• Real Estate

    Νεώριον: Στο σφυρί γραφεία του Ταβουλάρη ένα χρόνο μετά το θάνατό του

    Ο αποβιώσας Νίκος Ταβουλάρης


    Με χτύπημα του σφυριού για ακίνητη περιουσία της Νεώριον θα γραφτεί ακόμα μία σελίδα του τελευταίου κεφαλαίου της «αυτοκρατορίας» Ταβουλάρη. Στην πρώτη επέτειο του θανάτου του, εκπλειστηριάζονται πέντε ακίνητα, εκ των οποίων το σημαντικότερο αφορά σε γραφειακούς χώρους 300 τετραγωνικών, στην καρδιά του Πειραιά.

    Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση έφτασε τα 142 χιλ. ευρώ. Τα πέντε ακίνητα περιλαμβάνουν, ειδικότερα,

    • δύο χώρους που βρίσκονται στο υπόγειο πολυώροφης οικοδομής με συνολικό εμβαδό 20 τ.μ.,
    • χώρο 20 τ.μ. που βρίσκεται στο δώμα της ίδιας οικοδομής,
    • χώρο 38 τ.μ. στον ημιώροφο και
    • οριζόντια ιδιοκτησία η οποία από ένα ενιαίο και αδιαίρετο εσωτερικά χώρο γραφείων με τέσσερα μπάνια και βεράντες επί της Ακτής Μιαούλη, που βρίσκεται στον έβδομο όροφο της οικοδομής και τον καταλαμβάνει εξ’ολοκλήρου. Η επιφάνεια των γραφείων φτάνει τα 297 τ.μ..

    Η πολυκατοικία βρίσκεται στην υδραϊκή συνοικία, έναντι του νέου επιβατικού σταθμού του ΟΛΠ επί της συμβολής των οδών Αγίου Νικολάου και Ακτής Μιαούλη, καταλαμβάνοντας τους αριθμούς 2,4,6 και 8.

    Τα γραφεία στον Πειραιά

    Όπως γίνεται σαφές, τα ακίνητα αυτά πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή 1ης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν χωριστή προσφορά για κάθε ένα από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, αφού δηλώσουν συμμετοχή στον πλειστηριασμό του ακινήτου που επιθυμούν να πλειοδοτήσουν.

    Η καριέρα στη βαριά βιομηχανία

    Το ακίνητο του Νίκου Ταβουλάρη, που συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ναυπηγική ιστορία της χώρας, θα βγει στο σφυρί στις 29 Ιουνίου, με επισπεύδοντα ιδιώτη. Ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου πέθανε στα 93 του, το περσινό καλοκαίρι.

    Διετέλεσε αξιωματικός του Στρατού, όπου αποστρατεύθηκε το 1963 οικειοθελώς με τον βαθμό του ταγματάρχη για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις σε διυλιστήρια και ναυπηγεία, δηλαδή στη βαριά βιομηχανία, όπου διέγραψε μια «δεύτερη καριέρα».

    Υπήρξε στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του Σταύρου Νιάρχου, ενώ δε δίστασε να πολιτευτεί. Συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν κοντά στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο αρχικά και στον Αντώνη Σαμαρά στη συνέχεια. Ο ίδιος συναίνεσε στη μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε στα Ναυπηγεία στην Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας του ιστορικού ναυπηγείου.

    Η δεύτερη ευκαιρία των ναυπηγείων

    Σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκώστα, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC προβλέπεται ότι

    για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επενδυθούν άμεσα 100 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά θα επισκευασθούν οι δεξαμενές, θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση και οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται για να ξεκινήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τη λειτουργία τους με όλες τις θέσεις εργασίας των νυν εργαζομένων εξασφαλισμένες.

    Βάσει του σχεδίου, το οποίο έχουν αποδεχθεί οι ίδιοι εργαζόμενοι σε ποσοστό 99,7%, θα πληρωθούν από την ONEX στο πρώτο στάδιο όλη την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν λαμβάνειν από το παρελθόν θα τα πληρωθούν στο μέλλον από τα όποια αμυντικά προγράμματα καταφέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να προσελκύσουν, όχι κατ’ ανάγκη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά οποιουδήποτε είδους αμυντικά προγράμματα από οποιονδήποτε πελάτη.

    Το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ακολουθεί ακριβώς τα βήματα του παρομοίου σχεδίου που είχε εκπονηθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, όπου σήμερα έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο των απαιτήσεων στους εργαζόμενους και στους πιστωτές.



    ΣΧΟΛΙΑ