• Real Estate

    Όμιλος Μεταξά: Στόχος η τριπλή παρουσία στη Σαντορίνη

    Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος Metaxa Hospitality Group

    Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος Metaxa Hospitality Group


    Την παρουσία του στη Σαντορίνη επεκτείνει ο όμιλος Μεταξά, καθώς εξασφάλισε άδεια για την ανάπτυξη νέας μονάδας νότια του νησιού, την ώρα που η επένδυση για το δεύτερο ξενοδοχείο της εταιρείας στη Βλυχάδα παραμένει στον πάγο επί μία δεκαετία.

    Προ δύο ημερών, ο δήμος Θήρας άναψε το πράσινο φως για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου σε έκταση 20 στρεμμάτων στο Μεγαλοχώρι, στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης, ενώ προηγήθηκαν οι τρεις εγκρίσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας και την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού. Ο όμιλος φέρεται να επιμένει στην ξενοδοχειακή αγορά του νησιού, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μονάδα στην παραλία της Βλυχάδας μένει κολλημένη στις άδειες, εξαιτίας των αντιδράσεων που έχει αντιμετωπίσει η εν λόγω επένδυση από τοπικούς φορείς.

    Από το 2016 λειτουργεί το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, 59 δωματίων, στην Οία, το πρώτο που πιστοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ως boutique hotel. Όταν ο όμιλος προχωρήσει το σχέδιο για το νέο πεντάστερο κι εφόσον η μονάδα στη Βλυχάδα τελικά πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις, η Metaxas Hospitality Group θα διαθέτει τρία ξενοδοχεία στο νησί και δύο στη «γενέτειρά» της, την Κρήτη.

    To Santo Maris στην Οία

    Πάντως, η επένδυση στη Βλυχάδα μένει στα χαρτιά από το 2009, όταν εξασφαλίστηκε για πρώτη η άδεια. Η εγγύτητα στη Βλυχάδα ήταν και η αιτία που μπλόκαρε την επένδυση του κρητικού ξενοδοχειακού ομίλου, που σχεδιάζει κατάλυμα με 68 σουίτες, με προϋπολογισμό περί των 14 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι το 2018, ο δήμος είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη τρεις φορές, προκειμένου να κόψει το δρόμο στις μπουλντόζες που ξεκινούσαν τις εργασίες.

    Το πιο πρόσφατο φρένο στην επένδυση επιχείρησε τράβηξε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), υποβάλοντας αιτήσεις ακύρωσης της οικοδομικής άδειας. Τον Απρίλιο, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτές τις αιτήσεις και ακύρωσε την προσβληθείσα οικοδομική άδεια για τον λόγο ότι «το γήπεδο, εντός του οποίου επετράπη με αυτήν η ανέγερση των κτιρίων, δεν είχε πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενη κοινόχρηστη οδό (δημοτική ή κοινοτική) αναγνωρισθείσα με πράξη αρμοδίου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό κρατικού οργάνου». Με λίγα λόγια, η αιτία ήταν ότι δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένος δρόμος.

    Η στρατηγική επένδυση των 126 εκατομμυρίων

    Παράλληλα, ο όμιλος προωθεί τουριστικό project 126 εκατομμυρίων στο Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι, η οποία προχωρά με fast track διαδικασίες αδειοδότησης, ως στρατηγική επένδυση και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα συγκροτείται από κεντρικό κτίριο, δύο εστιατόρια, spa που θα αποτελεί και την ειδική υποδομή του, γυμναστήριο, κοινόχρηστες πισίνες, 189 δωμάτια ξενοδοχείου, 136 κατοικίες διαφόρων μεγεθών και ελικοδρόμιο, ενώ η μαρίνα που θα κατασκευαστεί θα έχει δυναμικότητα 33 σκαφών.

    Ως σήμα κατατεθέν του θερέτρου θα λειτουργήσει το spa, που θα περιλαμβάνει sauna, χαμάμ, αίθουσες massage, φυσιοθεραπευτές, οστεοπαθητικούς καθώς και εσωτερική πισίνα αναζωογόνησης. Θα είναι πεντάστερο, θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.044 κλίνες και σκοπός είναι να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα brand διεθνούς hotel operator.

    Ο όμιλος Μεταξά πέτυχε το 2021 κύκλο εργασιών 32,8 εκατομμυρίων, ενώ το λειτουργικό κόστος ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ. Στην Κρήτη, το χαρτοφυλάκιο της Metaxa Hospitality Group περιλαμβάνει το Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο και το Club Magic Life Candia Maris,στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, συνολικής δυναμικότητας 968 δωματίων πέντε αστέρων. Πρόσφατα, η εταιρεία αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 9,4 εκατομμυρίων, το οποίο θα καλύψει η Alpha Bank.

    Διαβάστε επίσης

    Ελλάκτωρ: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου



    ΣΧΟΛΙΑ