• Real Estate

    Νέα εποχή για τις μεταβιβάσεις ακινήτων: Με ένα «κλικ» από τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια – Πληρωμές φόρων πάνω από 11 δις

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


    Με ένα «κλικ» θα γίνονται από το Σεπτέμβριο οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν μια νέα εφαρμογή, με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών και φυσικά των πολιτών που συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές.

    Η νέα αυτή λειτουργία θα εφαρμοστεί στην πλατφόρμα του TAXISnet, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νέα εφαρμογή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Βασικό σημείο της αλλαγής που θα φέρει η νέα εφαρμογή είναι ότι θα «απαλλάσσει» από τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων την παρουσία των ΔΟΥ, καθώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να παρίστανται πλέον με φυσική παρουσία στις κατά τόπους εφορίες.

    Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να καθοριστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, αφού υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με στελέχη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, καθώς και με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

    Πρακτικά, με τη λειτουργία της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

    Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης, η οποία θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα, καταργώντας οριστικά τη συμμετοχή των ΔΟΥ στις διαδικασίες αυτές.

    Κατόπιν των βημάτων αυτών, τα στοιχεία που καταχωρίζονται για τη μεταβίβαση ακινήτου, καθώς και το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, θα ελέγχονται αυτόματα.

    Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος θα είναι να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

    Σημειώνεται ότι αυτό το πιστοποιητικό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, καθώς θα καθορίσει το προβλεπόμενο όριο απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου. Το όριο αυτό ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, αν ο φορολογούμενος είναι άγαμος και 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος, συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργείται από το σύστημα στην υποβληθείσα δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του από τον αγοραστή.



    ΣΧΟΛΙΑ