• Real Estate

    Lamda Development: Επιπλέον 270 εκατ. έσοδα από το Ελληνικό το τελευταίο δίμηνο του 2023

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου


    Έσοδα που θα φτάσουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων στο Ελληνικό υπολογίζει ότι εισπράττει τις τελευταίες 50 ημέρες του 2023 η Lamda Development.

    Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, η εταιρεία είχε βάλει στα ταμεία της από προκαταβολές για τα παραθαλάσσια οικιστικά προϊόντα και ορισμένα οικόπεδα το ποσό των 448 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 50% προέρχεται από τα διαμερίσματα του Riviera Tower, όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο Απόστολος Ζαφόλιας, chief Strategy & IR officer της εισηγμένης. Από εκεί κι έπειτα, έως το τέλος του 2023, οι εισπράξεις της Lamda εκτιμώνται σε σχεδόν 270 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μόλις 130 εκατ. ευρώ από τα 448 εκατ. φαίνονται στα βιβλία μέχρι στιγμής της εισηγμένης. Επίσης, τον επόμενο μήνα ξεκινά το δεύτερο κύμα εισπράξεων από την πώληση των διαμερισμάτων στο Riviera Tower, που ξεκλειδώνει έσοδα 90 εκατομμυρίων.

    Τον Δεκέμβριο θα βγουν επίσης στη αγορά ακόμα 30 ακίνητα. Δεδομένης της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών στον πράσινο πύργο, τα επόμενα ορόσημα για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου για το 2024 είναι το λανσάρισμα του Park Rise (συγκρότημα που σχεδίασε η Bjarke Ingels Group) και ακόμα τριών διαφορετικών αναπτύξεων, σύμφωνα με τον κ. Ζαφόλια. Αυτό ισοδυναμεί με την έναρξη των διαδικασιών πώλησης περίπου 200 κατοικιών διαφορετικών τυπολογιών εντός της επόμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2024 ξεκινά η διαδικασία προπωλήσεων 80 κατοικιών στα τρία συγκροτήματα που θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τον Άλιμο και σχεδιάζουν τα γραφεία 314 Architecture Studio, Deda & Architects και Tsolakis Architects.

    Το 2028 καταβάλλεται η επόμενη δόση στο ΤΑΙΠΕΔ

    Χάρη στις εισπράξεις από τις κατοικίες, η Lamda δεν αναμένεται να σηκώσει επιπλέον δανεισμό την επόμενη χρονιά, επανέλαβε ο CFO του ομίλου, Χάρης Γκορίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται το Ελληνικό να δώσει ώθηση στο EBITDΑ του ομίλου τα επόμενα τρίμηνα. Θα πρέπει εδώ να προστεθεί πως η Lamda δεν επιφορτίζεται σύντομα με την καταβολή σημαντικής δόσης για την αγορά του οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2028, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η δόση ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ.

    Λόγος έγινε για τις επιδόσεις των malls της Lamda, που κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς αυξήθηκε κατά 28% στα 61,6 εκατομμύρια ευρώ. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην επισκεψιμότητα και τις καταναλωτικές δαπάνες στα καταστήματα των εμπορικών της Lamda, ο κ. Ζαφόλιας απάντησε πως ο Οκτώβριος κινείται πάντα σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά ακολουθεί το πιο δυνατό δίμηνο των εορτών και πως δεν έχει καταγραφεί αρνητική επίδραση από την αύξηση των τιμών στις επιδόσεις των καταστημάτων. Ο κ. Γκορίτσας τόνισε από την πλευρά του πως η ανανέωση αριθμού των συμβολαίων μισθώσεων στα υφιστάμενα malls θα γίνει βάσει του δείκτη πληθωρισμού, κάτι που θα ενισχύσει τα μεγέθη του ομίλου το 2024.

    Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 ξεκινά η υπογραφή οριστικών συμβολαίων μίσθωσης των χώρων και στα δύο υπό ανάπτυξη malls της Lamda στο Ελληνικό. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μεταφρασμένο σε υπογεγραμμένα head of terms για το 64% του Vouliagmenis Μall και το 46% του Riviera Galleria.



    ΣΧΟΛΙΑ