• Real Estate

    Πανγαία: Τα σχέδια για έκδοση ομολόγου και η προοπτική της ΑΜΚ

    Αριστοτέλης Καρυτινός, Εθνική Πανγαία

    Αριστοτέλης Καρυτινός


    Στη διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών για την έκδοση ομολόγου βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) σύμφωνα με όσα είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της χθες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ και η εταιρεία θα απευθυνθεί στην διεθνή και ελληνική αγορά, εκτός απρόοπτου, τον Μάιο. Όπως σημείωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός. Ο υφιστάμενος δανεισμός (δάνεια/προς αξία ακινήτων 28%) επιτρέπει στην εταιρεία να δανειστεί περαιτέρω για να χρηματοδοτήσει νέες αγορές ακινήτων.

    Σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ που αποτελείται από 338 ακίνητα τα περισσότερα στην Ελλάδα (83%) είναι 1,6 δις. ευρώ. Η μέση απόδοση του είναι 7,8%, η πληρότητα είναι στο 98%, ενώ η μέση σταθμισμένη διάρκεια μίσθωσής των ακινήτων είναι 18 χρόνια. Το 2017 πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ.

    Πιθανότατα το 2019, θα εξεταστεί και η περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου η οποία θεωρείται και αναγκαία για την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float). Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2018 θα κριθεί το αν θα παραμένει ως μέτοχος στην Πανγαία η Εθνική Τράπεζα η οποία τώρα κατέχει περίπου το 32,6% των μετοχών της. Η Invel, βάσει της συμφωνίας των δύο μετόχων, έχει το δικαίωμα να προτείνει την εξαγορά του μεριδίου της και εφόσον το πράξει, η Εθνική είναι υποχρεωμένη να το πουλήσει. Ανεξάρτητα όμως από το αν θα αποχωρήσει ή όχι η τράπεζα από το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ, στο τέλος του τρέχοντος έτους χάνει τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Πανγαία: Προχωρά το ομολογιακό με στόχο την άντληση 250 -300 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Απέκτησε ένα από τα ομορφότερα ακίνητα της Ερμού



    ΣΧΟΛΙΑ