτει πέραν της υφιστάμενης δανειακής υποχρέωσης θα χρησιμοποιηθεί και για τη αποπληρωμή προς την Εθνική Leasing. Με την αποπληρωμή του δανείου θα αρθούν και οι υφιστάμενες εγγυήσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ, προς την θυγατρική Dorecoτης Pasal ιδιοκτήτρια του Athens Heart.

    Για την οφειλή προς την Trastor ΑΕΕΑΠ, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ προβλέπεται αποπληρωμή 255 χιλ. ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις με επιτόκιο 1% και διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής.

    Στην Εθνική Leasing θα επιστραφεί ακίνητο στο Μοσχάτο για το οποίο υπάρχει σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, θα αποπληρωθεί ποσό 180 χιλ. ευρώ εντός του 2019 και θα γίνει διαγραφή υπολοίπου της σύμβασης leasing. Συνολικά σε συμβάσεις leasing οι οφειλές είναι 11,4 εκατ. ευρώ.

    Οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και εργαζόμενους ύψους 189 χιλ. ευρώ και λοιπούς πιστωτές ύψους 353 χιλ. ευρώ θα αποπληρωθούν πλήρως εντός του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Pasal Development: Ζημίες 21,41 εκατ. ευρώ το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pasal Development: Το σχέδιο εξυγίανσης και η προσπάθεια πώλησης του Athens Heart

    MH ΧΑΣΕΤΕ: PASAL Development: Υπέβαλλε αίτηση για οριστική ρύθμιση των τραπεζικών δανείων της



    ΣΧΟΛΙΑ